My home / Inspiration / Guider / Menar du också...
Foto: STEFAN MATTSSON

Menar du också väl – men återvinner värmeljusen helt fel?

Varje år använder vi svenskar 300 miljoner värmeljus, och kvar efter dem blir ungefär lika många aluminiumbehållare som skulle kunna bli ny metall. Men trots att de källsorteras bränns mängder av dem upp i onödan – för att många glömmer en viktig detalj i sorteringen. Har du koll på vilken?

Av: Johan Furusjö

När du väljer att återvinna urbrunna värmeljus är det en stor vinst för miljön. De är nämligen vanligtvis gjorda av aluminium, som är väldigt energikrävande att framställa, och genom att återvinna aluminiumet i stället för att utvinna nytt ur jordskorpan sparar man 95 procent av energin.
Om alla värmeljuskoppar i Sverige skulle återvinnas skulle vi undvika 1000 ton koldioxidutsläpp årligen, och spara tillräckligt med energi för att värma 8500 hus.

Men mängder av värmeljushållare som skulle kunna bli nytt aluminium eldas upp i onödan varje år trots att de har lagts i återvinningen – eftersom man har missat en liten men jätteviktig detalj. För att aluminiumet ska kunna återvinnas måste man nämligen plocka ur den lilla vekeshållaren ur ljuskoppen innan man lägger den i metallåtervinningen.
Anledningen är att vekeshållaren oftast är gjord av järn, som sorteras ut av magneter – och om vekeshållaren sitter kvar i ljuset kommer även ljuskoppen av aluminium att sorteras som järn, och brinna upp.

Så: lär dig den snabba manövern som gör dig till miljöhjälte i stället för bara en som menar väl: plocka ut vekeshållaren ur det utbrunna värmeljuset, sortera båda var för sig i metallåtervinningen – och njut av julen i vetskap att du har gjort världen lite bättre.
Och dela gärna med dig av det här tipset till dem som du tror kan behöva det!

 

Foto: JOHAN FURUSJÖ

Bonus: 3 viktiga säkerhetstips för värmeljusen

  • Vill du ha flera värmeljus i en grupp? Glöm då inte att placera dem en bit från varandra – minst 3 cm. Annars finns risk för övertändning.
  • Flytta inte värmeljuset när ljusmassan är flytande. Då kan ljuset övertända.
  • Ställ inte värmeljus direkt på ömtåliga underlag.

Källa: Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI)