My home / Inspiration / Guider / Bygga altan eller...
Dags att köra igång sommarens altanprojekt – ”Arga snickaren” Pirre hjälper dig att undvika fällorna i bygget.

Bygga altan eller trädäck – Pirres 10 bästa tips

Drömaltanen är närmare än du tror. Nu ger ”Arga snickaren” sina bästa tips om du vill bygga altan eller trädäck i sommar.
– Man ska ha kul när man bygger altan! säger ”Pirre”.

Av: Fanny Wikander Foto: Thinkstock

arga snickarenKliar det i fingrarna efter ett ordentligt sommarprojekt? Att bygga altan är faktiskt inte så svårt som det kanske verkar – särskilt inte om du förbereder dig med ”Pirres” 10 bästa tips för altanbygget!

1.
– Välj läge efter användningsområde. Tänk efter vad syftet med din altan är: vill du ha morgon- eller kvällssol eller vill du rama in huset på ett snyggt sätt?
2.
– Vilken grund du bör ha beror på altanens underlag. Ett mjukt underlag gör det något bökigare eftersom du då behöver gräva ner gjutna plintar. Vill du ha lite höjd på din altan behöver du även då använda plintar. Har du ett stadigare underlag och kan tänka dig en lägre altan räcker det oftast att lägga trädgårdsplattor som grund.
3.
– Vad gäller storleken på din altan så tycker jag att man ska ta i lite. Ofta snålar man och bygger för litet, vilket man lätt ångrar senare.  

LÄS MER: Så inreder vi uteplatsen 2016 

Fakta ”Pirre”

Namn: Per ”Pirre” Starrin. Ålder: 47 Bor: I Stockholm. Aktuell: Som nya ”Arga snickaren” i Kanal 5.  


4.
– Passa på att göra inbyggda lådor på altanen för förvaring av till exempel kuddar och parasoller. Kosta även på dig att lägga en fris (en yttre kant) runt om som ramar in allt. Det är inte särskilt svårt men gör det mycket snyggare och höjer intrycket rejält.
5.
– Var noga när du reglar så att du får rätt avstånd och undviker att altanen blir svajig och ranglig. 60 centimeter brukar vara ett bra avstånd.  

6.
– Vad för sorts virke du använder är så klart en prisfråga. Har du råd att kosta på dig lärkträ så skulle jag köra på det. Det är dyrt men väldigt fint, otroligt tåligt och behöver inte behandlas. Annars tycker jag att vanligt, tryckimpregnerat virke blir väldigt fint när det grånar efter något år. Dessutom är det prisvärt och lätt att jobba med och få tag i. Nu för tiden finns även en oändlig uppsjö av virke i kompositmaterial. Det viktigaste är att du inte väljer ett för tunt virke eftersom det gärna spricker. Det kan därför vara värt att inte välja det allra billigaste utan att gå upp en prisnivå för att få ett material som är enklare att jobba med.

LÄS MER: Så väljer du rätt virke till din altan

7.
– Det vanligaste misstaget som nybörjare på altanbygge gör är att de har fel avstånd mellan trallen. Tänk på att ett fuktigt virke kommer att krympa och att ett torrt virke sväller när det utsätts för regn. Ofta är impregnerat virke lite fuktigt när man köper det från snickerierna. Avståndet beror på virkets fuktighet, torrt kräver större för det sväller vid regn och är virket fuktigt som det oftast är, ska man ha en mindre glipa. Ett bra mått brukar vara ett till två tummstocksblad.  

 

8.
– Jag brukar säga att en vanlig hemmasnickare klarar sig väldigt långt på en bra skruvdragare, sticksåg och klinga. Vill du göra det ännu enklare för dig så införskaffa en kap- och gersåg för riktigt snygga och raka snitt.
9. 
– Dra ner skruven en bra bit i trallen för att undvika att de åker upp. Det är inte särskilt skönt för barfotafötter att trampa på.  

Bygga altan20150604_04
 

10.
– Gör altanbygget till ett roligt familjeprojekt – man ska ha kul när man bygger altan! Det är alltid roligt med projekt man har stor användning för och kan känna sig stolt över. Sök information på nätet och ta hjälp om det behövs!  

LÄS MER: Här hittar du fler tips inför sommarprojekten