My home / Inspiration / Guider / Låt pooldrömmen bli...

Låt pooldrömmen bli verklighet!

Budget, mellan eller lyx – oavsett vad du väljer gör en pool i trädgården dig till kung i kvarteret. Hitta din favorit i vår poolguide!

Av: Fanny Wikander

En pool är en stor investering som du antagligen bara gör en gång i livet. Här är de viktigaste frågorna att ta ställning till för att välja rätt pool för just dig:

1. Placering
Det är inte kul att plaska runt i skugga, så placera poolen i söderläge eller på den plats på tomten som har flest soltimmar. Tänk även på att ha gott om plats runt omkring poolen. Optimalt är att ha fyra meters avstånd till huset, så att du får plats med bord och stolar. Tänk också på insynsskydd och utsikt.
2. Storlek
Normalt brukar man räkna med fyra kvadratmeter per person. Bäst är om du kan åka och titta på poolen, det kan vara svårt att få en uppfattning om hur stor den faktiskt är genom bara en bild. Ett knep är annars att lägga ut ett rep i trädgården som markerar poolens form och storlek.
3. Ovan eller i mark?
Den största fördelen med en ovanmark-pool är att den är billigare. Dessa levereras ofta som ett komplett poolpaket som är relativt enkelt att bygga ihop. En ovanmark-pool kan även vara helt eller delvis nedsänkt men ska då sänkas ner med ett mellanrum till marken runt omkring. För att få mer av en riktig poolkänsla kan man ha ett trädäck runt poolen. Ovanmarkpooler är oftast i plast eller plåt, där plastversionen monteras ned vid säsongens slut. En markpool är en pool som grävs ner i marken. Förutom att det blir snyggare, är dessa generellt bättre utrustade och har längre livslängd än ovanmarkspooler. För en markpool behöver du först schakta bort jordmassor, dränera, gjuta eller jämna till botten och resa väggar.
4. Ta hjälp eller bygga själv?
Ska du ta hjälp till ditt poolbygge – välj leverantör med omsorg. Fråga efter referenser, försäkringar och ta in offerter från flera företag. Tänk på att mark-entreprenaden ofta kostar mer än vad man tror och det kan därför vara en fördel om företaget inkluderar markarbete och gräver i egen regi.

 

BUDGET – UNDER 35 000 kr
pooldrom01

EGET BAD TILL FYNDPRIS

Tillverkare: J&F Fritid.
Modell: Storpool Delux.
Pris: 28 720 kr.
Beskrivning: Stor, oval pool till bra pris. Galvaniserad och rostskyddad, täckt vägg med träpanelsutseende och sandfilter. Poolen kan sänkas ner i marken, byggas in i en veranda, göras till traditionell markpool eller vara fristående i trädgården.
Storlek: 10,1 x 5,5 meter. Djup: 1,32 meter.
Leverantör: Jf-fritid.se.


pooldrom08

LÄTTBYGGD OCH STARK

Tillverkare: Folkpool.
Modell: Family pool.
Pris: 32 900 kr.
Beskrivning: Åttkantig pool som är helt tillverkad i trä och uppbyggd som en timmerstuga, med reglar som hakas fast i varandra vilket ger en stark och lättbyggd konstruktion för självbyggaren. Kan byggas både i och ovan mark utan extra förstärkning.
Storlek: 4,15 meter i diameter.
Djup: 1,2 meter.
Leverantör: Folkpool.se.

 

pooldrom02

PRISVÄRD VARIANT AV MARKPOOL

Tillverkare: Rubinpool.
Modell: 8-formig.
Pris: 34 990 kr.
Beskrivning: Åttaformad så kallad linerpool, en prisvärd variant av markpool. Gjord av 0,6 mm plåt som plastbehandlats och skyddslackerats. Det finns ett stort utbud av dekor för att göra poolen mer personlig.
Storlek: 3,5 x 5,4 meter.
Djup: 1,2 meter.
Leverantör: Rubinpool.se.

 

 

MELLAN – 50 000-100 000 kr
pooldrom06

KLASSISK FORM

Tillverkare: Svenska poolfabriken.
Modell: Sverige­poolen Galv.
Pris: 99 655 kr.
Beskrivning: Klassisk, rektangulär pool med stomme av varmgalvaniserad stålplåt. Kan köpas för montering, helt eller delvis, ovanför marknivå. Utformad för att kunna sättas upp av en normalhändig person.
Storlek: 4 x 8 meter.
Djup: 1,4 meter.
Leverantör: Svenskapoolfabriken.se.

 

pooldrom03

ENKEL ATT HÅLLA REN

Tillverkare: Poolkungen.
Modell: Rund pool.
Pris: 50 050 kr.
Beskrivning: En rund pool passar i både stora och små trädgårdar. Formen gör även att det blir enkelt att hålla rent, eftersom självcirkulationen samlar all smuts i mitten. Stommen är av varmgalvaniserad plåt som behandlats med polyester och skyddslack. Går att placera både ovan mark och helt eller delvis nedgrävd.
Storlek: 4,2 meter i diameter.
Djup: 1,5 meter.
Leverantör: Poolkungen.se.

 

pooldrom07

LÄTTBYGGD MED BRA ISOLERING

Tillverkare: Poolstore.
Modell: Thermopool Standard.
Pris: 63 900 kr.
Beskrivning: Lättbyggd pool med stark stomme och bra isolering som ska hålla länge. Går även att byggas fristående och att anpassas på andra sätt, exempelvis med inbyggd trappa. Flexibiliteten gör den särskilt lämpad för sluttningstomter.
Storlek: 4 x 8 meter.
Djup: Finns inget standarddjup, man kan bestämma det helt själv. Vanligast är 1,5 meter.
Leverantör: Poolstore.se.

 

 

LYX – ÖVER 100 000 kr
pooldrom05

PLATS FÖR KAPPSIM

Tillverkare: Spa o bad.
Modell: Trainer.
Pris: Från 151 535 kr.
Beskrivning: Pool med två simbanor så att du kan simma i kapp med en kompis. Avslappningszoner på båda sidor, bred integrerad trappa och steglist på långsidan. Gjord med kolfiberteknik i tre skikt vilket ger lång livslängd. Elastisk för att anpassa sig efter rörelser i marken.
Storlek: 4,5 x 3 meter.
Djup: 1,24–1,49 meter.
Leverantör: Spaobad.se.

 

pooldrom04

EVIGHETSPOOL

Tillverkare: Nordiska kvalitetspooler.
Modell: Horizon.
Pris: 289 000 kr.
Beskrivning: Solfjäderformad evighetspool med bred trappa. Gjord i glasfiber, vilket är starkare och isolerar bättre än de flesta andra varianter. Den goda isoleringen gör dessutom att energikostnaderna blir lägre.
Storlek: 7,32 x 4,88 meter.
Djup: 1,42 meter.
Leverantör: Nordiskakvalitetspooler.com.