My home / Inspiration / Guider / Renovera miljövänligt –...

Renovera miljövänligt – 8 bästa tipsen för hemmafixaren

Hemmafixare och miljövän? Här är 8 oumbärliga proffstips för dig som renovera giftfritt, miljövänligt och hälsosamt.

Av: Helén Bjurberg Foto: Thinkstock

RUMSRENT_OMSLAG.indd
Boken ”Rumsrent” ges ut på Ordfront förlag.

Trodde du att renovering bara handlade om golv- och tapetval? Då är det dags att tänka om och få koll på miljöbovarna i hemmafixdjungeln. Katarina Johansson, författare till nya boken ”Rumsrent – Hemmafixarens guide till ett giftfritt, miljövänligt och hälsosamt hem”, delar med sig av sina bästa tips för att renovera hälso- och miljösmart.

 

Välj material med omsorg

Efterfråga miljömärkta produkter av din bygghandel eller hantverkare. Produkter som kommer från förnybara källor, kan återvinnas och brytas ner i det naturliga kretsloppet är exempelvis trä, sten, lera, tegel, kork, linoleum, ull och lin.

 

Renovera rätt för miljön. Linoleumgolv är bättre än platsgolv eftersom linoleum bryts ner. Och ett klickgolv är bättre för miljön än ett golv som behöver limmas. Foto: ERIK OLSSON FASTHETSFÖRMEDLING

 

Välj bort byggkemikalier…

Det finns mängder av bra alternativa produkter och tillvägagångssätt som kan minimera användandet av ohälsosamma kemikalier. Snickra tajt för att undvika fogmassa, använd drev istället för skum runt fönster och klickgolv istället för limmade golv är några exempel.

 

…eller välj rätt produkter

Måste du använda kemiska produkter, välj sådana med så lågt VOC som möjligt. VOC står för Volatile Organic Compound, eller flyktiga organiska ämnen och innebär att ämnet har förmåga att förångas, vilket kan skada både miljön och din hälsa.

 

wodden background
Enligt Katarina Johanson ska man inte använda tryckimpregnerat trä till odlingsbänkar, sandlådor, lekställningar eller trädgårdsmöbler.

Välj bort tryckimpregnerat

Tryckimpregnerat virke är behandlat med miljögiftiga ämnen. Vanligtvis koppar men borsyra, tebukonazol och zink förekommer också, och före 2004 även arsenik. Använd det därför aldrig till odlingsbänkar, sandlådor, lekställningar eller trädgårdsmöbler.

 

Passa dig för asbest

Materialet användes flitigt i 50-, 60- eller 70-talshus. De flesta vet att asbest finns i eternitskivor men få vet att det även kan finnas i gamla limrester och kakelfogar. Ta hjälp av en analysfirma som kan hjälpa dig att hitta dolda asbestkällor, och vad noga med skyddsutrustning om du själv ska ta bort det.

 

Undvik fukt

Var noga med att låta allt material torka ordentligt innan det byggs in. Fukt i huset kan leda till inomhusproblem och ohälsa.

 

 

Osäker på målarfärgen? Fråga i färghandeln och be dem föreslå ett mer miljövänligt alternativ.

Var en jobbig konsument

Ställ frågor, var kritisk och utnyttja din konsumenträtt. Inom fyrtiofem dagar har du rätt att få svar på om en vara innehåller ämnen från den europeiska kemikaliemyndighetens värstinglista.

LÄS MER: Svanen, eko och bra miljöval – det här betyder märkningen

 

Planera din renovering

Passa på att renovera under sommarmånaderna så du kan arbeta utomhus och/eller ha öppna fönster, och undvik det helt om du har små barn hemma.

 

 

Hemmafixaren Katarina Johansson 
Katarina Johansson
Katarina Johansson har skrivit ”Rumsrent”.

Katarina Johansson är författaren och dokumentärfilmaren som bestämde sig för att städa upp i hemmafixbranschen, efter att ha renoverat sitt eget torp och insett hur mycket kunskap som krävs för att kunna göra hälsosamma och miljövänliga renoveringsval. Helst tycker hon att vi ska tagga ner på renoveringshetsen förutom när det kommer till gamla vinylgolv, som måste bytas ut bums, på grund av sina hälsovådliga, hormonstörande ftalater. Men måste du rusta upp där hemma, manar hon till kritiskt tänkande och ökad kunskap och hoppas att boken Rumsrent kan bli en bra guide. Katarina har tidigare gett ut böckerna Badskumt, om gifterna i ditt badrumsskåp, och Den onda badankan, om de osynliga gifterna i barnens värld.

LÄS MER:  10 farliga miljöbovar i ditt hem