My home / Inspiration / Guider / Pella Hedeby: Lyft...

Pella Hedeby: Lyft badrummet med betongputs

Trött på vitt kakel i badrummet? Här visar My Homes stylist Pella Hedeby hur du får betongkänsla hemma – med miljövänlig puts.

Styling & text: Pella Hedeby Foto: Sofi Sykfont

Hemma hos Johanna och Johan Kumlin upplevs badrummet på övervåningen som en stilla oas. Det betongliknande ytskiktet på väggar och golv ger en naturlig, mjuk och ombonad känsla.
När paret skulle färdigställa badrummet var bägge trötta på stilrent kakel och hittade inget alternativ som kändes riktigt rätt. Men Johanna letade vidare. I offentliga miljöer inspirerades hon av betongliknande puts . Det slutade med att hon övertalade sin man, som jobbar som murare, att lära sig den nya putstekniken.
– Vi var lite oroliga att intrycket skulle bli bunkerlikt med samma betongliknande känsla på väggar och golv, minns Johanna. Men efter att ha sett ett flertal exempel blev vi övertygade om att det var rätt för oss.

Johanna och Johan Kumlin vill ha en grå betongliknande yta. Kulören testades fram genom att den vita kalkputsen blandades med olika delar svart, och de hann med många blandningar innan de valde kulör.
– Nyansen skulle inte blir för blaskigt blek och inte heller för mörk, säger Johanna.

Paret fastnade för putsen Perfectino Creatina från Deco Material & design, ett miljövänligt material sammansatt av olika kalksorter och som kan efterliknar betong, sten, marmorino och metall. Ytan kan göras matt, blank, slät eller strukturerad.  För att den ska bli vattentålig och fungera i badrum krävs ytbehandling med olivsåpa och vax.

Så vad ska man tänka på när man inreder ett rum i betongputs? Ljussättningen är viktig vid val av en mörkare färgsättning på väggar och golv. Hemma hos Kumlins har badrummet naturligt ljusinsläpp och infällda spotlights, så det tål en mer dämpad skala. Och det neutrala homogena uttrycket ger oändliga möjligheter vid val av inredningsdetaljer.
– Samtidigt vill man inte att inredningen ska kännas för platt, man vill följa upp putsens naturliga känsla, resonerar Johanna.
Hon och Johan valde en platsbyggd lösning, kuben som tvättstället vilar på har Johan platsbyggt i MDF-board och putsat i samma material som väggar och golv. Känslan blir enhetlig och genuin med det genomgående ytskiktet – och inte minst – utan smutssamlande fogar.

 

Så renoverar du badrummet med puts
  • I ett nytt badrum används våtrumsgips och tätskikt enligt rådande branchregler. Därefter grundar man med fix och lägger på putsen i ett tunt lager. Sedan görs ytskiktet där man kan använda olika tekniker för att nå önskat resultat och mönster.
  • Putsen torkar snabbt och man avslutar med att lägga på protect som gör ytan tålig för att sedan avsluta med vax i några lager. Vaxet är lätt att lägga på och luktar fräscht till skillnad från många medel som vanligtvis används till kakel och klinker.
  • Om du har ett befintlig kaklat badrum med fräscht tätskikt så kan du lägga putsen på detta. Man använder då en glasfiberduk under fixet.

 

Renovera badrummet med puts Myhome02
Den strama blandaren Metris hög från Hans Grohe blir ett stilrent avbrott. Handfat tillverkat i bambu och äggskal som paret Kumlin hittade när de köpte putsmaterialet hos Deco Material & Design. Vit skål formgiven av Anna Lerinder/Norrgavel. Tvål från Apotheke.
Renovera badrummet med puts Myhome01
Det genomgående betongliknande ytskiktet ger badrummet en känsla av en stilla oas. Det naturliga uttrycket förstärks med inredningsdetaljer i trä och bambu. Förvaringskorgen kommer från Tine K Home.
Renovera badrummet med puts Myhome03
Handfatet är tillverkat i bambu och snäckskal, från Deco Material & Design. Den lilla Botan vasen design Kristina Stark finns hos Rum21.
Renovera badrummet med puts Myhome05
Stegen från Menu blir en dekorativ handduksförvaring. Handdukar från Tine K home och snäckhalsband från Love Warriors. Marmorfatet på pallen är fyndat på In & Finn, snygga badrumsprodukter från Apotheke och liten handduk i serien Fresh Laundry från Himla.
Renovera badrummet med puts Myhome04
Den djupa fönsternischen utgör en fin avlastningsyta. Här står den vackra Pallo vasen från Skruf tillsammans med doftljus från Apotheke.
Renovera badrummet med puts Myhome07
En lyxig trave vita handdukar från Norrgavel och snäckhalsbandet från Love Warriors.