My home / Inspiration / Guider / Lura bakterierna: 7...
Ren om händerna efter tvätt? Njaee säger experterna. Kranen är nämligen en bakterihärd och det du fått bort vid tvätt kommer tillbaka när du stänger av kranen. Foto: Thinkstock

Lura bakterierna: 7 sensorstyrda kranar

Du tvättar händerna efter toa­besöket – men räkna inte med att de blir rena för det. Vattenkranar är nämligen gigantiska bakteriefällor. Lösningen kan vara att välja en kran som du inte behöver röra.

Av: Fanny Wikander & Johan Furusjö

Beröringsfria blandare är mer hygieniska än manuella. Detta är vetenskapligt bevisat med en studie som publicerats i ansedda tidningen Canadian Journal of Microbiology.
Studien genomfördes på ett sjukhus där både manuella och beröringsfria blandare undersöktes. Resultaten visade tydligt att tillväxten av mikro­organismer var betydligt mindre på de beröringsfria blandarna än på de manuella som dagligen kom i kontakt med den mänskliga floran.

Marie-Louise Danielsson-Tham, hygienexpert och bland annat känd från tv-programmet” Rent hus”, är mycket positiv till beröringsfria kranar.
– När du ska tvätta händerna har du ofta något på dem som du vill bli av med. Är du i badrummet har du antagligen varit på toaletten och torkat dig i ändan, och är du i köket har du kanske hanterat rå kyckling eller köttfärs. De bakterierna hamnar på kranen när du sätter på den, och efter att du har rengjort dina händer och ska stänga av kranen får du tillbaka bakterierna på händerna, säger hon och fortsätter:
– Och även om du själv tycker att du har bra hygien så vet man aldrig hur det står till med personen som använde kranen före dig.

7 sensorstyrda kranar05
Marie-Louise Danielsson-Tham. Foto: Thomas Johansson

Även de bakteriologiska tester som Marie-Louise Danielsson-Tham har gjort på vanliga kranar visar att dessa ofta är ohygieniska.
– Antingen är de svåra att rengöra, eller så glömmer vi helt enkelt bort att göra rent dem, för det växer alltid mycket på dem. I sjukvården, på laboratorier och på vissa offentliga platser har beröringsfria kranar länge varit standard. Tyvärr ser inte Marie-Louise Danielsson-Tham någon ökning av kranarna i hemmen, eller på fler offentliga platser.
– Det enda jag märkt är att man börjat använda dem på tåg, vilket är väldigt bra. Men jag hoppas att trenden blir ännu större. Även sensorstyrda tvålautomater är väldigt bra.

 

Badrum

7 sensorstyrda kranar071. Tronic 9000E är en tvättställsblandare från FM Mattson där temperaturen ställs in med reglage på sidan. Reglaget kan spärras för att göra det extra barnsäkert. Funktion för hygienspolning som förhindrar stillastående vatten och därigenom hämmar bakterieväxt. Batteri- eller nätdrift. 1 895 kr hos Badshop.se.

 

7 sensorstyrda kranar022. Biltemas beröringsfria blandare är försedd med automatisk rengöring som går i gång om kranen inte använts på ett dygn. Temperaturvredet sitter på sidan men kan monteras av om så önskas. Vattenflödet stängs av när du tar bort händerna eller automatiskt efter 45 sekunder. Batteridriven med varnare som säger till när det är dags att byta batterier, vanligtvis håller de i ungefär 1,5 år. Biltema, 999 kr.

 

7 sensorstyrda kranar03
3. Strands Phoenix 3 är en stilren tvättställsblandare designad av Jacob Jensen i rostfritt stål. Blandaren har tre så kallade eco-funktioner som reglerar och begränsar flöde och maxtemperatur för att vara så miljövänlig som möjligt. Önskad temperatur ställs in vid montering. Batteridriven. 4 450 kr, Bygghemma.se.

 

7 sensorstyrda kranar094. Volas eleganta tvättställs­blandare 4321 monteras på väggen tillsammans med en sensor. Blandaren saknar temperaturreglage eftersom detta förinställs till en användarvänlig temperatur. Liksom Volas övriga blandare finns 4321 i krom, mässing, rostfritt stål samt 15 olika färger, från solgul till tuggumirosa. Batteridriven. Från 13 200 kr, Vola.se för återförsäljare där du bor.

 

 

Kök

7 sensorstyrda kranar015. Oras köksblandare La Cucina Alessi 8528 är designad av Stefano Giovannoni. Blandaren används tillsammans med tvågreppsblandarna 8520 eller 8525 i samma serie. Du kan installera båda blandarna vid samma ho eller separat. Vattnet stängs av efter att du avlägsnat händerna eller automatiskt efter två minuter. Diskret temperaturreglage på sidan. Drivs av batterier med en livslängd på runt fyra år. 3 732 kr, Smarthem.se.

 

7 sensorstyrda kranar046. Oras köks­blandare Optima 2727F har en digital display som visar vattnets temperatur, vilken kan justeras genom handtag på sidorna. Vattnet slutar automatiskt att rinna 40 sekunder efter start, eller 4 sekunder efter att du avlägsnat händerna. Den beröringsfria funktionen kan inaktiveras i två minuter om du till exempel behöver städa handfatet. Nätdrift. 3 495 kr, Tretti.se.

 

7 sensorstyrda kranar067. Köksblandaren Styxx från Mora Armatur har ett avtagbart munstycke och är försedd med LED-ljus i strålen där ljusets färg indikerar temperatur. På munstycket finns en kontrollpanel där temperatur, vattentryck och strålbild kan ändras. Säkerhetsfunktioner som skållningsskydd samt time out-funktion som stänger av blandaren efter tio minuter utan aktivitet. Nätdrift via medföljande transformator. 8 395 kr, Bygghemma.se