My home / Inspiration / Guider / Kom i gång...

Kom i gång med kompost! Guide till 10 komposter för din trädgård

En kompost är ett roligt och miljövänligt sätt att ta hand om avfall från hushåll och trädgård. Vi har grävt fram tio smarta och snygga varianter bland myllan av komposter – för dig att välja och vraka bland!

Av: Fanny Wikander

1. Villamulle
1. Villamulle

Inköpsställe: Sneckenstrom.se 
Info: Kompost av lärkträ för matavfall och trädgårdsrester. Komposteringen sker i två olika fack, där du fyller på det ena medan jorden mognar i det andra. Installeras med ett startpaket mask för att påskynda processen. Försedd med avtagningsbara luckor för tömning och fyllning. Isolerad och försedd med ett finmaskigt nät i botten som hindrar smågnagare från att ta sig in.
Rymmer: 500 liter.
Pris: 3.800 kr.

 

2. Balkongmulle
2. Balkongmulle

Inköpsställe: Sneckenstrom.se
Info: Lärkträkompost för kompostering inomhus eller i uterum som inte fryser, för frukt- och grönsaksrester, kaffesump och andra vanliga hushållssopor. Komposteringen sker i två olika fack. Installeras med ett startpaket mask för att påskynda processen till jord – perfekt för dina blommor i hemmet! Botten av trä som man kan montera hjul på för att lättare flytta bänken. Finns i ytterligare en, större storlek.
Rymmer: 115 liter.
Pris: 1.150 kr.

 

3. Grönajohanna
3. Gröna Johanna Vinter

Inköpsställe: Gronajohanna.se
Info: Varmkompost av återvinningsbar plast. Medföljande, avtagbar isolering som du trär på under vinterhalvåret. Komposten är skadedjurssäker och har ett ventilationssystem. Luftningsstav och komposteringshandbok medföljer.
Rymmer: 330 liter.
Pris: 1.995 kr.

 

4. Sten
4. Miljökompostor Sten

Inköpsställe: Fritidsfabriken.nu
Info: Kompost kamouflerad till en sten som smälter in i trädgården, gjord av återvinningsbar plast som är tät mot skadedjur. Avsedd för kompostering av köks-, toalett- och trädgårdsavfall. Stadig, väderbeständig och den låga höjden underlättar underhållet. I botten finns luftfördelningskanaler.
Rymmer: 450 liter.
Pris: 3.600 kr.

 

Skärmavbild 2016-04-26 kl. 09.32.12
5. Greenline Master

Inköpsställe: Bauhaus.se
Info: Varmkompost med så kallad thermotec-teknik, en effektiv isolering som ger snabb kompostering ner till femton minusgrader. Avsedd för trädgårds- och köksavfall och är skadedjurstät. Stabil med kraftig botten och luftkanaler.
Rymmer: 375 liter.
Pris: 1.495 kr.

 

6. JK125
6. JK125

Inköpsställe: Joraform.se
Info: Varmkompost för trädgårds- och matavfall med två fack, för mindre hushåll på upp till tre personer. Ska roteras regelbundet så att det färska avfallet tillförs luft och snabbt kommer i kontakt med det redan förmultnade vilket gör processen snabb och effektiv. Gjord av återvinningsbar plast och ytterhölje i galvaniserad och lackad stålplåt. Skadedjurssäker. Tack vare markstativet kan en skottkärra placeras under komposten, vilket gör den lätt att tömma. Finns i ytterligare två, större storlekar.
Rymmer: 125 liter.
Pris: 3.350 kr.

 

7. Biokub
7. Biokub

Inköpsställe: Biokub.se
Info: Isolerad, kubformad varmkompost av miljövänlig plast som påminner om en trälåda till utseendet. Avsedd för trädgårds- och köksavfall. Bottengaller som förhindrar att råttor och andra gnagare tar sig in i komposten. Extra förhöjningssats för att förstora komposten samt luftskruv för ventilation kan köpas till.
Rymmer: 420 liter.
Pris: 1.825 kr.

 

8. Jordglob_miljö
8. Garden Jordglob

Inköpsställe: Bygghemma.se
Info: Lätt isolerad kompost av återvinningsbar plast, i form av jordglob. Avsedd för trädgårdsavfall. Kan utökas med ytterligare 160 liter med ett tillbehör som monteras på mitten av globen.
Rymmer: 310 liter.
Pris: 2.495 kr.

