My home / Inspiration / Guider / Så bygger du...
Foto: Anne-Charlotte Andersson

Så bygger du en egen damm – steg för steg!

Familjen Svensson på Särö utanför Kungsbacka helrenoverade sin jugendvilla, sedan var det dags för trädgården att få en make-over. Så här byggde de sin drömdamm!

Text: Jessica Holm Foto: Anne-Charlotte Andersson

1. Först schaktades jordmassor bort för att skapa utrymmet för nedre dammen. Därefter lades det på sand för att få en jämn och bra grund.

2. Över en skyddsduk lades det på en gummiduk. Stora stenar höll duken på plats tillfälligt.

 

3. För att skapa en övergång mellan berget och gummiduken gjöts det en klack mot berget där även gummiduken gjöts in.

 

4. Vattnet fylldes på med gummislangar. Familjen använde det kommunala vattnet för att kunna läsa av vattenmätaren och räkna ut hur många kubikmeter som gick i dammen/dammarna.

5. Familjen beställde ett filter som var dimensionerat för 32 respektive 8 kubikmeter (storleken på dammarna). De monterade även upp pumpen i pumphuset som de redan byggt.


6. Med hjälp av stenar i olika storlekar dolde familjen gummiduken i botten. Arbetet påminner om ett pusslande där en person står på kanten och langar ner sten till en person i dammen.

 

7. Dags för plantering av växter! Först när man bestämt placeringen tar man bort stenarna på botten och sänker ner en planteringspåse med specialjord och växter inuti.

 

 

 

 

 

Bra att tänka på!

 

Funderar du på att bygga damm? Här är Jan-Erik Svensson bästa tips:

 

  • Rita upp en skiss över hela dammen, vattenarrangemanget, på ett papper för att få en bild över hur det kommer kunna se ut.
  •  Anlita gärna en handelsträdgård eller någon dammspecialist som du kan rådfråga under resans gång.
  •  Tänk på att en damm kräver mycket, både tid och pengar. Många underskattar kostnaden för jobbet och glömmer att ett vattendrag kräver regelbundet underhåll. Växter, pump, filter, fiskar och fiskmat kostar också en hel del.
  • Välj rätt pumpkapacitet och satsa på en kvalitetspump. Då får du ofta 3 till 5 års garanti.

 

 

 

LÄS MER: kolla in vår trädgårds-guide här!