My home / Inspiration / Guider / ”Det blev som...
När Roomservice-gänget var färdiga med omgörningen var stugan späckad med skärgård extra allt.

”Det blev som skärgård på LSD”

I några veckor hjälper ”Roomservice”- gänget svenskar att få finare hem i Aftonbladet Härligt hemma. Den här veckan beger de sig till den lilla ön ­Smultrongrundet och förvandlar en sommarstuga till en skärgårdsdröm med extra allt.

Av: Fanny Wikander Foto: Marcus Samuelsson

Projektet: Smultrongrundet blir skärgårdsdröm

Uppdraget: Förvandla en gammal stuga på en egen ö till en riktig skärgårdsdröm i Newport-stil. Stugan saknar såväl vatten som el men det är något som ska ordnas. Altanen ska förvandlas till en härlig uteplats inramad av vackra, vita stenar. När Johnnie, Mattias och Mija lämnar stället är det smultron­stället på Smultrongrundet.
Stugägare: Marcus Boström
, 33 år, och Noora Lyly, 26 år.
Fixare: Mattias Särnholm, snickare, Johnnie Krigström, målare, och Mija Kinning, inredare.

 

Det här gjorde vi:
  • Solpaneler sattes på stugans tak och ett vattenreningsverk installerades i det nya skafferiet.
  • Satte in nytt kök och vedspis.
  • Byggdes en låg vägg med förvaring som fungerar som gavel för sängen.
  • Byggde ut och fixade till uteplatsen.
  • Tapetserade om väggarna.
  • Mattias snickrade en snygg hylla i ek
Bildspel: Så fin blev stugan
Tre röster om resultatet
Roomservice-skargardsstuga-Smultrongrundet-07Marcus Boström
, 33 år, och Noora Lyly, 26 år.Ägarna Marcus och Noora: ”Avsaltaren är en briljant idé”

Hur tycker ni att det blev?
– Extremt bra, över förväntan. Väl sammanhållen helhet i en stil som vi verkligen gillar. Det är väldigt proffsigt genomtänkt med mycket fina detaljer som man upptäckt först efteråt. Vi blev överraskade av kvaliteten och av omfattningen på arbetet i förhållande till den extremt korta tiden de jobbade, från måndag vid lunch till torsdag kväll. Oväntat bra var dispositionen av rummet, den fint snickrade hängaren och att de betsat om bordet och fått det att passa in så bra. Sen var vi självklart imponerade av teknikskåpet och avsaltaren!
Hur bra lyckades ”Roomservice” uppfylla era ­önskemål?
– Perfekt! Vi kunde inte ha gjort det bättre själva, oavsett budget. De har haft många bra idéer som vi aldrig kommit på själva, till exempel rumsavdelare och utformningen av köket och däcket. Allting känns väldigt proffsigt genomfört.
Vad blev bäst?
– Köket blev väldigt snyggt och smart med vedspisen och den murade köksbänken. Solcells­installationen och avsaltaren var briljanta idéer, en enorm standardhöjning. Vi visste inte att man kan driva avsaltare på batteri, men det fungerar riktigt bra. Vi gillar även rumsavdelaren med inbyggd förvaring som blev en mysig sovdel avskild från resten av rummet. Däcket blev också väldigt bra.
Hur var det att ha ”Roomservice” på besök?
– Kul och trevligt! De jobbade hårt och sent, vi fick komma tillbaka först halv elva på torsdagkvällen. Vi var imponerade av Mijas öga för inredningsdetaljer. Sammantaget ett väldigt glatt gäng som vi är superglada över att ha träffat. Hoppas Johnnies imitation av en vildvittra kommer med i ­programmet!

Roomservice-fixar-1700-talsgarden-far-sommarlyft02Johnnie och Mattias: ”Det blev en del logistiska problem”

Hur gick jobbet?
– När man jobbar i skärgården uppkommer ju en del logistiska problem, det fanns till exempel ingen el och inget vatten. Men sådant gick att lösa med vattendunkar och elverk. Svårast var att hinna med allt, särskilt målningen eftersom den inte kunde påbörjas förrän det andra var klart. Det blir alltid lite stressigt när vi arbetar, det borde egentligen vara omöjligt att göra så mycket på så kort tid!
Vad tycker ni om slutresultatet som helhet?
– Det blev en fantastisk liten skärgårdspärla på en fantastisk ö. Det är väldigt coolt att de kan sköta sig själva där ute, med el och vatten. De lösningarna blev riktigt bra och dessutom snyggt designade.
Vad är ni mest nöjda med själva?
– De ville ha skärgårdsstil och det fick de verkligen. Skärgård på LSD, skulle man kunna säga. ­Avsaltaren, som renar havsvattnet med ­membranteknik, var cool.
Johnnie, du betsade och lackade matbordet högblankt. Vad har du för tips om man vill göra något liknande hemma?
– Det viktigaste är att slipa och tvätta allt ordentligt med målartvätt, innan man börjar. Här tvättade jag ju på ett ställe där det inte fanns något vatten så jag fick använda mig av en tvätt som inte behöver sköljas av.
Mattias du byggde en hylla, var det svårt?
– Den var busenkel att göra. Det var ekskivor som jag skruvade fast i väggen från baksidan. Sen satte vi dit siffror och krokar för att snygga till den. Vem som helst klarar av att göra den själv. 

Roomservice-fixar-1700-talsgarden-far-sommarlyft01Inredaren Mija: ”Jag är supernöjd!”

Vad ville du åstadkomma med renoveringen?
– Det här projektet var lite annorlunda, förutom att vi skulle få till ett snyggt sommarboende i skärgårdsstil så var vi även tvungna att hitta lösningar på praktiska saker, som att det varken fanns el eller vatten.
Hur tänkte du?
– Jag ville ha ett stort rum som skulle bli både kök, sällskapsdel, sovrum och lite smart förvaring. Jag började med att titta på den totala ytan och vad som var möjligt att få plats med och ritade sedan in de olika funktionerna för att få till alla lösningar.
Vad var svårast?
– Att bygga en altan samtidigt som vi fixade inne i huset. Det blev ett ständigt balanserande mellan reglarna och snickare.

Är du nöjd med resultatet?
– Jag är supernöjd! Det syns verkligen att Marcus och Noora bor där. Mest nöjd är jag med att det gick att hitta lösningar på både el- och vatten­problemet.

Vad tycker du själv blev bäst?
– Det bästa är att nu känns det som ett coolt sommarhus! Inte som en trist gammal sommarstuga som inte fått någon kärlek på länge. Mycket tack vare att vi rev det kompakta räcket och breddade altanen. Jag är även väldigt nöjd med att alla funktioner gick att få till i rummet och att det andas skärgård.

Vad har du för tips till den som vill ge sig på något liknande projekt?
– När man bor på en ö är logistiken oerhört viktig. Tänk smarta lösningar!