My home / Inspiration / Guider / Hortensia! Så väljer...

Hortensia! Så väljer du rätt sort till din trädgård

Hortensian är inte så svår att odla som man kan tro – det gäller bara att hitta rätt sort till just din trädgård.

Av: Dan Rosenholm

På svenska hortensia. På växtlatin heter de Hydrangea, ni känner igen ordet eller hur? Det kommer från grekiskan hydor, vatten, r-et är inskjutet av uttalsmässiga skäl. Samma ord återfinns i hydrologi, läran om vatten. Bra, nu har ni redan anat hur skötseln ska ske.

Hortensior är riktiga vattenälskare och ska vattnas rikligt, de får ogärna torka ur. Jorden ska vara näringsrik, fuktig, mullhaltig och väldränerad, det sista inte minst viktigt för övervintring. Blanda till exempel en säck köpt kogödsel i jorden vid plantering. Rådjur tycker inte att hortensior är speciellt smakliga och brukar låta dem vara ifred. Bra, eller hur! Som många andra snyggingar kommer hortensiorna från södra och östra Asien, men också från Nordamerika. Växter från Japan är förresten kända för att vara förunderligt härdiga, det har att göra med att öriket var förbundet med ryska fastlandet i norr för länge sedan. Här hjälper vi dig att hitta en sort som passar i din trädgård.    

Hitta rätt sort för dig:

Lyckas-med-hortensian06

Syrenhortensian – kan odlas i norr
För dig som bor i Dalarna eller längs Norrlandskusten, zon 4 eller 5, är syrenhortensia, H. paniculata ’Grandiflora’, ett ståtligt alternativ. Är känslig de första åren, blir tålig med tiden. Höjd 2–3 meter, kan med fördel stammas upp till ett buskträd. Blommar från juli ända till september med stora, gräddvita blomflockar som övergår i rosa.
Lyckas-med-hortensian08
Sammetshortensia – har mjuka blad

Den är helt klart läcker, sammets-hortensia, H. aspera ssp. sargentiana. De små blommorna i violett är fertila och de större vitaktiga i kransen runt sterila och med uppgift att locka insekter. De stora bladen ger ett sammetsintryck, den grönskar sent och kan bli uppåt 3 meter i södra Sverige. Blommar i augusti–september. Anses härdig till zon 2, men klarar sig långt upp i mellersta Norrland. Då får man nöja sig med att njuta av bladen.

Lyckas-med-hortensian05
Vipphortensia – blommar länge

Vill du ha blomning från sensommaren och långt in i hösten, då är vipphortensia, H. paniculata, något för dig. Artens ursprung är området kring Sachalin och Japan och de flesta sorter är härdiga till zon 3. Sorten ’Floribunda’ får lätt hängande, koniskt formade blomklasar. Blir runt 2 meter hög. Vipphortensian ’Pink Diamond’ blir stilig på hösten. På försommaren är blommorna ljust gulgröna för att sedan gå över i vitt och rosa.

Lyckas-med-hortensian09Vidjehortensia, H. arborescens ’Annabelle’, blommar med täta klasar av runda blommor under juli–augusti.
Vidjehortensia – går från lime till vitt

Vidjehortensia, H. arborescens ’Annabelle’, blommar med täta klasar av runda blommor under juli–augusti, först läckert limegrön och sedan i vitt. Den blir 12 meter hög och är härdig till zon 4. Plantera i halvskugga, gärna i maffiga grupper. Blommar på årskott och kan och ska beskäras kraftigt på våren. Härstammar från östra och nordliga USA.

Lyckas-med-hortensian07
Flikhortensian – ska beskäras försiktigt
Flikhortensia, H. quercifolia, med ursprung i sydöstra USA, odlas inte bara för de krämfärgade blommorna, som kommer redan under försommaren, utan lika mycket för sina stiliga ekliknande, stora blad. Blir ungefär 2,5 meter hög. Klarar ungefär zon 2, hör hemma i södra Sverige och bör täckas som unga. Ska inte beskäras lika hårt som andra hortensior.
Lyckas-med-hortensian03
Klätterhortensia – trivs i halvskugga

Klätterhortensia, H. anomala ssp. petiolaris, växer långsamt, speciellt i början. Med tiden kan de få hela 6–7 meter långa rankor, men går lätt att beskära. Behöver inte spaljéras, de suger fast sig själva. Trivs i halvskugga-skugga upp till zon 4 och blommar från mitten av juni.

Lyckas-med-hortensian04

 

 

Trädgårdshortensia – ändrar färg

Trädgårdshortensian ’Nigra’ (ovan) har mörka stammar och tillhör de typer vars färg är beroende av jordkemin. För att för att behålla den blå nyansen och inte driva över mot rosa behövs ett lågt pH. Av mer känsliga trädgårdshortensior finns massor av överdådigt blommande sorter som alla fungerar utmärkt i Skåne och längs västkusten, som till exempel sorten ’Tokyo Delight’. Bor man längre upp i landet kan man använda ’The Bride och Endless Summer, vit respektive blå, som båda blommar på årsskotten.    

 

LÄS MER: Så lyckas du med hortensia – 7 experttips för ute och inne