My home / Inspiration / Guider / Så väljer du...
Helheten är viktig! Ljuvligare vårträdgård än med tulpaner och ett blommande japanskt körsbärsträdgård är svårt att föreställa sig.

Så väljer du tulpaner till din trädgård – tips!

Längtar du efter en charmig papegojtulpan eller en liljeblommande skönhet? Det är lätt att fascineras av tulpanens många utseenden. Här är knepen som hjälper dig att kombinera sorterna till en vacker tulpanträdgård!


Av: Carro Wendt Foto: Anna Jeppsson

 

1. Tulpanerna ska planteras på hösten, men det är på våren det är dags att planera. Vilka färger har du redan i dina rabatter? Vilka sorter och färger på tulpanerna kan passa till? Fotografera rabatterna nu så vet du precis vad du har att utgå från när du ska komponera rabatterna till hösten.

2. Tänk på omgivningen när du väljer dina tulpaner! I samma rabatt kan du ha tulpaner i samma nyans, i närliggande färger eller i kontrast med varandra.

3. Tänk också på vad som syns i bakgrunden. Både enhetlighet och spännande variation ger fina effekter! Limefärgade blad eller buskar med rödaktiga blad kan ge kontraster.

4. Det är bra att plantera tulpanerna tillsammans med perenner vars blad så småningom växer upp och täcker tulpanernas blast. Blasten ska inte klippas av eftersom den är viktigt för nästa års blomma, men så snygg är den ju inte.

5. Blanda höga tulpaner med låga – eller plantera någon låg vårblomma med samma blomningstid intill så får du en fin omgivning. 

6. Om du vill ha tulpaner som kommer igen år efter år är vildtulpanerna bäst, eftersom de lätt sprider sig. Även Darwinbybrider kan komma igen år efter år. Förädlade tulpaner har kortare livslängd.

7. Om du blandar tidigblommande tulpaner med sena får du längre period att njuta av tulpanglädjen.

8. Sätt många tulpaner tillsammans. Tre är alldeles för lite.  

 

LÄS MER: Bästa tipsen när du planterar tulpaner – så gör du smartast

 

 

Bildspel: Frossa i fina tulpaner