My home / Inspiration / Guider / Pelargonier – tips...

Pelargonier – tips för vinter, vår och sommar

Vill du förgylla fönstren eller trädgården med blommande pelargoner? Här ger trädgårdsredaktören Ellen Forsström sina bästa tips för skötsel, beskärning och vinterförvaring.

Av: Ellen Forsström Foto: Thinkstock

Pelargoner passar överallt. De hör sommaren till. De är självklara bakom spetsgardinerna på glasverandan på landet. Men de passar lika bra i den moderna lägenheten i staden där de ger grönska och frodighet. Pelargoner är dessutom tåliga, enkla att övervintra och du kan själv ta sticklingar för att få fler. Här delar trädgårdsredaktören Ellen Forsström med sig av sina bästa tips på hur du lyckas med de klassiska krukväxterna.

 

Watering Plants
Våga vattna! En bra tumregel är att vattna rejält och sedan låta plantan torka upp nästan helt, tipsar trädgårdsredakören Ellen Forsström.
Skötsel – vatten, ljus och gödsel

Pelargoner är tåliga och lättskötta. En bra tumregel är att vattna rejält och sedan låta plantan torka upp nästan helt. Helst vill pelargoner stå ljust och luftigt. Ge dem sedan lite krukväxtgödning emellanåt, kanske varannan vecka i samband med vattning.
Vill man ha sina pelargoner utomhus går det också bra. Där trivs de kanske ännu bättre än inomhus sommartid. Det är fint med välkomnande färgsprakande krukor på trappan. Ställer du ut dina pelargoner innan frostnätterna är över så ta antingen in dem över natten eller täck över krukorna.
Pelargoner behöver ordentligt med ljus för att blomma så ställ dem inte för mörkt. Rensa bort vissna blommor hela tiden under växtsäsongen så får du en vackrare planta. Se till att jorden inte torkar ut. Övervintra stora krukor med pelargoner frostfritt så kan du ha dem år efter år.

 

Red Potted Geranium in the Window
Står pelagonierna mörkt och svalt under vintern så räcker det att vattna någon enstaka gång. Står de ljust och varmt kan de få en liten skvätt vatten en gång i veckan.
Vinterförvaring och beskärning

Lagom till advent kan man plocka bort sina pelargoner för att få plats med alla julblommor och adventsljusstakar. Då får plantorna den viloperiod de behöver. Ställ undan pelargonerna svalt och vattna dem sparsamt. Själv har jag mina på en hylla i tvättstugan, så det finns inga stora krav på övervintringsutrymmet. Står de mörkt och svalt räcker det att vattna någon enstaka gång. Står de ljust och varmt kan de få en liten skvätt vatten en gång i veckan.
I februari kan man plocka fram pelargonerna igen. Då klipper man ner dem ganska hårt, så att det är tio till femton centimeter kvar. Ta bort allt som är visset. Plantera sedan om i näringsrik jord, ställ fram dem i ljuset och börja vattna. Vattna inte för mycket bara för då kan plantan ruttna. Låt jorden torka upp mellan vattningarna. Genast kommer underbart gröna, fräscha blad. Lite som en tidig vår inomhus.

 

Pink geranium flowers
Klassisk Mårbacka eller doftande Citronella och Dr. Westerlund? Hitta din egen favorit. Det är snyggt att hålla sig till en sort.
Hitta din egen favoritpelargon

Flera pelargoner av samma sort som återkommer i huset eller lägenhetens fönster skapar harmoni. Välj din favorit! Det finns många sorter. En av de mest populära är Mårbacka som ger Carl Larsson-känsla med sina rosa blommor. En pelargon kan gå i arv i generationer och det är roligt att kunna dela med sig av skott, det är en trevlig gå bort-present.
Vill du inte bara ha vacker blomning utan även doft väljer du doftpelargoner vars blad luktar allt från citron till ros och mynta. Det räcker att nudda dem för att de ska sända iväg en pust av väldoft! Citronella och Dr. Westerlund är två exempel.
Lika snygga är engelska pelargoner, där bladen är styva och flikiga och blommorna stora, som vackra Svärdsjö.

 
Så lyckas med sticklingarna

Vill du ha fler av samma sort är det lätt att ta sticklingar. Vanligast är toppsticklingar. Skär då av toppen av en gren så att det blir fyra, fem blad kvar. Skär av precis ovanför ett blad. I bladvecket växer det sedan ut nya skott inom några veckor. Ställ sticklingen i vatten och vänta tills den har fått rötter. Plantera sedan i en kruka med jord. Man kan också sätta sticklingen direkt i en liten kruka med såjord. Tryck då ner det ordentligt. När plantan har rotat sig, byt till ett rymligare kärl med mer näringsrik jord, krukväxtjord.

 

LÄS MER: Så lyckas du med hortensian