My home / Inspiration / Guider / Tips: Så blir...

Tips: Så blir du av med myror och getingar

Myror på köksgolvet och getingar i saften. Sommar är inte bara solsken utan också en hel del irriterande småkryp. My Home har bästa tipsen på hur du bli kvitt några av dem.


Av: Helén Bjurberg Foto: Thinkstock Källa: Anticimex

Så slipper du getingar och myror004

Myror

1. STÄDA. Bästa sättet för att både förebygga och få bort myror från bostaden är att hålla rent. Finns det ingen mat för myrorna att äta är det helt enkelt inte heller intressant att komma på besök. Men det räcker inte att bara dammsuga, se till att våttorka ordentligt för att få bort alla lockande dofter.

2. MATA DEM. Bjud myrorna på brakmiddag i form av socker, honung eller sirap – långt bort, i andra sidan av trädgården. Finns det något gott att äta på annat håll så håller de sig gladeligen ifrån ditt hus.

3. BYT DOFT. På sin väg hem från ett bra matställe lämnar myrorna doftspår efter sig så att även kompisarna ska kunna hitta dit. Men om du städar bort doftspåret med såpa försvårar du för myrorna att hitta tillbaka och de tvingas istället att leta mat på annat håll än hos dig.

 

 

Så slipper du getingar och myror001 

4. FÖRVILLA DEM. Kanel, persilja, vitpeppar, snus och kaffesump, det finns en mängd olika husmorstips för hur du blir kvitt myror. Gemensamt för dem alla är att starka dofter förvillar myrorna så att de tappar bort sitt doftspår.

5. FÖRGIFTA DEM. Placera ut myrdosor, där du ser att de är. Dosorna är laddade med socker, som lockar till sig myrorna, blandat med långtidsverkande gift, som de tar med sig hem till boet och bjuder drottningen och kompisarna på. Ett effektivt sätt att komma åt hela samhället.

6. HETT VATTEN. Ett miljövänligt sätt att bekämpa myrbon i trädgården är att hälla kokande vatten över det. Men eftersom det krävs att drottningen stryker med för att samhället ska dö ut och inte återuppstå kan du behöva upprepa proceduren flera gånger.  

 

OBS! Många hävdar att det går att bekämpa myror med saften Fun light eftersom sötningsmedlet aspartam i saften sägs kunna ta kål på myrorna. Men tyvärr är safttricket bara en myt. Klokast är att ställa undan saften eftersom risken annars är större att du lockar till dig fler myror än du blir av med.      

 

 

Så slipper du getingar och myror003

Getingar

1. DAMMSUG UPP. Tidigt på säsongen, innan getingboet hunnit bli för stort kan du ta bort det själv med hjälp av dammsugaren.

2. SLÄNG DEM. Små bon går också att trä en sopsäck eller påse runt, knyta om och stampa på, alternativt flytta till en plats där de inte stör. Passa på att ta bort dem på kvällen då det blivit kyligare och getingarna är mindre aktiva.

3. FÖRGIFTA DEM. Spreja med insektssprej mot boets ingångshål. Ha tålamod, det gäller att drottningen dör annars börjar hon snart bygga ett nytt bo. Använd handskar och kläder med långa ärmar och ben för att skydda dig mot eventuella stick.

 

Så slipper du getingar och myror002

4. RÖK BORT DEM. Att hälla en skopa malet bryggkaffe på ett fat och tända på är ett grekiskt husmorsknep. Röken tar inte bort getingarna men håller dem på behörigt avstånd så att du kan äta och dricka i fred.

5. GÖR EN GETINGFÄLLA. Skär av en PET-flaska på mitten, vänt halsen ut och in och fäst i den undre delen. Häll i lite saft och häng upp fällan en bit från fikabordet. Getingarna kommer att lockas in i fällan av den söta saften men inte kunna ta sig ut igen.  

OBS! Ta bara bort getingbon om du verkligen måste. Getingar är viktiga pollinerare och äter dessutom skadeinsekter.  

 

LÄS MER: Så blir du av med mördarsniglar – kolla in här