My home / Inspiration / Guider / Så bygger du...

Så bygger du ett eget matbord

Spanat länge utan att hitta det där perfekta matbordet? Snickra ihop ett bord själv! Följ vår guide och få ditt egna personliga matbord med plats för många gäster.

Av: Helena Aro Foto: Angelica Söderberg

Bygg-ett-eget-matbord05
Annika och Sofia på Villa antik.
Bordet är tillverkat av Annika Hillgren och kollegan Sofia på egna företaget Villa antik i Ockelbo, som säljer begagnade möbler. Annika ville ha ett personligt, stort och grovt bord med bänkar att ha i köket. Bordet är inte fackmannamässigt gjort men det är både stabilt och praktiskt för många gäster, ute som inne!
 
 
Så gör du:

1. Bordet kan man tillverka i vilken längd man vill. Annika och Sofia valde rejält regelvirke med plankor i olika bredder.

2. Tre stycken plankor sågades till för undersidan av bordet, för att hålla samman de överliggande sex  bordsplankorna.

3. För att förenkla tillverkningen så lades bordsbenen/bockarna omlott och sågades i vinkel för att passa bordet. Här är det bra att ta hjälp av någon som kan räkna ut vinklar för att bordet inte ska glappa och bli vingligt.

4. Bordsbockarna skruvas ihop i krysset samt uppe i bordets yttre underliggare. Tips: Förborra hål, då är det mindre risk att trät spricker när man skruvar i sneda skruvhål.

5. För att bordet ska bli stabilt sågades två tvärslåar till som går från benens kryss upp till den mellersta underliggaren. Här är det också viktigt att man får till rätt vinklar.  

Bygg-ett-eget-matbord04
6. Bordet målades sedan i en svart, matt färg som sedan slipades med grovt 220 sandpapper för att få en snyggt sliten yta.  

 

 

LÄS MER: Så gör du ett bord av lastpallar – Pella Hedebys bästa tips!