My home / Inspiration / Guider / Så blev stugan...
– Bäst blev altanen utanför stugan! Den var den största överraskningen, vilket gjorde den extra rolig. Dessutom gör den tillsammans med växthuset att ytan att vistas på blir dubbelt så stor, säger Frida och Johan.

Så blev stugan ett kärleksnäste

I några veckor framöver hjälper ”Roomservice”-gänget svenskar att få finare hem i Härligt hemma. Här får du veta allt om projekten – innan de sänds. Den här veckan: Lotsstugan i Stockholms skärgård.

Av: Fanny Wikander Foto: Marcus Samuelsson

Projektet: Boende & uteplats

Uppdraget: Roomservice ska förvandla den gamla lotsstugan på Runmarö i Stockholms skärgård till ett supermysigt kärleksnäste för paret Johan och Frida. Tanken är att det ska bli ett litet krypin med smart förvaring och härliga möjligheter att hänga på även under regniga dagar. Roomservice ska även ordna en plats för Johan och Frida att äta.
Stugägare: Paret Frida Romppala, 20 år, och Johan Essvik, 20 år.
Fixare: Mattias Särnholm, snickare, Johnnie Krigström, målare, och Mija Kinning, inredare.

Det här gjorde vi: 
  • Väggarna målades vita och i taket byggdes en stor hylla för förvaring.
  • En kamin sattes in.
  • Mobila sängar som kan användas som soffor.
  • Ett nytt kök  med smart förvaring byggdes.
  • Utomhus byggdes ett trädäck och ett växthus.
Tre röster om resultatet
Roomservice-Johnnie-och-Mattias-lotsstugan11Husägarna Frida och Johan:

Hur tycker ni att resultatet blev?
– Vi är nöjda med resultatet, det blev väldigt bra! Vi blev överraskade av altanen och växthuset. Invändigt var vi ganska säkra på att det skulle bli bra eftersom vi har sett tidigare program och tyckt om allt som gjorts då. Därför var resultatet invändigt mindre överraskande än det utvändiga.

Hur bra lyckades Roomservice uppfylla era önskemål?
– De flesta av våra önskemål blev uppfyllda. Vi fick ett kök som dög till att göra frukost eller en enklare måltid i och de skapade mer utrymme för förvaring. Sängplatserna organiserade de på ett sätt som gör att sängarna fungerar som soffa på dagen och fullt fungerande säng på natten. Möjligen kunde det ha funnits någon lösning för att få in fler sängplatser om gäster skulle komma på besök, och kanske någon form av bord inne i stugan.

Vad blev bäst?
– Altanen utanför stugan! Den var den största överraskningen, vilket gjorde den extra rolig. Dessutom gör den tillsammans med växthuset att ytan att vistas på blir dubbelt så stor.

Hur var det att ha Roomservice-gänget på besök?
– Det var en rolig upplevelse. Det hände mycket spännande saker och allt gick väldigt snabbt från början till slut. Ändå hade Roomservice koll på allt hela tiden och vi behövde bara göra som vi blev tillsagda. Det var aldrig något strul.

Vad tycker ni om färger och funktion?
– Färgerna var mycket bra. Det blev väldigt ljust och fräscht samtidigt som det fortfarande passar väl in i stugan. Funktionen i stugan fick sig en stor, positiv, förändring. Från att ha varit en stuga som bara fungerade som förvaring och sovplats fick vi i stället en hemtrevlig, funktionell plats att faktiskt kunna vara på. Nu kan man spendera regniga dagar i stugan utan att känna att man sitter i sängen. Köket tillsammans med kylen och mikrovågsugnen gör att det går att laga enklare måltider och man känner sig mycket mindre beroende av det stora huset på tomten.

 

Roomservice-fixar-1700-talsgarden-far-sommarlyft02

Mattias och Johnnie:

Hur gick jobbet?
– Det gick bra, vi fick hjälp av lokala öbor med verandan och kunde fokusera på arbetet invändigt. Det blev ett litet kärleksnäste i klassisk stil eftersom vi ville matcha stilen på huset. Det var enkelt att måla, eftersom det var väldigt litet.

Vad tycker ni om slutresultatet som helhet?
– Det blev verkligen ett coolt hus. Det kändes bra att göra det till ett ungt par, det passades dem perfekt. Från att inte ha uppdaterats på väldigt länge känns det som att vi förde den gamla lotsstugan in i 2000-talet.

Vad är ni mest nöjda med?
– Växthuset var en briljant idé av Mija. Ett väldigt bra inslag som förlänger säsongen. Vem vill inte ha ett transparent rum med utsikt mot havet? Den lilla köksdelen blev också riktigt bra. Vi rev ut det gamla som inte gick att använda längre. Det blev riktigt snyggt och prydligt och perfekt för att bre sig en macka!

Johnnie, berätta om hur du marmorerade köksskivan!
– Det var med skräckblandad förtjusning som jag tog mig an det projektet. Jag har inte gjort det på tjugo år och har aldrig gjort det i Roomservice tidigare. Vill man testa på så gäller det att läsa på och träna en del innan. Man kan också behöva en del specialverktyg. Men man ska inte vara feg för det, våga testa!

Vad ska man tänka på när man bygger i äldre hus, Mattias?
– Var beredd på att gamla hus ofta är lite ojämna. Jag gjorde en hylla i köket och var noga med att ha övermått på allt. Sågar man allt så att det precis ska passa in, och inte har någon marginal, blir hyllorna ofta för smala när man behöver passa in dem.

 

Roomservice-fixar-1700-talsgarden-far-sommarlyft01

Inredaren Mija:

Vad ville du åstadkomma med renoveringen?
– Jag ville göra det lilla lotshuset med gamla anor till ett sommarnäste för Frida och Johan, ett ungt par som skulle få en egen plats på familjens sommarställe. Det fanns en hel del önskemål och som alltid vill man uppfylla det mesta som är möjligt. Min tanke var att få till något som framförallt tilltalade paret men som även skulle fungera för de andra.

Hur tänkte du?
– Min tanke var att utnyttja takhöjden i det lilla huset för att få till förvaring, använda sängarna även som soffor och göra det lilla köket mer praktiskt. Jag ville även få in en hel del färg och mönster på textilierna och låta väggar och tak bli vita. En gång i tiden hade det funnits en kamin där och det kändes viktigt att få till. Jag hittade en riktigt liten kamin med bra kapacitet som är enda värmekällan.

Vad var svårast?
– Det som var lite svårt med ett det här projektet var framförallt logistiken eftersom vi byggde på en ö.

Är du nöjd med resultatet?
– Jag är supernöjd och så glad att vi fick till allt med huset och trallen med det fina växthuset som blev som ett extra hus. Från ett rum med ett knappt kök blev det två hus med kök och härlig uteplats

Vad tycker du själv blev bäst?
– Det som blev bäst här är kombinationen av hus, trall och växthus och att det finns bra med plats för alla.

Vad har du för tips till den som vill ge sig på något liknande projekt?
– Tänk på olika smarta lösningar och lägg lite tid och kärlek på sommarstället. Det är så lätt att man tar ut allt som man i vanliga fall ratar till landet bara för att. Sommarstället ska vara en skön och inbjudande plats.

Se hela bygget! ”Roomservice” om Lotsstugan sänds onsdag 4/9 klockan 21.00 i Kanal 5. Det går även att se på Kanal5play.