My home / Inspiration / Guider / Plantera som ett...

Plantera som ett proffs!

Gräv ordentligt, vattna som en tok – och glöm inte gödslet! Här är trädgårdsexperten Dan Rosenholms bästa tips för dig i planteringstagen.

Av: Dan Rosenholm

Plantera som ett proffs02
Läs på

1. Läs på innan, så du vet vad du vill ha! Vilka platser vill du fylla upp? Hur ser växtförhållandena ut? Hur stora ska buskarna och småträden vara? Vilka former ska de ha? När ska de eventuellt blomma eller vara som snyggast? Var en klok köpare även om det känns svårt. 

 

Välj med hjärnan

2. Det ska vara snyggt hela sommaren! När du går runt där i plantaffären med ögon stora som tekoppar, kippande efter luft medan du misslyckat försöker låta bli att handla mer än du har plats för så välj INTE med ögat! Trädgården ska vara snygg hela sommaren och inte bara blomma i maj.

 

Plantera som ett proffs06
Satsa på kvalitet

3. Billigast är inte bäst! Att köpa träd och buskar är inte som att handla kläder. Du ska leva med dem i decennier. Och köper du dåliga exemplar utvecklas de uselt i många år framåt. Köp där personalen är kunnig. Välj växter som ser ut att må bra. Är jorden runt rötterna uttorkad, ta något annat, plantan hämtar sig aldrig. Det är rotsystemet du köper, hellre en mindre planta med friska rötter än en stor med dåliga.

 

Måna om jorden

4. Din jord är troligast helt okej! Det är så mycket mumbojumbosnack om det här med jord. De allra flesta växter trivs i vad jag kallar trädgårdsjord, det vill säga det ganska tunna jordlager hämtat från åkrar som det ofta vuxit gräsmatta på i flera år.

 

 

 

 

 

Ge näring

5. Men näring och humus behövs nog. Jordkockor ska helst kunna krossas med händerna. Jorden ska gärna vara mörk, det blir den av förmultnande växtdelar, det som kallas humus. Mer näring behövs ofta. Köp till exempel kogödsel på säck och blanda jorden med minst en säck per grop, den är uppblandad och svagare än man tror. 

 

Tidigt eller sent 

6. Vänta inte för länge med att vårplantera buskar och träd. Kommer de ner tidigt i jorden hinner de etablera sig innan försommartorkan sätter in. Höstplantera går också bra, men i norra Sverige ökar det risken för frysning under vintern. Förresten, glöm inte att ”aprilsnö är som fåragö”.

 

Regn och rusk 

7. När du trivs som allra sämst ute är det som bäst för nyplanterade växter. Bästa planteringstillfället är alltså alldeles före eller i början av en regn och rusk-period.

 

Låt stå i hink

8. Före planteringen ska rötterna vara genomfuktade och spänstiga. Lättast görs det genom att fylla en hink eller bunke med (helst ljummet) vatten och låta jordklumpen eller krukan stå där tills den är genomfuktig. Är klumpen riktigt torr kan det ta ett par timmar.

 

Plantera som ett proffs04
Gräv djupt!

9. Rejäl grop ska det vara, strunta i andra råd! Gropen bör vara nästan tre gånger så bred som plantans kruka eller jordklump. Djupet kan i mitten vara runt 1,5 gånger rotsystemet. Är det hårt i botten, hacka upp och luckra. 

 

Dränera

10. Den absolut avgörande faktorn för att växter otrivs och dör är att vatten blir stående i marken under vintern. Undvik dålig dränering och lägg grus i botten på planteringsgropen.

 

Grässvål underst 

11. Gräs och dess rötter innehåller massor av näring. Lägg tuvorna upp och ner i botten på planteringsgropen, där förmultnar de lagom snabbt och bildar ett näringsförråd.

 

Som ett fat 

12. Efter planteringen ska ytan runt trädet ligga lite högre än marken eftersom den sjunker. Samtidigt ska du forma den som ett lågt fat, för att vattnet ska ligga kvar.

 

På samma höjd 

13. Om inte annat sägs ska ovansidan av jordklumpen ligga på samma höjd i jorden efter planteringen som i krukan. När en stam hamnar under jorden kommer den att ruttna och trädet eller busken dör. Det finns undantag som inte bryr sig, till exempel arter av pil och vide (Salix).

 

Plantera som ett proffs05
Trampa inte till!

14. Jag kan inte förlika mig med rådet att stampa marken efter plantering. Jorden blir hård och tar upp vatten dåligt. Det finns bättre alternativ, nämligen: 

 

Tokvattna 

15. Dränk jorden efter plantering, då försvinner luftfickorna och rötterna får en kick-start. Planterar du sent på vårsäsongen och tror att det blir torrt och soligt kan du fylla gropen med vatten redan under planteringsarbetet. Sätt då växten direkt i geggamojjan, det ger bästa tänkbara förutsättningar.

 

 

LÄS MER: Flera av våra bästa trädgårdsartiklar hittar du här