My home / Inspiration / Guider / Kompost – guide...

Kompost – guide för trädgårdsavfall och matavfall

Trött på att köra iväg trädgårdsavfall? Starta en kompost istället. Här ger trädgårdexperten Ellen Forsström sina bästa tips för dig som vill ta hand om trädgårdsavfall och matavfall.

Av: Ellen Forström Foto: Thinkstock

Om man vill ha en riktigt mullrik jord som får träd, buskar och blommor att trivas och växa så att det knakar, då är komposten ett bra hjälpmedel. Den tar emot allt växtmaterial som har gjort sitt i trädgården och förvandlar det till fin mull som gör stor nytta i rabatterna.

Det blir som ett litet kretslopp. Man återför helt enkelt det material som har tagits från trädgården, löv, gräs och nedklippta växter, i form av multnad kompost. Annars utarmas jorden till slut. Kompost innehåller en massa smådjur och markorganismer som ger jorden liv.

Genom att kompostera trädgårds- och matavfall får du ett jordförbättringsmedel som ger jorden struktur, gör den mer lucker, fukthållande och syrerik. Det är dessutom helt gratis.

 

LÄS MER: Stor guide – 10 komposter för din trädgård

 

För trädgårdsavfall behövs inte behålla med lock. Bäst blir processen om man varvar olika material, grönsaksblast, fallfrukt, potatisskal, vissna blommor, löv och gräs med klipp från perenner och kvistar.
För trädgårdsavfall behövs inte behållare med lock. Bäst blir processen om man varvar olika material, grönsaksblast, fallfrukt, potatisskal, vissna blommor, löv och gräs med klipp från perenner och kvistar.

 

Trädgårdsavfall – öppen behållare
 • Trädgårdsavfall kan man kompostera i öppna behållare. Själv har jag inte ens en behållare utan lägger det i högar eller i avlånga limpor.
 • Bäst blir processen om man varvar olika material, grönsaksblast, fallfrukt, potatisskal, vissna blommor, löv och gräs med klipp från perenner och kvistar. En blandning av grönt och visset är det bästa.
 • Se till att komposten inte torkar ut, då avstannar processen eller tar i alla fall längre tid. Verkar komposten torr kan man vattna den.
 • Om processen har avstannat kan det även behövas mer kväve. Då går det bra att tillsätta lite hönsgödsel eller gräsklipp, som är kväverikt.
 • Gräv om då och då för att få in luft. I komposten arbetar olika maskar och andra djur för att bryta ner materialet och förvandla det till mull. De behöver syre.
 • Ju mer finfördelat materialet är desto fortare går nedbrytningen. Klipp grövre stjälkar och kvistar i mindre bitar. Vill du kan du även införskaffa en kompostkvarn.
 • Är man riktigt ambitiös vänder man komposten en gång per säsong. Men man kan åtminstone blanda om lite varje gång man lägger något på komposten.
 • Hur lång tid det tar innan kompostmaterialet är klart att använda i trädgården varierar. Löv blir snabbt mull, långt gräs tar längre tid. Om man fyller med blandat material på våren och sommaren, och bara låter det bara ligga, har det troligen blivit mull av den nedre tredjedelen av komposten våren året därpå. Då kan man sprida ut den mullen i trädgårdslanden. De övre delarna i komposten läggs tillbaka i komposten.

 

Matavfall från köket måste komposteras i slutna behållare eftersom det kan dra till sig råttor.
Matavfall från köket måste komposteras i slutna behållare eftersom det kan dra till sig råttor.

 

Matavfall – sluten behållare 
 • Matavfall från köket måste komposteras i slutna behållare eftersom det kan dra till sig råttor. Har man en isolerad kompost, en så kallad varmkompost, kan den hålla värmen hela vintern.
 • Blir varmkomposten för blöt och kompakt kan man tillsätta torra löv, torv eller sågspån som suger upp den överflödiga vätskan.
 • Hösten är en bra tid att strö ut färdig kompost i trädgården. Lägg ett lager i rabatterna och vänd försiktigt ned en del av materialet med en grep. Sedan sköter maskarna resten. Har man en färdigbrunnen kompost kan man med fördel blanda ner lite i jorden varje gång man planterar en ny växt. Att strö ut den på våren i samband med ”vårstädningen” går också bra. Det går alltså bra att använder den färdiga komposten hela året, inte bara på hösten.

 

LÄS MER: Gödsla rätt – 6 tips som boostar din trädgård