My home / Inspiration / Guider / Plantera för julen...
Foto: Thinkstock, Aftonbladet

Plantera för julen – sju proffsknep

Snart är det dags att göra vackra arrangemang till jul och advent. Med några enkla tips kan du få dina blommor att slå ut lagom till de stora helgerna.


Av: Ellen Forsström


Ofta räcker det med en lerkruka och lite mossa ovanpå jorden. Lägg till några kottar och ett enkelt band.
En gren från trädgården kan stötta upp amaryllisen om den blir ostadig, varför inte en knotig gren av ormhassel? Murgröna och plättar i luften är andra snygga kompisar om man vill göra en egen julgrupp. Tänk på att alla julblommor håller längre om de får stå svalt, ett uterum eller en frostfri glasveranda är perfekt.

 

 

Foto: Thinkstock

Amaryllis

1

Prova att plantera egna amaryllislökar! Starta i början av november om du vill vara säker på blomning till jul. Det tar nämligen sex till åtta veckor innan de är i blom. Ju varmare inomhustemperatur och ljusare fönster desto fortare går det. Välj en kraftig blomlök. Lägg lecakulor i botten av krukan och fyll på med blomjord. Löken ska sättas ganska trångt. Det behöver bara vara en till två centimeter från löken till kanten på krukan. Låt en tredjedel av löken vara ovan jord. Vattna sedan en gång och inte mer förrän blomknoppen tittar fram.

2

 

Köper man amaryllis i kruka med blomknopp tar det bara två till tre veckor innan den blommar. Amaryllis i kruka står länge och ofta kommer det fler knoppar. Vattna inte för mycket, då kan stängeln ränna iväg och bli ranglig. Om det ändå händer kan du klippa av den och sätta blomman i vas.

 

3

 

Man kan även köpa amaryllis som snittblomma. För att få den stadig kan man sätta en blompinne i stjälken. Ett annat kul sätt är att hänga den upp och ner i ett fönster och vattna direkt i stjälken. Sätt då i gummiband längst ut på stjälken så att den inte krullar upp sig. Komplettera med några vackra band!

 

4

 

Har man gröna fingrar så kan man spara sina amaryllislökar från år till år. Men då krävs det lite pyssel. Klipp bort stängeln men låt bladen vara kvar. Sköt den som en vanlig krukväxt, vattna och gödsla, fram till sensommaren. Ställ då undan krukan torrt och svalt. Låt hela växten vissna ner och vila. Löken behöver en viloperiod på tre till fyra månader innan den kan blomma igen.

 

 

Foto: Aftonbladet

Hyacinter

5

 

Vill man plantera hyacintlökar till jul gör man på samma sätt som med amaryllis. Det tar ungefär lika lång tid, kanske något längre. Skillnaden är att hyacintlökar ska stå mörkt tills de börjar grönska. Förr hade man ofta hyacintglas med pappersstrutar på för att stänga ute ljuset. Det är lätt att göra egna strutar av vanligt brunt omslagspapper. Sätter man lökar i glasbehållare av olika slag är det viktigt att inte själva löken hamnar i vattnet, bara rötterna, annars kan löken ruttna.

 

Foto: Aftonbladet

Tazetter

6

 

Tazetter är eleganta julblommor! Alla gillar inte doften men de är väldigt sirliga och vackra. Sätt lökarna i grus eller marmorkross. Starta i slutet av november för blomning till jul. Efter fem till sex veckor visar de sina vita blommor. Sätt lökarna tätt, men de behöver inte komma djupt ner. Fyll på med vatten så att det nästan når upp till lökarna.

 

 

Foto: Thinkstock

Jultulpaner

7

 

Jultulpaner är fina arrangemang. Men underbart är kort. De står ofta bara i fyra, fem dagar så tänk efter noga när du vill att de ska  blomma. Idag köper man dem oftast i knopp i påsar. Välj din favoritkruka och plantera dem i jord så att löken täcks. Lägg på lite mossa, det blir snyggt!

 

 

LÄS MER om trädgårdstrenderna här