My home / Inspiration / Guider / Så budget-renoverar du...

Så budget-renoverar du badrummet – inredarens 5 tips!

På samma sätt som allt fler budgetrenoverar sitt kök pekar nu samma trend mot vårt nya favoritrum – badrummet. Här visar My Homes inredare Hildur Blad hur du kan skapa ett nytt badrum utan att riva ut allt.

Av: Hildur Blad

En badrumsrenovering är kostsam och därför är det viktigt att resultatet blir hållbart både när det gäller funktion och design. Men med en light-renovering av badrummet kan du åstadkomma en ny känsla – utan att behöva riva ut allt och börja om från början. Att budgetrenovera blir betydligt snällare mot både plånbok och miljö.

Den senaste tiden har utbudet av koncept och produkter som hjälper dig att göra en quick fix av badrummet ökat rejält. Nu finns flera alternativ till hur du kan skapa ett badrum med personlig prägel, utformat både utifrån behov och stil.

Tänk på att ta ett helhetsgrepp, att verkligen inreda ditt badrum – precis som du gör med resten av ditt hem. Gör gärna en moodboard innan du kör igång och fundera över förutsättningarnas inverkan på slutresultatet och vad som krävs av din lightrenovering för att få till rätta känslan.

Exakt vad som är lämpligt att göra beror givetvis på vilka förutsättningar du har och hur tidsplanen ser ut gällande livslängden på ditt våtrum. Ska du lightrenovera inför att du planerar en större renovering om några år eller handlar det om att fixa till ett nyrenoverat badrum så att ni kan trivas? Här är fem tips som hjälper dig skapa ett badrum som känns nytt, personligt och funktionellt med enkla medel.

 

LÄS MER: Handdukar, lyxdetaljer & förvaring – 30 badrumsfavoriter!

 

 

Behoven varierar – uppdatera förvaringen

Alla badrum ser olika ut och våra behov varierar. För att skapa ett väl fungerande badrum kan det vara värt att lägga en peng på att uppdatera det befintliga badrummet med ny badrumsinredning anpassad utifrån era behov. Idag finns det ett stort utbud av smarta förvaringslösningar för badrummet som hjälper dig att hålla ordning. Har du tur kanske det räcker med att köpa insatser till befintliga lådor och skåp för att få till ett väl fungerande badrum istället för att köpa en helt ny badrumsmöbel. Att komplettera med dekorativa krokar, kroklister eller små hyllor är både snyggt och bra för att fixa förvaringen och skapa blickfång.

 

 

Skapa en välkomnande känsla

Många väljer svart, vitt och grått som bas när badrummet ska renoveras. Det är onekligen en bra bas som håller över tid, men som ibland kan upplevas både kall och ”omysig”. Det är i så fall lätt avhjälpt. Trä och naturmaterial bryter av och skapar en varm och skön känsla. Har du inte möjlighet att tillföra träkänsla i badrumsinredningen? Addera växter, mjuka former, textilier, skinn, trä och dämpade kulörer.

 

 

Sätt färg på detaljerna

Färg påverkar oss – våga färg! Inredningstrenderna framöver bjuder på mer färg än på många år. Är du sugen på att addera färg i ditt badrum? Många tillverkare av badrumsmöbler erbjuder möjligheten att förutom att bygga ihop din egen badrumsmöbel även välja valfri NCS-kulör. 2016 är blåa toner den trendigaste färgskalan. Välj en diskret kulör eller låt möbeln bli en härlig färgklick i ditt badrum. Vill du kombinera färgklick med funktion kan en färgglad handdukstork skapa pricken över i. Trivs du med den neutrala basen men längtar efter färg adderar du istället färgklickar på en pall, hylla, beslag, textilier eller inredningsdetaljer.

 

Mixa och matcha

Numera finns det flera badrumsföretag som erbjuder hela koncept där du får möjligheten att själv bygga ihop din egen, unika möbel som både fixar förvaringen och speglar din stil. Precis som till köket finns det möjlighet att bygga ihop sin alldeles egna badrumskommod med Ikeas väggskåp i serien ”Metod” som bas. Mixa och matcha mönster, färg och material på fronter, toppskiva, beslag, benställning, handfat och blandare för att skapa en helt ny möbel anpassad utifrån ditt eget tycke och smak. Prova även på att plocka in vanliga möbler i ditt badrum – det skapar en personlig mix som inte liknar något annat. Just nu är serveringsvagnen mångas favorit, i synnerhet om du har ett större badrum. Serveringsvagnen erbjuder både funktion och möjlighet att skapa snygga blickfång.

 

Nya produkter, material och belysning

En högst ordinär badrumsmöbel kan bli något alldeles extra om du byter ut detaljerna. Med nya beslag, som matchar stilen du vill skapa får du en helt ny känsla i badrummet. Vårens trendigaste material till badrummet är mässing – extra populärt på blandare och beslag. Även skinn har hamnat högt upp på listan över favoritmaterial. Belysningen är viktig att se över i ett badrum och på den fronten är det nyheter på ingång. Du kan till exempel välja speglar med belysning där du kan variera mellan kallt och varmt ljus samt rikta ljuset på önskat sätt för bästa upplevelse. Förutom belysning är teknik såsom ljud och smarta tekniska funktioner exempel på sådant som vi kommer få se ett större fokus på framöver till våra badrum.

 

LÄS MER: Inredarens 10 tips för dig som planerar nytt badrum

5 stylingtips till badrummet

  1. Samla dina badrumsprodukter och föremål på en bricka. Det blir både ett blickfång samtidigt som det ser mer ordningsamt ut.
  2. Sätt färg på detaljerna. Handdukarna är ett enklaste sättet att tillföra färg.
  3. Kombinera öppen och sluten förvaring för att få rumskänsla. Låt fina saker och förpackningar vara synliga – dölj det mindre vackra men nödvändiga bakom dörrar.
  4. Små boxar, askar och korgar är fint till småsakerna.
  5. Växter skapar liv, bättre luft och en skön känsla.

 

LÄS MER: Renovera köket med liten budget – inredarens bästa tips!