My home / Inspiration / Guider / Klä om retroskärmen...
Mormorselegans. Lampfoten är ett loppis- fynd och skärmarna är ­köpta på Tradera. Kant­banden och satintyget är köpta på ­Ohlssons tyger.

Klä om retroskärmen i nytt tyg

En sliten loppisskärm kan bli supersnygg om du pysslar om den. Ge din lampa nya kläder!

Av: Margareta Österlund. Foto: Margareta Bloom Sandebäck.

Har du liksom som jag ledsnat på att leta efter den perfekta retrolampskärmen? Man kan hitta de veckade skärmarna på loppis, men då är tyget ofta lite skadat eller solblekt. Men dessa charmiga och klassiska veck kan du fixa själv med lite tålamod, fint tyg och snygga kantband. Jag har använt ett lite halvglansigt satintyg i två olika pastellfärger till mina skärmar, men alla väljer efter sin egen smak. Om man är riktigt flink i fingrarna kan man passa på att klä även insidan av lampan med ett tyg i ett annat mönster, men jag gillar denna variant.

6 enkla steg till lampskärmen

Du behöver:
Lampskärmar, tyg, kantband, nål, tråd, lim.
Tips!
Välj två olika pastellfärger.

 

1. Börja med att klä av skärmen. Riv bort gammalt tyg och alla band.

2. Riv till en smal tygremsa av en stuvbit, cirka 1 centimeter bred. Linda tygremsan runt övre och undre öppningen på lampskärmsskelettet. Det är denna tygremsa du ska sy fast det nya tyget i lite senare i steg 4.

3. Mät höjd och omkrets på skärmens bredaste ställe och klipp sedan ut ett lika högt (+ 1 cm sömsmån) men dubbelt så brett tyg-stycke. Det går nämligen åt dubbelt så mycket tyg när du ska göra veck.

4. Om tyget är skrynkligt kan det vara bra att stryka det innan du börjar sy fast det. Börja med att sy fast tyget upptill. Vik ett veck och sy fast med små enkla stygn i den översta öppningen. Tyget ska sys fast i tygremsan som du lindade fast kring lampskelettet i steg 2. Gör nya veck allteftersom du syr.

5. När den övre delen är fastsydd kan du börja sy fast den nedre delen på samma sätt som den övre. Glöm inte bort att spänna tyget när du syr för att få ett jämnt och slätt resultat.

6. För att dölja dina stygn dekorerar du skärmen med fina band upp- och nertill som du limmar fast direkt på tyget.

 

LÄS MER: Gillade du det här tipset? Här hittar du fler.