My home / Inspiration / Guider / Proffsen: Så bygger...

Proffsen: Så bygger du en altan

Hur bygger man smartast sin altan, hur väljer man rätt material och vilka fällor ska man undvika? Kolla in proffsens bästa tips.

Av: Monika Israelsson

Per ”Pirre” Starrin, snickare i ”Arga snickaren”.

Hur skulle du bygga altan?
– Jag skulle bygga stort och härligt, men allt beror förstås på huset ser ut. Det är också kul att bygga på flera nivåer och låta altanen smälta in i naturen omkring. Jag har precis blivit pappa och tänker mycket på säkerhet, så då blir såklart staketet viktigt också.

Vilka material skulle du använda?
– De flesta åker och köper grönt tryckimpregnerat trä. Men det finns alternativ. Jag föredrar lärk, som åldras oerhört vackert. Min kollega Mackan har byggt en altan med brunt tryckimpregnerat och det blev jättesnyggt.

Vilka är de vanligaste felen folk gör när de bygger altan?
– Man sätter plankorna för glest och tänker inte på att trä krymper. Efter något år tappar du korven i springorna.

Vilka är dina bästa tips?
– Tänk ett steg extra. Varför inte platsbygga soffor och förvaringsmöbler, eller en integrerad grill? Jag har gjort mycket betongdetaljer, gjutit grejor som passar in på altanen. Och våga pynta med växter.  

 

LÄS MER: Pirres 10 bästa tips inför altanbygget

 

 

Peter Englander, trädgårds­expert och programledare för ”Trädgårdstoppen”.

Hur skulle du bygga altan?
– Jag skulle bygga den i västerläge och skapa en barriär mellan gräsmattan och altanen med böljande sjok av lavendel och silverpäronträd. Jag skulle se altanen som en plats där man ska kunna vara hela tiden, när väl solen skiner.

Vilka material skulle du använda?
– Jag väjer inte för tryckimpregnerat, bara det ligger i solen blir det snyggt grått. Man kan jobba med gråskala vad gäller växterna också; timjan, lavendel, salvia. Tänd upp med skarpa färger på sommarblommor i krukor.

Vilka är de vanligaste felen folk gör när de bygger altan?
– Placeringen. Kolla var den sista solen dimper ner, det är den man är på jakt efter till sin altan. Många tappar också sugen när de byggt däcket och så blir det bara som ett golv, en dansbana. Tänk om man skulle strunta i tapeter, belysning och möbler inomhus?

Vilka är dina bästa tips?
– Plantera träd direkt i altandäcket. Såga hål och gräv ner betongrör med bra jord och bevattningsrör. Du kan ha ett eget parasollträd för skugga i mitten av däcket och klängväxter längs husväggen.  

 

Agneta ”Nulle” Eriksson, snickare och inredare.

Hur skulle du bygga altan?
– Jag skulle bygga en jättealtan som absolut inte skulle vara rektangulär, utan någon annan form, gärna åttkantig. En del skulle vara en inglasad veranda. Jag skulle ha en liten infälld damm mitt på altanen med blommor och firrar.

Vilka material skulle du använda?
– Problemet med tryckimpregnerat är att det ser skitigt ut efter något år. Man kan köpa tjocka furuplank och olja in det riktigt ordentligt och lägga in färgpigment. Om man har pengar kan man använda ett kompositmaterial som finns i brunt och grått.

Vilka är de vanligaste felen folk gör när de bygger altan?
– Att underjobbet inte blir riktigt rätt. Efter ett tag börjar altanen svikta, så att saker hoppar när man går på den. Det är viktigt att man är extremt noga med ramverket. Hellre en plint för mycket än en för lite.

Vilka är dina bästa tips?
– Skapa olika avdelningar. En riktigt schyst grillhörna med bar. Dit kan man dra fram vatten. En ordentlig del där man sitter och äter, ofta vill man ha plats med så mycket på sin altan att man glömmer ett rejält matbord. Och solstolar vid dammen.

 

LÄS MER: Så väljer du rätt virke till din altan

 

ProffspanelenPirrePeterNulle-800x417