My home / Inspiration / Guider / Så blir du...

Så blir du ett Instagram-ess

Gillar du att kolla in andras hem på Instagram – men vågar inte lägga ut bilder själv för att ”alla andras blir mycket finare”? Tänk om – klart du kan!
Fotografen Angelica Söderberg och stylist Helena Aro delar med sig av sina yrkesknep för bättre bilder.

Av: Helena Aro Foto: Angelica Söderberg

Instagram är ett av de mest kravlösa ­sociala medierna. Med en enkel app i mobilen kan du ha en öppen sida som alla kan se, eller en som du själv väljer vem som får följa. Och du behöver varken skriva något eller ”hashtagga” (#), om du inte vill.
En del använder Instagram som ett komplement till sin Facebooksida, blogg eller butik. Och en del har den bara som ett privat fotoalbum med familjebilder.
Oavsett i vilket syfte du använder Instagram kan du på ett avslappnat sätt bjuda in dina vänner och bekanta, bloggföljare eller kunder ”behind the ­scenes” och låta dem följa dig i bilder.

Och det finns inga måsten! Du skapar en sida med bilder som tilltalar dig – på ditt hem, katter, ­hundar, barn, mat, träning, solnedgångar, dina nymålade naglar, dagens outfit, en selfie eller bara kaffekoppen på köksbordet.
Instagram är kul och kravlöst, häng med!

 

 

Tips 1: SÄNK KAMERAN, LYFT FRAM & SKAPA DJUP

Fotografens kommentar: När man fotar ovanifrån blir det lätt stora döda ytor, som förebilden på bordet. Kom ner med kameran och ta vara på olika kanter i bilden, som här ovansidan av fönstret och tavlan, det ger ett inramat och lugnt helhetsintryck. Ljuset i köket är optimalt, filtret Brannan ger rummet en varmare solkysst ton.
Stylistens kommentar: På förebilden står ljusstakar och vas i en klunga och nästan smälter in med bakgrunden. På efterbilden har jag tagit bort två ljusstakar och flyttat fram sakerna på bordet för att skapa ettdjup och symmetri i bilden – utan att sakerna ”krockar” med bakgrunden.

 

instagram02
Före.

 

Efter. Till den här bilden har vi använt filtret Brannan.

 

 

Tips 2: BESTÄM VAD DU VILL BERÄTTA

Fotografens kommentar: För att matcha Instagrams fyrkantiga format har jag åter­igen fått sänka kameran för att få med så mycket information i bilden som möjligt. Däremot behöver man inte få med ALLT för att en bild ska bli intressant. Förebilden på en mysig och snygg stol fick ett helt nytt uttryck och Lo-Fi filtret hjälper till att ljusa upp den rätt mörka bilden.
Stylistens kommentar: Här är ju frågan vad man vill visa, stolen, nyköpta kudden eller att jag faktiskt håller på att skapa en tavelvägg. Jag lät några tavlor ligga kvar på golvet vilket ger en dokumentär och lite avslappnad känsla och inte bara ett färdigt resultat.

 

Före.
Efter. Här har vi använt filtret Lo-Fi.

 

Tips 3: GÅ NÄRMARE

Fotografens kommentar: Att fota mat som ser aptitligt ut är en konst. Här vill vi försöka få både närhet och djup i bilden. Eftersom det inte går att leka med skärpedjup på samma sätt som med en vanlig kamera så kan man sätta exempelvis blommor i förgrunden av bilden. Våga kapa fatet och munkarna, allt måste inte vara med i bild. Brannans filter skapar känslan av en skönt solig eftermiddag.
Stylistens kommentar: Mysigt att ha bästisen på fika! Men bilden på två kaffekoppar och två munkar kan bli rätt tråkig. Skjut ihop allt i en tajtare bild och jobba gärna med något mönster, som här på fat och servett. Blommor ger alltid en ombonad och trevlig känsla.

 

Före.
Efter.Fikabilden får ett färglyft med blommor i förgrunden.

 

Tips 4: LÄGG TILL VID BEHOV

Fotografens kommentar: Här finns inte så mycket att säga, jag fotade rakt framifrån för att inte få skeva vinklar. Bilder som är grafiska med mycket svart och vitt i blir snygga med nästan alla filter, så det är en ren smaksak!
Stylistens kommentar: Bara en tavla rakt upp och ned säger inte så mycket, tillför du däremot några ramar till så blir bilden genast mer intressant med de grafiska linjerna som uppstår.

 

 

Före.
Efter. Mjuka upp bilder med filtret Rise.

 

 

Tips 5: VÅGA TÄNKA TVÄRTOM

Fotografens kommentar: Byt vinkel! Ibland fastnar man i vinklar som man är van att fota i. På förebilden stod jag bredvid sängen. På efterbilden satte jag mig på sängen och fotade åt andra hållet och ändå får jag med samma saker och även den fina klockan på väggen skymtas. Filtret Hudson förstärker det kalla morgonljuset som strålar in från fönstret vilket ger en vackert krispig känsla i bilden.
Stylistens kommentar: Stöka till i stället för att städa. En bäddad säng i all ära. Men det kan bli tråkigt också. Dra bort överkastet och vinkla upp täcket som om du nyss gått upp. Det ger en varm och spontan känsla. Ett husdjur är alltid ett uppskattat inslag som också gör bilden levande.

 

Före.
Efter. Få en krispig känsla med filtret Hudson.

 

 

Tips 6: VÅGA VÄLJA BORT

Fotografens kommentar: Mysig soffa och blommor på bordet. Det är rätt vanligt att se bilder fotade så här ovanfrån som på förebilden. Här valde vi att gå närmare, men ändå få med samma attribut, kuddar, lampa och blommor. Genom att sänka kameran blir vinklarna lugnare, se sidobordets kant, soffans rygg, den svarta tavelramen och den lilla tavelhyllan till vänster. Den varma tonen i filtret Walden skapar harmoni.
Stylistens kommentar: Även om det är mysigt med plädar och massor av kuddar så kan det bli rörigt på en liten Instagrambild. Det blir svårt att fästa blicken på något. Så jag rensade bort lite kuddar, tog undan några blommor borta vid lampan och tände ljusen. Intrycket blev genast sobert och mysigt!

 

Före.
Efter. Filtret Walden skapar harmoni.

 

 

Tips 7: TÄNK PÅ ­SPEGELBILDEN

Fotografens kommentar: Vad vill vi visa här? Är det den vackra spegelramen eller allt som råkar speglas i förebilden? Genom att vinkla kameran tas fokuset från spegelbilden bort och vi får i stället vinklar som skapar ett vackert djup i bilden. Xpo-filtret med ett varmt sken och lite mörkare inramning bidrar till bildens djup.
Stylistens kommentar: Vill man visa den vardagliga badrumsröran då tar man en specifik bild på just röran inte att man råkar se den genom spegelbilden. Här vinklade vi bilden och plockade bort lite tandborstar samt lade till lite blommor på handfatskanten. Genast blev bilden vacker och harmonisk!

Före.
Efter. Tänk på vad som syns i spegelbilden innan du fotar.