My home / Inspiration / Guider / Inredaren: Ljussätt rätt...

Inredaren: Ljussätt rätt – rum för rum

Ljuset påverkar upplevelsen i hemmet. Därför är det viktigt att ljussätta olika rum på olika sätt. Här ger inredaren Anna Marklund Karlsson sina bästa råd.

Av: Anna Marklund Karlsson

Taklampa, GLDOME-M, med svart tygsladd från TineKHome. Stilren belysning, Tray, med tre dimmerbara LED-lampor från Markslöjd.
Punktbelysning med taklampa från TineKHome , GLDOME-M, med svart tygsladd. Stilren belysning över matbordet från Markslöjd, Tray, med tre dimmerbara LED-lampor.

 

 

Kök – satsa på många olika ljuspunkter

Skiftande aktiviteter och behov kräver olika typer av belysning, speciellt i köket.
Detta behov löser man på bästa sätt med många varierande ljuspunkter. Här krävs det arbetsljus över arbetsbänken, diskbänken och hällen. Belysning över matbordet är också nödvändigt. Avståndet mellan taklampans nederkant och matbordet i köket bör vara cirka 55-60 cm. Sedan behövs det kompletterande allmänljus i taket, vilket är bra vid städning och rengöring. Detta ljus placeras med utgångspunkt från hur den övriga belysningen ser ut. Dolda ljuslister vid sockeln, uppe på bänkskåpen och i lådorna är ett hett tips för den som vill lyxa till det i köket.

 

 

 

Belys - badrum
Variera ljuset i badrummet. För väggen, Lysekil, med kromad väggplatta med klara prismor, från Markslöjd. Du kan också dölja en ljuslist i ett nedsänkt tak och skapa ett mjukt och indirekt släpljus på väggen. LEDstripe Flexibel RX IP67, från Elektro Elco, finns på välsorterade byggvaruhus.

 

Badrum – satsa på en dimmer

Belysningen i badrummet ska både vara funktionell och samtidigt skapa en behaglig och avslappnande känsla. Detta uppnås med hjälp av flera olika ljuskällor med varierade funktioner. Dels krävs det ett allmänljus i taket, gärna med dimmer så är även stämningsbelysningen fixad, och dels behövs det någon form av belysning vid spegeln. Vid spegeln är det optimalt att ha ett jämnt reglerbart ljus från båda sidor i kombination med belysning uppifrån. Väggbelysning är ett bra komplement och speciellt för stora och mörka våtutrymmen där det krävs mer ljus. Tänk på att badrum kräver belysning som är anpassad för våtutrymmen. Höga säkerhetskrav gäller vid elinstallationer i våtrum och därför är det viktigt att anlita en behörig el-installatör för detta. Felaktig montering kan betyda livsfara. Ett tips är att även anlita en ljusspecialist vid själva planeringen av badrummet.

 

 

Lampskärm, Asymmetric guld, House Doctor. Vägglampa, Game grå/koppar, House Doctor. Belys med nakna glödlampor, Disc, Markslöjd.
I sov- och arbetsrum är det viktigt att tänka på att placera lampan så den inte skuggar dig. Lampskärm, Asymmetric guld, House Doctor. Vägglampa, Game grå/koppar, House Doctor. Belys med nakna glödlampor, Disc, Markslöjd.

 

Sovrum och arbetsrum – undvik skugga

En höj- och sänkbar armatur som även kan riktas är ett bra alternativ som sänglampa, vid läshörnan och på skrivbordet. Tänk på att placera ljuset utan att det skuggar dig, speciellt vid arbets- eller läsplatser. I sovrummet är det även bra att ha ljus vid garderoberna för att underlätta klädhanteringen. Viktigt att komma ihåg är också att det ställs högre krav på belysningen ju äldre man blir eftersom ljusbehovet ökar med åldern på grund av en rad förändringar hos ögonen.

 

 

 

belys - vardagsrum
I vardagsrummet kan du välja att lysa upp vissa ytor mer än andra. Pendellampa med tre glaskupor, Rockford, från LampGustaf. Bordslampa med mässingsfinish från Bloomingville.

 

Vardagsrum – undvik lampa vid tv:n

I vardagsrummet kan det vara en god idé att variera ljussättningen där vissa ytor får mindre ljus än andra. Variationen ger både en funktionell och trevlig känsla. Placera till exempel en golvarmatur vid läsplatsen, en takbelysning vid soffbordet eller matbordet och en stämningsbelysning i soffhörnet. Undvik att placera belysning vid tv:n för att slippa blänk i skärmen.

 

 

belys - hall
Ljus som välkomnar! Golvlampa, Leaf svart, LED-belysning,, från Muuto. Bordslampa, med mässingsfinish från Bloomingville.

 

Hall  – satsa gärna på spotlights

Hallen ska vara välkomnande, ljus och praktisk. Därför behövs det belysning i taket som ger ett bra allmänljus och någon form av belysning vid spegeln. Spotlights som kan riktas är ett bra alternativ i hallen. Tänk på att ljusa blanka ytor absorberar mindre ljus än de reflekterar, medan matta mörka ytor absorberar mer än de reflekterar. Ett mörkt rum med till exempel mörka väggar kräver därför mer ljus än ett ljust rum.

 

 

 

LÄR DIG MER  – fyra typer av belysning:

1. Allmänbelysning är ett grundläggande ljus som används vid till exempel städning. Ljuset bör vara relativt starkt och spridas jämnt i rummet.  Använd takbelysning som plafonder, pendlar eller nedåtriktade spotlights.

2. Funktionsbelysning är ett ljus som behövs vid arbetsplatser och som till exempel placeras ovanför en arbetsbänk i köket eller i garderoben.

3. Punktbelysning är en riktad belysning som används vid läshörnor eller för att framhäva något speciellt i hemmet som till exempel tavlor eller konst. Använd till exempel spotlights och läslampor.

4. Stämningsbelysning är ett ljus som mjukar upp rummet och ger en varm och mysig känsla. Inred med till exempel softare fönsterlampor, vägg-, bord-, golv- och fönsterlampor.

 

LÄS MER: Halogen, LED- och lågenergi – har du koll på de nya lamptyperna?