My home / Inspiration / Guider / Julstäda – med...
Foto: Styleroom

Julstäda – med rent samvete

Varför inte slopa kemikalierna i årets julstädning? Bästa och mest miljövänliga städprodukterna hittar du i skafferiet. Myhome guidar dig genom helgernas städning och vilka produkter som funkar bäst.

Av: Helen Bjurberg

 

Foto: Styleroom Köket

Spisplattorna gör du rena genom att hälla på ättika och strö över bakpulver eller bikarbonat. Låt blandningen fräsa och bubbla bort den ingrodda smutsen och torka sedan bort med fuktig trasa.
Rostfria vitvaror som blivit fläckiga och flammiga blir fina igen med lite mineralvatten på en trasa.
Ugnen blir ren om du ställer in en skål med ättika i 50 grader och låter verka i ungefär en timme. Torka sedan rent med trasa och ljummet vatten.
Kakel och köksbänkar torkar du rena med eget rengöringsmedel gjort på ättika och vatten i en sprayflaska. Svårare fläckar kan du gnugga bort med en pasta gjord på bikarbonat och vatten.

Köttfärssåsrester i mikron? Lägg några skivor citron i en skål med vatten i mikron och kör på full effekt i en minut. Tricket gör så att all gammal gegga lossnar och du enkelt kan torka rent med en fuktig trasa. Den härliga doften får du på köpet.
Nästa gång du använt citron i bak eller matlagning, ta resterna och kör i diskmaskinens bestickkorg istället för att slänga dem så får både disk och maskin en naturlig rengöring. Vitvinsvinäger fungerar också bra som spolglans i diskmaskinen.

Julstäda inför alla fikabesök genom att kalka kaffebryggaren med 2 tsk citronsyra utspätt i en kanna vatten. Kör blandningen genom kaffebryggaren två gånger och sedan med rent vatten två gånger till.

 

Foto: Styleroom
Badrummet

Badkaret får du blankt och fint genom att ta en halv grapefrukt, strö på lite salt och gnugga med. Skölj med ljummet vatten.
Väggar, golv och dusch rengör du med eget rengöringsmedel gjord på ättika och vatten i en sprayflaska. Denna spray är särskilt effektiv på kalkavlagringar på duschväggar men ska inte användas på marmor och kalksten.

Kakel och klinker putsar du glänsande fint med pasta gjord på bikarbonat och vatten. Gnugga och skölj. Eftertorka med fuktig trasa.
Smutsiga fogar blir fina igen med lite salt på en tandborste alternativt en pasta gjord på hälften bikarbonat, hälften potatismjöl och lite vatten som får verka på fogen över natten.

Med lite vinsyra eller salt på en tandborste kan du också ta bort rost och svårare smutsfläckar från metalldelar.
Missfärgade toaletter går att få fräscha igen genom att hälla i coca cola eller ättika, låt stå över natten och borsta sedan rent med toalettborste.
Har du fått stopp i avloppet löser du det snabbt och enkelt med en halv deciliter bikarbonat, en halv deciliter salt och en deciliter ättika. Låt verka en stund och avsluta med att hälla på hett vatten. Upprepa om det behövs.

 

Foto: Styleroom

Tvättstugan

Vädra textilier ofta istället för att tvätta dem, så spar du både energi och tid och slitage. När du väl sätter igång tvättmaskinen använd miljövänliga alternativ till tvätt- och sköljmedel.
Tvättnötter innehåller saponin som sägs fungera som ett naturligt tvättmedel.
Ättika fungerar utmärkt som sköljmedel för att få bort sura dofter. Perfekt för tygblöjstvätten eftersom ättikan bryter ner urinsyran.
Luktar själva maskinen unken kan det vara mögel. Blanda då en halv påse askorbinsyra och en halv påse citronsyra med lite vatten. Häll blandningen i tvättmedelsfacken och kör ett långt program på 90 grader.

 

Foto: Styleroom

Övriga hemmet

Häll en äggula i ljummet vatten och bona golvet med. Använd en svamp för att polera och eftertorka eventuellt med en fuktig trasa. 

Ytliga repor, tunna sprickor och torra fläckar på dina trämöbler är varken dyrt eller svårt att fixa. Ta bara några valnötter och gnid in på skadan. Nötens naturliga oljor lägger sig som en hinna, reparerar det förstörda området och ger träet fin lyster.
Glasluckan till kaminen får du fri från sot genom att fukta ett tidningspapper, doppa det i askan i spisen och gnugga med.

Fönstren blir kristallklara med en matsked majsmjöl blandat med fem deciliter ljummet vatten i en sprayflaska, alternativt en del ättika och tre delar vatten. Torka av med mikrofibertrasa.

När du bäddar rent, passa på att strö bikarbonat över madrassen och låt verka en stund innan du dammsuger av den. Bikarbonat absorberar fukt och smuts ur madrassen så att den bli torr och fräsch. Dessutom trollar den bort unken lukt.

 

Foto: styleroom

Så här gör du ditt eget allrengöringsmedel:

Lägg skalen från två citrusfrukter i en glasburk, fyll på med ättika tills skalen täcks och sätt på locket. Låt stå i en vecka. Sila bort skalen och häll ättikan i en sprayflaska, fyll på med vatten. Skaka och använd.

 

 

LÄS MER: Så skapar du höstens badrum