My home / Inspiration / Guider / Grönsaker & kryddor:...
Gott och lättodlat. Här är grödorna som får dig att lyckas med odlingen. Foto: Gustav Gräll och Dan Rosenholm

Grönsaker & kryddor: Odla ätbart – 10 säkra kort i landet

Sallad, potatis, rabarber och vitlök – vi har valt ut tio lättodlade grönsaker och ger dig bästa tipsen om hur du sköter du dem.

Av: Dan Rosenholm

odla-atbart01

1. Rabarber

Riktigt populär blev inte rabarbern i Sverige förrän inpå 1900-talet, men det tog den iglabbt igen. Köp en planta eller be någon med en speciellt god sorts rabarber att snällt dela plantan.
Plantering: Plantera i sol eller halvskugga. Skörda före blomning vid midsommar eller ta bort blomstänglarna för att skörda längre.
Använd till: Pajer, kakor, kompotter, marmelad, förrätter och sallader.
Krux: Speciellt traditionella sorter tar stor plats och vill ha hyggligt mycket vatten. Men ståtliga är de.

 

odla-atbart022. Grönkål

Den allra nyttigaste kålsorten, grönkål, är den läckraste – så vist är världen ordnad. Går på två månader från sådd till skördemognad, kan därmed i södra Sverige sås på friland.
Plantering: Gillar djup, näringsrik jord och vill ha rikligt med vatten och gödsel. Tål frost och går att skörda ända in på våren efter att de tinat fram ur snötäcket.
Använd till: Grönkålssoppa är den traditionella användningen, med smör, grädde och skinkspad vid jultid. Eller fräs bladen med olivolja och vitlök, snabbt och läckert.
Krux: Bör, speciellt i södra Sverige, skyddas med odlingsväv mot skadeinsekter.

 

odla-atbart033. Bondbönor

Bondbönor har odlats i Sverige sedan 1800-talet, kinkiga med väder och vind är de inte.
Plantering: Den avgörande skillnaden mot andra bönor är att de går att plantera redan när jorden reder sig, de ruttnar inte i kall mark. Lerjord eller sand har ingen större betydelse och gödslingen sköter de mest själva eftersom de är kvävefixerande. Skörd sker i slutet av sommaren när skidorna svällt och blivit fullstora. Ta då ut bönorna ur skidorna, att sprita kallas det. Passa på och njut av synen när bönorna ligger där i sin  sammet. Bönhögen, den växer snabbare än du tror.
Använd till: Passar till den svenska klassikern bondbönsoppa eller helt enkelt kokta och blandade med smör och vitlök. Proteinrika.
Krux: Behöver stöd eftersom de blir meterhöga.

 

odla-atbart05
4. 
Gräslök

Lättare kan det inte vara. Den godaste bladlöken av alla, gräslök, är härdig i hela landet och kommer igen år efter år.
Plantering: Köp en tuva i växtbutiken. Plantera. Vänta på skörd. Förökas genom delning, frösådd går bra men tar några år.
Krux: Ogräs växer lätt in i kanten av tuvorna. Klipp bort blommorna för att skörda hela säsongen.

 

odla-atbart06
5. Mangold

Mangold är en nära släkting till rödbetan med kraftfulla och böljande blad på vita, röda eller gula stjälkar. Någon nyhet är den inte, har funnits i Sverige sedan 1400-talet.
Plantering: Jorden ska vara god och näringsrik och inte för kall vid sådd. Skörda hela sommaren genom att bryta av bladen vid basen med början utifrån. Lämnar du kvar plantor i landet över vintern kan du eventuellt hinna någon vårskörd innan de går i blom, de är tvååriga.
Använd till: Används likt spenat i matlagning, kokas eller steks separat eller som en del av maträtten. Skär bort de kraftigaste delarna av stjälkarna innan, de kan tillagas och ätas likt sparris.
Krux: Sniglar, men mangold är inte värsta favoriten. Ska ha gott om vatten och näring hela sommaren.  

