My home / Inspiration / Guider / Renovera kök med...

Renovera kök med liten budget – inredarens bästa tips

Att budgetrenovera köket är smart – både för plånboken och miljön. Här tipsar My Homes inredare Hildur Blad om vilka fem saker som gör störst skillnad.

Av: Hildur Blad

Det går fortfarande att hitta nästintill nya kök till salu på Blocket. Men allt fler börjar att ifrågasätta beteendet att riva ut fullt fungerande kök för att man inte är nöjd med bänkskivan, skåpluckorna eller beslagen. Att budgetrenovera köket ligger i tiden och är smart både för plånboken och ur ett hållbarhetsperspektiv. Så hur skapar man ett kök som känns nytt med enkla medel? Genom att bevara det som går att bevara, fräscha upp med några lager färg och komplettera med några nyinköp.

 

Byt färg på köksluckorna

Att måla om köksluckor och lådfronter är det mest effektiva sättet för att åstadkomma en helt ny känsla i köket. Måla luckorna själv, eller lämna in för sprutlackering.
Måla köket i en diskret kulör, välj olika färger på över- och underskåp eller låt köksinredningen bli en härlig färgklick. Oavsett vad du väljer för kulör – tänk på att provmåla innan så att du slipper upptäcka alldeles för sent att kulören inte alls blev likadan uppmålad som den såg ut på det lilla färgprovet.

 

Byt köksluckor – behåll stommarna

Är köksinredningen i för dåligt skick för att målas finns det idag ett flertal företag som specialiserat sig på att tillverka nya luckor och lådfronter till befintliga skåpsstommar. En bra lösning om stommarna är i bra skick och planlösningen välplanerad. Dock blir prislappen betydligt högre – men fortfarande billigare än att byta ut hela köket, i synnerhet om du vill ha något annat än en slät vit lucka. Superfront och Picky Living erbjuder nya luckor till IKEAs Metod- och Faktum-kök. Järfälla Kök levererar förutom fronter till IKEAs kök även måttanpassade luckor i alla smaker och stilar till befintliga stommar.

 

LÄS MER: Så uppdaterar du skåp och lådor i ditt 50-talskök

 

 

Byt ut detaljerna som sätter stilen

Avsaknad av de små detaljerna gör att ett rum kan upplevas platt och tråkigt. Det kan nya beslag råda bot på. Byt ut handtag och knoppar – oavsett om du målat om köksluckorna eller ej. Med nya beslag, som matchar stilen du vill skapa får du en helt ny känsla på köket. Om luckorna ska målas om, passa på att spackla igen de gamla hålen, så slipper du ta hänsyn till befintliga hål när du ska hitta nya beslags-favoriter.

  

Se över bänkskivan

Bänkskivan slits hårt i ett kök och att byta ut bänkskivan eller fräscha upp den gamla gör stor skillnad för känslan och funktionen. Idag finns skivor i laminat, massiv trä, rostfritt, sten och olika kompositmaterial att välja bland. Vilken skiva du bör satsa på beror på känslan du vill skapa och vilket slitage den kommer att utsättas för samt din budget. Om du vill ha många alternativ till ett bra pris och utan underhåll, börja med att kika på en bänkskiva i laminat.

LÄS MER: Så väljer du rätt bänkskiva

 

Piffa kaklet

Bästa budgettipset när du tröttnat på kaklet över diskbänken är att ge det nytt liv med några lager färg. Snabbt, billigt och stor skillnad med tanke på insatsen. Dessutom kan du välja precis vilken kulör du vill. Hör dig för i färgaffären så hjälper dig att välja rätt färgkvalitet. Fogarna målar du över med samma färg som du målar kaklet med, så resultatet blir en helt enfärgad yta.
Ett befintligt kakel eller kaklet du precis målat om kan du lyfta ytterligare ett snäpp med hjälp av självhäftande kakeldekor – mönstrad eller enfärgad.
Du hittar det allra största utbudet av kakeldekor på nätet (googla kakeldekor). Byggvaruhus och välsorterade färgaffärer brukar också ha ett större utbud av kakeldekor att erbjuda. Lagerhaus är snabba på att haka på trender när det gäller mönster och färgskalor – så det är ett bra ställe att börja leta på. Du kan även köpa kontaktpapper på metervara och själv klippa till rutor eller mönster om du inte har ett traditionellt 15×15 cm kakel som behöver piffas.

LÄS MER: Åtta alternativ till kakel i köket – stänkskydd 

 

LÄS MER: 4 genvägar – så får du mer kök för pengarna