My home / Inspiration / Guider / Martin Timells tips:...
En fönsterrenovering innebär mycket arbete. Men i gengäld har man förlängt fönstrens livslängd och gett huset en rejäl ansiktslyftning. "Hela grejen med fönstermålning är att måla över kittet och ett par millimeter in på glasrutan. Det får nämligen regn­vattnet att rinna över kittkanten och bort från fönstret", säger Martin Timell.

Martin Timells tips: Så renoverar du fönster

Hur renoverar man sina gamla fönster smartast? Renoverings-mästaren Martin Timell visar hur du gör steg för steg och ger sina bästa tips och knep!

Du behöver:
 • Grundolja
 • Fönsterglas
 • Fönsterstift
 • Kitt
 • Grundfärg
 • Täckfärg 

 

Verktyg:
 • Glasskärare
 • Hovtång
 • Kittkniv
 • Färgskrapa
 • Färgborttagare (varmluftspistol eller speedheater)
 • Fogpistol till syntetiskt kitt på tub
 • Fönsterpensel
 • Fönsterstifthammare
 • Moddlare

 

Så gör du  –  7 steg till nya fönster:

 

1. TA BORT TRASIG RUTA

Renovera-fonster-med-Martin-Timell04

Om någon ruta är trasig får man börja med att ta bort den. Ta först bort så stora partier som möjligt av den trasiga rutan. Använd en glasskärare och skär en bit från den gamla fönsterbågens kanter. Knacka försiktigt bort större partier med en mindre hammare och plocka och bryt loss glasbitar där det behövs. Skär sedan ytterligare med glasskäraren, om det behövs, närmare kittkanten. Bryt inte glaset med fingrarna, utan använd exempelvis en hovtång för att knipsa bort resterande glasrester.  

 

2. TA BORT GAMMALT KITTRenovera-fonster-med-Martin-Timell05

Är kittet fortfarande intakt och till synes oförstört kan det liksom rutan sitta kvar. Kittet behöver man bara ta bort om det är sprucket och om man kan ana att det trängt in vatten och utsatt träet för fukt. Då ska allt kitt skrapas bort för att man ska kunna ta ur rutan och behandla träet. Skrapa bort det gamla kittet med ett inte alltför vasst föremål, så att träfalsen inte skadas. Ett stämjärn eller en kittkniv fungerar bra.
– Har man tillgång till en handöverfräs med ett specialtillbehör avsett  för kittborttagning underlättar det arbetet. Kanske lönar det sig att hyra en maskin om du har oöverstigligt många fönsterrutor? säger  Martin Timell.
Ta bort fönsterstiften som håller rutan på plats. Arbeta försiktigt så att inte rutorna skadas. Dra ut stiften med en tång. Lyft ur rutan och lägg den på ett skyddat ställe. Märk rutorna så att de kan sättas tillbaka i samma ram som de satt tidigare.  

 

3. TA BORT GAMMAL FÄRGRenovera-fonster-med-Martin-Timell06

Tvätta träet med målartvätt så att inte smuts och fett tryckas in i träet vid skrapningen. Riv sedan bort den gamla färgen med en vass skrapa. För att färgen ska lossna lättare, använd en varmluftspistol och värm små områden i taget. Värm på färgen tills den bubblar och skrapa bort direkt. Om färgen inte lossnar lätt har den bra fäste, och då kan man låta den vara kvar. Avsluta med att slipa ytan med ett fint sandpapper och borsta bort slip-dammet så att ytan blir ren. Metallbeslagen kan också behöva renoveras. Borsta eller slipa bort gammal rost och rostskyddsbehandla dem före ommålning.  

4. BEHANDLA PÅ NYTTRenovera-fonster-med-Martin-Timell07

När fönsterbågen är ren och dammfri är det dags att på nytt behandla träet. Träet ska mättas med olja för att stå emot fukt. Stryk på grundolja tills träet är mättat. Torka sedan bort överflödig olja. Tänk på att om du använder linolja så kan den självantända om det finns rester kvar i en trasa eller trassel. Lägg alltid anväda trasor i en behållare med vatten.  

5. SÄTT IN NYTT GLASRenovera-fonster-med-Martin-Timell08

Behöver man köpa nya fönsterglas, mäter man upp fönsterbågen och beställer glasen 1,5 millimeter mindre än utrymmet för de enskilda rutorna för att det inte ska bli för tajt när man monterar. Annars kan glaset spricka. Lägg rutan på plats i bågen. Sätt stift mot bågen och spröjsarna så att de håller rutan på plats. Slå in stiften med en fönsterstifthammare. Tejpa hammarhuvudet med maskeringstejp först för att skydda glaset eller lägg ett papper på rutan som skydd för hammaren. Slå med jämna, svepande slag tills stiftet ligger ett par millimeter in på rutan. Då sitter det tillräckligt långt in för att inte sticka fram ur kittet. Fönsterstiften är försedda med spår. Vik ut ett stift vid spåret och slå in det i träet. När stiftet är inslaget, böj av det vid spåret.  

 

6. KITTARenovera-fonster-med-Martin-Timell09

Det finns olika typer av kitt. I exemplet används ett syntetiskt kitt som finns på tub och läggs på med en fogpistol. Förbered genom att maskera med tejp där kittsträngen ska läggas på. Tejpa både en bit in på glaset liksom på fönsterramen. Öppna sedan kittuben genom att skära av den snett i toppen. Lägg på kitt i falsen, inom tejpmaskeringen, genom att trycka ut en jämn sträng med kitt successivt. Använd en kittkniv och stryk ut kittsträngen. Vinkla kniven så att den raka kanten hela tiden går mot träkanten. Kittet kan också jämnas till genom att man stryker med ett finger över kittfalsen. Se till att ha doppat fingret i kallt vatten blandat med ett par droppar diskmedel, så fastnar inte kittet på fingret.  

 

7. MÅLARenovera-fonster-med-Martin-Timell10

Dra bort maskeringstejpen om­gående. Låt inte tejpen sitta kvar för länge eftersom den då kan dra med sig kittfogen. När kittet har torkat efter ett dygn kan det målas över. Fönstret ska grundmålas en gång och täckmålas efter kittning. Grundmåla även kittet så att slutstrykningsfärgen får ett bra fäste.

Har man tålamod och är stadig på handen blir det bättre att måla på fri hand. Annars använder man maskeringstejp. Sätt tejpen en bit in på glaset så att målarfärgen täcker kittet och dessutom hamnar ett par millimeter in på glaset. Då kan regnvatten rinna bort från rutan utan att tränga in bakom kittet. Använd en rund pensel avsedd för fönstermålning. De är ofta lite spetsiga i toppen för att underlätta strykningen. Snurra försiktigt på penseln när du ­lägger på färgen. Använd en bredare pensel, moddlare, för att jämna ut ytan. Slutstryk två gånger med fönsterfärgen och ta bort maskeringstejpen direkt efter avslutad målning eftersom tejpen annars kan vara svår att få bort. Klart!

 

Renovera-fonster-med-Martin-Timell02
Ur boken ”Hemmafixarbibeln”.

 

LÄS MER: Så målar du fasaden på huset – steg för steg