My home / Inspiration / Guider / Proffspanelen: Så bygger...

Proffspanelen: Så bygger du en bastu

Sugen på en egen bastu? Här ger tre experter sina allra bästa tips inför bygget.
– Snåla inte in på aggregat och skorsten, säger snickaren "Arga snickaren" Anders Öfvergård.

Av: Fanny Wikander. Foto: Stefan Jerrevång.

Anders Öfvergård, snickare i ”Arga snickaren” på Kanal 5:

Hur skulle du bygga din egen bastu?
– Om det fanns möjlighet skulle jag bygga den vid vattnet. Jag hade inte gjort den klassiskt svenska varianten inne i huset där bastun alltid slutar som ett förråd. Sedan skulle jag ha trall på golvet så att man kan slabba ordentligt. Och så ska den vara vedeldad, såklart!

Vad är särskilt viktigt att tänka på?
– Att ha fönster är viktigt, gärna så att man ser ut på något trevligt. Sedan bör lavarna vara av trä som inte kådar sig för mycket, det är inte så skönt att sitta på varm kåda.

Vilka är de vanligaste misstagen?
– Att man gör bastun för trång och att man glömmer att man behöver någonstans att byta om innan. Det är bra att bygga ett litet förrum i anslutning till bastun. Sen ska man inte göra en bastu för fin eftersom ytorna slits lätt.

Vilket är ditt allra bästa tips?
– Snåla inte in på aggregat och skorsten, är de av sämre kvalitet så rostar de lätt.

 

Emelie Lindeberg, snickare och ägare av byggfirman Snikk:

Hur skulle du bygga din egen bastu?
– Först skulle jag fundera på var i bostaden bastun kommer bäst till sin rätt. Jag skulle välja en plats där det är lika enkelt att komma åt att basta som att duscha och klä sig. Rummet måste också vara lätt att ventilera eftersom bastun behöver både till- och frånluft för att fungera.

Vad är särskilt viktigt att tänka på?
– Tilluftsventilen ska alltid sitta under bastuaggregatet och frånluftsventilen diagonalt mot denna i taket eller 10–20 centimeter ner på väggen. Använd asp till lavar och gran till stomme, tak och väggpanel. Låt en certifierad elektriker installera aggregatet.

Vilka är de vanligaste misstagen?
– Att inte försäkra sig om att ventilationen är tillräckligt bra och att snåla på designen så att det känns trångt och tråkigt i bastun! Många sätter också bara in en lampa, det gör att belysningen blir dålig och ojämn.

Vilket är ditt allra bästa tips?
– Bygg en bastu som tillåter både bekväm sitt- och liggyta. Självklart är det också viktigt att se till att dörren hänger riktigt bra eftersom den aldrig får kärva. Om du bygger en liten bastu, sätt panelerna på tvären så blir intrycket att den är större än vad den är.

 

Svante Spolander, medlem i Svenska bastuakademiens styrelse:

Hur skulle du bygga din egen bastu?
– Jag skulle se till min egen situation och vad som passar just mig. Har jag till exempel plats för en vedeldad bastu, med de säkerhetsavstånd som då krävs? Det är dumt att försöka härma någon annans bastu, eller en bastu på ett badhus. Det finns en bastu som passar alla.

Vad är särskilt viktigt att tänka på?
– Det absolut viktigaste är brandsäkerheten. Det finns många byggregler som man ska följa, slarvar man kan allt vara förstört. Ett annat tips är att ha liggande panel. Drabbas nederdelen av fukt eller mögel behöver du bara byta ut den nedersta brädan och inte varenda en.

Vilka är de vanligaste misstagen?
– Att isolera för mycket i onödan, bastun värmer upp sig ändå när den ska användas och behöver inte vara varm där emellan. Att ha bra ventilation är däremot väldigt viktigt, i form av ett fönster eller en lucka.

Vilket är ditt allra bästa tips?
– Ha gärna ett fönster i väst eller nordväst, så att du får in härligt ljus. Många fastnar i tekniska detaljer när de bygger bastu, men det viktigaste är ju att den är bekväm. Man ska kunna stänga in sig själv med sina tankar för en stund.

 

ProffspanelenAndersO-EmelieL-SvanteS-800x415