 

9. Bokashi
9. Bokashi Urban Composter

Inköpsställe: Wexthuset.com
Info: Det senaste inom kompostering heter bokashi och förvandlar ditt matavfall till användbar jord, utan att näringen går förlorad. Du sprayar avfallet med en accelerator-spray och efter bara ett par veckor är jorden klar att användas. Komposten har dräneringsgaller och avrinningskran, där vätskan går att använda som växtnäring. Finns med lock i flera olika färger.
Rymmer: 15 liter.
Pris: 390 kr.

 

10. Trädgårdskompost
10. Trädgårdskompost

Inköpsställe: Clasohlson.com
Info: Enkel trädgårdskompost av lösa brädor, utan botten eller lock. Gjord av grålaserat trä.
Rymmer: 440 liter.
Pris: 399 kr.

 

 

JohnTaylor
Experten: Så lyckas du med komposten

John Taylor är trädgårdsmästare på Slottsträdgården i Malmö, där de komposterar mellan tio och tjugo ton organiskt material per år.
– Vi har sammanlagt 16 kubikmeter kompost för våra trädgårdsrester. Kompostjorden är grunden till hela trädgården.

Vad använder ni kompostjorden till?
– En vanlig missuppfattning är att kompostjord kan ersätta gödning, men så är det inte. Kompostjord är egentligen ganska näringsfattig. Däremot förbättrar kompostjord jordens förmåga att hålla vatten och är en trivsam miljö för maskar och andra nyttiga djur som lever i jorden. På så sätt förbättrar den jorden på sikt. Vi brukar tillföra ekologiskt hönsgödsel i vår kompost för att få fram en riktigt bra jord med hög näringshalt. Komposten är även idealisk att odla växter ovanpå jord i, till exempel pumpor, squash och bönor.

Vad komposterar ni?
– Vi använder oss av öppna komposter och komposterar därför enbart organiskt material, och inte något hushållsavfall eftersom det skulle dra till sig råttor och andra skadedjur. Men alla trädgårdsrester fungerar, med undantag för vissa ogräs som exempelvis kirskål, kvickrot och åkervinda. Får man ändå med dessa i sin kompost kan man sortera ut dem i efterhand.

Hur lyckas man med sin kompost?
– Det är viktigt att resterna är finfördelade. Ju grövre de är desto längre tid tar det att bryta ner. Komposten ska även ha en bra fuktnivå, och varken vara för blöt eller för torr. Är jorden för fuktig kan man tillsätta halm, och är den för torr kan man vattna den. Bra ventilering är också viktigt, jorden får aldrig vara kompakt.

Var ska man placera sin kompost?
– Jag upplever det som att komposten traditionellt sett ansetts vara något fult, som vi gärna gömt längst bak i trädgården. Men jag tycker såklart att man ska vara stolt över sin kompost och visa upp den. Att placera den så soligt som möjligt är också att föredra, eftersom det snabbar på förloppet. Kompostering ska vara en snabb process.

 

Regler för kompostering

Det finns vissa bestämmelser som du behöver följa om du väljer att skaffa en kompost. Dessa handlar främst om att inte orsaka skada för miljön och omgivningen. Vilka regler som gäller beror på vad du tänkt kompostera. Ska du kompostera hushållsavfall i din kompost behöver den vara…

  • Skadedjurstät eftersom hushållsavfall inte får komposteras i en öppen kompost eller i en kompost med ramverk av enbart trä. Komposten ska ha ordentligt skydd mot gnagare och tättslutande lock.

  • Värmeisolerad, vilket gör att komposteringen sker snabbt och inte riskerar att leda till problem med lukt eller flugor.

 

För alla sorters komposter gäller…
 
  • Minst 15 meters avstånd från närmaste hushållsvattenbrunn.
  • Grannens samtycke om komposten placeras närmare än fem meter från dennes tomtgräns.
  • Det kan finnas lokala bestämmelser i din kommun. Ta kontakt med dem för att vara säker på att du gör rätt!

Källa: Biolan.fi

 

LÄS MER: Så inreder vi uteplatsen 2016 – 34 favoritköp