LÄS MER: Så tar du kål på mördarsniglar

 

 

odla-atbart076. Potatis

Potatis är en del av den svenska folksjälen, den närde oss när vi hade det som fattigast.
Plantering: De flesta vet fortfarande hur den odlas. Ta fjolårets potatisar sätt dem i marken och på ett magiskt sätt blir de fler. Vill du skynda på låt dem först ligga ljust men svalt i upp till en månad innan, groddarna ska bli runt en centimeter och knubbiga. Kan planteras ganska tidigt på våren, men stjälkarna får inte utsättas för frost. Sätt både tidiga och sena sorter. Jorden ska helst inte vara för tung och näringsrik, då blir det bara blast och blöta potatisar. Kupa gärna den kring blasten efter uppkomst, dels för ogräsets skull och dels för att skydda knölarna från ljus.
Använd till: Egenodlad potatis är en delikatess. Koka med dill och servera med riktigt smör.
Krux: Sjukdomar uppstår när potatis odlas på samma plats flera år. Vanligast är bladmögel som ger brunröta i knölarna. I Norrland är det sällan något problem.

 

odla-atbart11

7. Sockerärtor

Sockerärtor är lätt som en plätt att odla, såväl i Norrland som Skåne.
Plantering: Kraven på jord är måttliga, likt andra baljväxter är de kvävefixerande. Så hyggligt tidigt på våren, är ärtorna blötlagda innan gror de snabbare. Skörda baljorna då och då medan de är tunna, annars avtar blomningen.
Använd till: Vilken gourmet som helst blir lyrisk av sockerärtor. Till­redningen kan inte vara enklare. Koka upp vatten, lägg i baljorna, låt sjuda ungefär en minut, häll av, lägg på en smörklick. Extra smaskigt till grillat.
Krux: Just inga, men välj lågväxta sorter om du inte orkar sätta upp stöd.

 

odla-atbart08
8. 
Oregano

Oregano blev rikskändis i Sverige i samband med den första pizzavågen på 70-talet. Har blivit bofast och visat sig nästan löjligt härdig. Sprider sig likt ett väldoftande ogräs, finns förvildad ända upp i Jämtland.
Plantering: Köp plantor i växtbutiken, plantera på solutsatt plats – eller i kruka. Gillar att delas efter några år.
Använd till: Används som färsk eller torkad.
Krux: Inte mycket. Ta bort blommorna om du vill maximera skörden eller låt dem vara kvar till bin och humlors glädje.

LÄS MER: Kolla in My Homes 11 bästa trädgårdsartiklar

 

odla-atbart09

 
9. Vitlök

Förvånad och glad? Vitlök på en lista över lättodlat. Färsk vitlök direkt ur egna landet är en enastående läckerhet som går att odla över nästan hela Sverige.
Plantering: Planteras bäst på hösten, ungefär fyra veckor före tjäle. Bryt loss klyftor och sätt med spetsen upp på solig plats i vanlig trädgårdsjord. Skörda kommande sommar, som färska är de en mild smaksensation. Vill du spara låt dem först ligga ovanpå landet några torra dagar.
Använd till: Allt är det enkla svaret, kokt, stekt och rå i de flesta typer av mat, svensk, sydeuropeisk eller asiatisk.
Krux: Odla inte överbliven matvitlök från livsmedelsbutiken, de kan bära på växtsjukdomar.

 

odla-atbart10
10. 
Plocksallad

Plocksallad är för dig som vill tugga på blad hela säsongen. Så frön tidigt på våren, soligt men inte torrt.
Plantering: Bra jord är en fördel, ju mer näring och vatten desto bättre växer det, gärna mycket naturgödsel. Gallra inte, det är perfektionistlarv. Skörda hela sommaren genom att plocka blad för blad, nya växer ut allteftersom.
Använd till: Ätas till allt är svaret. Inget fjant med några blad, ska intas i mängder, man blir lycklig bara av att tänka på det.
Krux: För sniglar är de späda, spröda bladen ren mumsfilibabba.

 

LÄS MER: Grönaste gräsmattan i kvarteret – så lyckas du