My home / Inspiration / Guider / Proffsen: Så bygger...

Proffsen: Så bygger du ett utekök

Ta hjälp av proffsens bästa tips och knep – så lyckas du med ditt utekök!

Av: Monika Israelsson. Foto: Foto: Henrik Brunssgård, Monika Israelsson.

Proffspanelen-Hillevi-Emelie-Alexandra-Zazzi-300x156
 
Hillevi Liljeström, trädgårdsdesigner på Stocksund garden design:

 

Hur skulle du göra ett utekök?
– Jag skulle se till att ha alla funktioner: rinnande vatten, diskho, bänk, grill och elplatta. Uteköket behöver inte ligga invid husväggen, utan där man helst är. På bakkanten av bänken skulle jag sätta en vägg med en hylla. Det ger rumskänsla. Mysigt med en pergola över.

Vilka material skulle du använda?
– Rostfritt är snyggt, och sten. Något som är coolt är att lägga cementskivor som bänk. Integrera odlingslådor i bänken med rosmarin och timjan. Runt uteköket skulle jag ställa krukor med tomater, myntor och smultron. Månadssmultron passar också perfekt.

Vilka är de vanligaste miss­tagen folk gör?
– Att de inte tänker på funktionen ”kök” utan på någon slags ”camping”. Bra avställningsytor, rinnande vatten och helst en diskho och det mest uppenbara – kokplatta och grill. Sent på kvällen behövs även en lampa.

Vilka är dina bästa tips?
– Tänk inte att säsongen är kort i Sverige, utan fokusera på att göra den lång. Regntäta lådor för filtar och kuddar är ett måste. Ta i lite extra, tänk att du ska kunna ha en stor fest i trädgården. Då kommer du att skapa ett utekök som du använder mer.  

 

LÄS MER: Så byggde familjen sitt utekök – steg för steg

 

Emelie Lindeberg, snickare med egna byggfirman Snikk:

 

Hur skulle du göra ett utekök?
– Jag skulle vilja ha en grill och en kokplatta och en liten ho. I min egen trädgård skulle jag vilja ha uteköket vid en del där vi kan ha gäster. Uteköket behöver inte ha en massa funktioner, det göra att det smidigt att vara ute och att man slipper springa ut och in.

Vilka material skulle du använda?
– Jag tänker mig en betongstomme med skiva och kanske även ett bord med betongskiva, där man kan sitta och äta. Det är jäkligt snyggt med betong och man slipper hålla på med underlägg. Man kan ha lådor eller fack av trä, för bestick och grilltillbehör.

Vilka är de vanligaste miss­tagen folk gör?
– Att man bygger antingen för litet eller för stort. Fundera på vad du ska använda ditt utekök till, hur ofta du brukar vara ute och vad som är målet.

Vilka är dina bästa tips?
– Skapa mysig belysning, kanske något roligt som ledbelysning i en ishink. Se till att ha infravärme så att ni kan sitta ute även när det blir kallt. Och en låda med filtar i närheten.  

 

 

Alexandra Zazzi, kock:

 

Hur skulle du göra ett utekök?
– Jag skulle lägga det på den bästa platsen i trädgården, gärna i anslutning till ett uterum. Det är viktigt att man får känslan att flytta ut ur huset. Om jag får önska så vill jag ha el- och vattenanslutning. Ett litet kylskåp och sedan två grillar – en kol och en gasol med huv och gasolplatta.

Vilka material skulle du använda?
– Jag skulle bygga i sten, med en lång skifferbänk att jobba ifrån och duka upp maten på. Gärna även en hel del trä, med hyllor som man kan ha saker på och som tål att vara ute.

Vilka är de vanligaste miss­tagen folk gör?
– Om man gör en fast installation så kommer den att utsättas för vädrets makter. Man kanske vill sätta hjul på så att den kan rullas in i ett förråd. Men man behöver inte krångla till det, en lång bänk, en grill och en dunk vatten räcker långt.

Vilka är dina bästa tips?
– Jag lägger gärna min kryddträdgård i anslutning till min matlagning. Det är helt underbart att ta en kvist rosmarin och ställa i ett glas med olivolja och sedan använda som pensel till köttet.