My home / Inspiration / Guider / Isabelle McAllister tipsar:...
Gör som Isabelle McAllister – måla med vinäger och te!

Isabelle McAllister tipsar: Måla med te för gammal look

När inredaren Isabelle McAllister gjorde om sitt 1800-talshärbre ville hon behålla den gamla känslan. Knepet? Att måla väggarna med te! Här berättar hon hur du gör.

Av: Isabelle McAllister

Du behöver:
  • Stålull
  • Glasburk
  • Vinäger
  • Svart te
Så gör du:

1. Börja med att låta stålull (tvålull eller trollull går också bra) stå i en glasburk fylld med vinäger i minst 24 timmar.

2. Koka sedan svart, riktigt starkt te. Olika sorters svart te kan ge olika nyanser så det gäller att testa på en träbit först.

3. Måla först med teet och sedan direkt efter med vinägerblandningen. Genom att göra på det här sättet så startas någon slags magisk process som till slut innebär att träet får en fin gammeldags, grå/svart/grön lyster.

4. Jag använde även denna blandning för att måla de foder som sitter runt fönstrena – både invändigt och utvändigt. Jag har dessvärre ingen aning om hur det kommer att reagera med solljus, blir det mörkare eller ljusare med tiden? Men om jag skulle måla med järnvitriol som är en annan variant för att få det att se gammalt ut, så har jag inte heller någon kontroll över slutresultatet. Om jag hade valt att lasera ytan så hade det inte heller blivit lika fint, eftersom vissa delar av det gula träet då lätt skiner igenom. Ett tips är att måla nerifrån och upp – för när blandningen droppar och rinner, vilket den gör väldigt mycket, så rinner det i det våta och det blir inga färgränder på väggen. Alltså måla på samma sätt som man målar med lasyr.

 

Vägg målad med te/vinäger. Näverkorg som kom med gården. En gammal vävstol som man bland annat gjorde band till folkdräkter med är numera handdukstork.