My home / Inspiration / Guider / Lyckas med hortensia...

Lyckas med hortensia – 7 experttips för inne & ute

Hortensian är sensommarens syren och en dröm för många. Men älsklingen kräver mer än beundran. Här är 7 tips som gör att du kan njuta riktigt länge av blomningen – både ute och inne.

Av: Ellen Forsström

UTOMHUS

Ett bra tips är att plantera hortensian där man har haft fin vårblomning i trädgården men saknar något som blommar lite längre fram på säsongen. Det kan gärna vara lugnt och grönt runtomkring eftersom hortensians blomning är ganska dominant. Hortensian blommar länge! Efter blomningen, som sker någon gång i juli till september, får bladverket dessutom vacker höstfärg.

 

 

Hortensia i kruka, rosa

Plantera om i lecakulor

Hortensior trivs både i rabatten och i korgar och krukor på uteplatsen eller vid entrén. Har du dem i kruka är det viktigt att inte glömma att vattna. Lägg lecakulor i botten och välj en ganska stor kruka. Låt inte hortensian stå kvar i den lilla plastkrukan som du köper den i, då torkar plantan lätt ut. Nej, ta ur den och fyll på med rhododendronjord. Jorden ska sedan hållas fuktig men inte blöt.

 

Förbättra med rhododendronjord

Bäst är att plantera hortensia på våren, i fukthållande jord. Jordförbättra gärna med torv eller rhododendronjord som du köper på påse i plantskolan. Hortensia gillar när det är ett lite lägre ph i jorden så välj okalkad torv. Ju mer kalk i jorden desto mer rosa blir blommorna. I vanlig trädgårdsjord blir blommorna rosa, inte blå.

 

Hortensia utomhus blå kruka

Hitta rätt läge

Undvik blåsiga lägen. Ett direkt söderläge är inte heller bra eftersom jorden torkar ut för fort där. Tänk sol till halvskugga.

 

 

Blue Hydrangea flowers

Välj sort efter skönhet och klimat

Det finns hortensior med olika form och färg på blomklasarna och det kommer nya sorter hela tiden. Så ta en tur till plantskolan innan du väljer vilken sort du ska satsa på. Förutom vanlig hortensia så finns det vidjehortensia och syrenhortensia, som även kallas höstsyren. De är lite mer tåliga och klarar kyla bättre. Är det kallt klimat finns det nämligen risk för att den vanliga hortensian inte hinner blomma. Så när du väl är på plantskolan – passa på att fråga vilken sort som passar bäst i din växtzon.

LÄS MER: Så väljer du rätt hortensiasort till din trädgård

 

 

shrub cutting

Beskär på våren

Ibland är blommorna nästan för tunga för sina grenar och kan behöva stöttning. Ta bort gamla och svaga grenar tidigt på våren. Beskär de andra grenarna genom att klippa ner till första paret knoppar. Hortensians blomställningar är mycket vackra även när de har vissnat. Prova att torka dem och ha som prydnad.

 

LÄS MER: Så inreder vi uteplatsen 2016 – 34 favoritköp som sätter stilen!

 

 

INOMHUS

 

Big bouquet of fresh flowers

Snittblomma – rensa bort bladen och undvik drag

Hortensian är även vacker som snittblomma, ensam eller i buketter. Ta in en eller flera kvistar – eller varför inte ta med dem som en ”gå-bort-present”? En inplockad hortensia kan hålla i en vecka om du har tur men se till att den inte står i drag och rensa bort blad så att det bara är en kvist i vattnet.

 

I kruka – undvik stark sol och dränering

Vill du ha din hortensia i kruka inomhus, så ställ den ljust men inte i allt för stark sol. Vattna sedan rikligt, hortensian vill ha det fuktigt men den får inte stå i vatten. Krukan ska vara dränerad så att överflödigt vatten kan hällas bort. Tänk på att det är väldigt svårt att få en vissen planta fin igen. När hortensian sedan har blommat över kan du plantera ut den i trädgården, om det är sommar vill säga. Har du tur blommar den redan året därpå!

 

LÄS MER: Här är vårens trädgårdstrender 2016 – kolla in!