My home / Inspiration / Guider / Så byggde Angelica...

Så byggde Angelica sitt bistrokök – före och efter!

Ett lantligt kök med bistrokänsla – redan när Angelica, 26, köpte sitt sekelskifteshus hade hon en klar bild av hur hon skulle bygga sitt drömkök. Och vilken förvandling det blev, kolla in före- och efterbilderna och hennes bästa tips här!

Så renoverade hon bistrokök11Namn: Angelica Hellström. Ålder: 26 år. Bor: Nyligen inflyttad i ett sekelskifteshus i Filipstad med sambon Stefan, 31, och katten Baltazar. Yrke: Maskinoperatör inom livsmedelsindustrin.

 

Hur fick du idén till hur köket skulle se ut? 
– Jag hade en ganska klar bild av hur jag ville att mitt kök skulle se ut redan innan vi köpte hus, och sedan när vi väl hittade ett hus som vi båda kände för så tyckte jag att mitt fantasikök passade bra in där. Jag var lite trött på vita kök, så därför blev det motsatsen. Jag ville ha ett mysigt kök med delvis öppen förvaring, där man blir inspirerad och sugen på att laga mat, och det tycker jag att vi lyckats med. 

Vad har varit roligast med köksrenoveringen? 
– Det absolut roligaste har varit att planera och längta efter det färdiga köket, och framför allt att se när bilden man haft i huvudet växer fram på riktigt. Sedan känner man sig ju såklart lite extra nöjd när man gjort mycket själv. 

… och svårast? 
– Att skapa en balans i vardagen mellan renovering, jobb och fritid. Vi har gjort det mesta själva samtidigt som vi jobbar heltid. Så vi har inte haft så mycket tid över till annat än just renovering den senaste tiden, och eftersom vi ville få klart köket innan vi flyttade in så har vi haft lite tidspress. Så det har blivit många sena kvällar, och allt annat har vi fått tagit en paus ifrån. Och det har inte heller varit helt enkelt under själva byggandet, eftersom huset är gammalt och allt är snett och vint. 

 

Så renoverade hon bistrokök02
Så såg köket ut när paret köpte sekelskiftesvillan.
Så renoverade hon bistrokök01

Hur mycket har du gjort själv? 
– Vi har tagit hjälp från rörmokare och elektriker och från en målare att spackla taket då vi hört att spackling av just tak är svårt att få till bra. Annars har vi fixat resten av renoveringen själva; från nytt golv och tak till skruvande av kök, målning, tapetsering och kakling, med stöttning från ett par vänner ibland. 

Vad har du lärt dig till nästa gång? 
– Att allt tar sin tid, och att det får lov att göra det. När jag håller på med något så är jag väldigt otålig och vill att allt ska vara klart helst igår, och då uppstår lätt frustration när tidsplanen av olika anledningar spricker. Så inför nästa projekt så ska jag försöka vara mer tålmodig och ta allt med mer ro. 

 

Så renoverade hon bistrokök05
Efter – ett underbart lantligt kök med bistrokänsla!

Så renoverade hon bistrokök06

 

Vad kostade köket totalt? 
– Vår köksrenovering gick på cirka 110.000 kronor, allt som allt inklusive allt byggmaterial, färg, vitvaror, vvs och ny el. 

Vilket blir ditt nästa projekt? 
– Just nu renoverar vi badrummet, men det gör vi inte själva utan vi har hjälp av en byggfirma. Efter det ska vi försöka få ordning på trädgården inför våren trots väldigt ogröna fingrar, så det blir en utmaning. Då huset stått tomt ett bra tag innan vi tog över det så var trädgården ganska igenvuxen, så det ska blir roligt att se vad som gömmer sig bland allt ogräs. 

 

LÄS MER: Kök 2016 – inredaren guidar dig till största trenderna

 

Angelicas 3 bästa tips för dig som ska renovera kök
  1. Förvaring, förvaring, förvaring. När du börjar planera ditt nya kök – skriv en lista över allt som du förvarar i ditt nuvarande kök för att få en överblick över allt som måste få plats i ditt nya kök. Jag tror att man ofta tänker att man inte har så mycket köksredskap och grejer som man faktiskt har, så det är lätt att man planerar för lite förvaringsutrymmen. Lägg sedan gärna till ett par extra skåp eller lådor så att du vet med säkerhet att du har tillräckligt med plats. 
  2. Ha ditt favoritporslin framme att beskåda. Öppna förvaringsytor som exempelvis hyllplan gör att dina favoritkaffekoppar blir lättillgängliga och de blir dessutom till en fin inredningsdetalj istället för att stå gömda i ett skåp. 
  3. Tänk inte bara fint – utan också praktiskt. När man renoverar så tänker man ofta först med ögat och på hur man vill att det ska se ut, och då är det lätt att man missar något i det praktiska. Köket är först och främst en arbetsplats, så försök att tänk praktiskt i första hand och därefter på det estetiska. 

 

LÄS MER: Inredarens 10 smart tips till dig som planerar kök

 

Fler bilder från Angelicas köksrenovering hittar du på Styleroom

 

LÄS MER: Så skapade bloggaren Malin Persson sitt drömkök i bistrostil

stryks hh 13/6 malinpersson_carbyr_01.jpg