My home / Inspiration / Guider / Guide: Så bygger...
Växthuset byggdes i två etapper. Första året gjorde Christer grunden, så att den fick sätta sig ordentligt innan konstruktionen byggdes på.

Guide: Så bygger du ett eget växthus

Det engelskinspirerade växthuset är navet i Christer Häggströms lummiga trädgård. Han byggde det själv – med murad grund och allt.
– Jag ville att det skulle vara ett smycke i trädgården, säger han.

Av: Karin Grahn Wetter Foto: Margareta Bloom Sandebäck

 

Mellan de hundraåriga äppelträden utanför Enköping står Christers gröna växthus. Han hade aldrig hållit i en murslev tidigare när han började bygga.
– Jag funderade på att leja bort det men jag ville pröva själv först. Det var inte så svårt! Men jag är ganska stolt över det nu när det står här, säger han.

Det är en av sommaren hetaste dagar. Han står på en stege och hänger upp en duk med klämmor i taket. Den ska filtrera bort de värsta solstrålarna. De automatiska takluckorna står på vid gavel och hindrar temperaturen från att krypa för långt över fyrtiogradersstrecket.
– Sådana här dagar är man ju hellre ute i rabatterna. Men tomaterna har längtat efter värme, säger han och böjer sig ner.

Stora klasar av plommontomaterna Olivade suger åt sig av hettan för att låta skalet skifta från grönt till rött. Intill hänger favoriten, en italiensk bifftomat som en släkting hade med sig hem från en semesterresa. De hänger i olika storlekar ända upp i taket.
– Den smakar så gott! Den är köttig och har inte så mycket kärnor som våra vanliga tomater. Ofta får de så mycket tomater att de mixar ner en del av dem och fryser in. Det blir tillräckligt för att göra köttfärssås på under hela resterande året.

 

LÄS MER: Hitta dina drömmars växthus – stor guide!

 

Christer har låtit dra in el i växthuset för att förlänga säsongen så mycket som möjligt. Den första april varje vår flyttar han ut växterna i växthuset, för då är fönsterkarmarna hemma så fulla av spirande växter att hans hustru Lena blir rastlös.
– Man ser ju knappt ut till slut, säger hon.
När säsongen är slut städar han ut allting och tvättar hela växthuset med högtryckstvätt.
– Det är väldigt smidigt att kunna spola av alltihop. Man får bort både spindelväv och virus. Jag har nästan aldrig några sjukdomar på mina växter.

På vintern hänger han en vit julstjärna i taket, som lyser upp trädgården. Nu hänger där en kristallkrona.
– Jag hade läst att glas mot glas var fint. Först tyckte jag att det lät lite galet att sätta upp en kristallkrona här ute, men det är verkligen fint. På kvällen får barnbarnen räkna hur många spegelbilder de kan se i rutorna. Jag tror att de har varit uppe i tretton stycken.

I ena hörnet har Christer låtit marken ligga bar. Där kan vinrankan sträcka ut sina rötter så långt den vill. Den belönar sin trädgårdsmästare genom att bära ovanligt mycket frukt i år. Värre är det med melonerna.
– De har inte alls hunnit med i år. Jag brukar få en hel del. Men det är det som är spänningen, man vet aldrig hur det kommer bli, säger Christer.  

 

Bygg-ett-eget-vaxthus07

Vad? Bygga växthus. Önskemål: Ett växthus med plats för både tomatplantor och fikagäster! Det gjorde vi: Lade en isolerad grund, murade nedre delen av väggarna, byggde konstruktionen med stål och glas och lade marksten. Växthuset blev är 16,4 kvadratmeter och har cirka 3 meter i takhöjd. Bredd 309 cm, längd: 530 cm. Växthuset är av märket Willab Garden och heter ”Gothic”. Fixare: Christer Häggström med hjälp av sonen Elias.

 
 
Kostnader

 

Byggsats växthus + brännlackering: 45000 kr
Automatiska takfönsteröppnare: 2000 kr
Hyllor: 2000 kr
Lecablock och armering: 1500 kr
Grus, singel och frigolit: 8000 kr
Marktegel och murbruk: 20000 kr

El och grävningsarbete: 10000 kr
Verktyg, ventiler, inredning med mera: 10000 kr
SUMMA: 98500 kr  
 

 

Så byggdes växthuset – steg för steg:

 

Bygg-ett-eget-vaxthus01
1. 
Vi grävde ur marken där växthuset skulle stå. Sedan täcktes hålet med singel och grus. I kanterna murades lecablock med armeringsjärn som skulle bära upp konstruktionen. På insidan av lecablocken satte jag frigolitplattor som frostskydd. Allt mättes av noga med vattenpass för att det skulle var helt plant.

 

Bygg-ett-eget-vaxthus02
2. Jag lade frigolitplattor ovanpå markplattan för att isolera växthuset underifrån. Ovanpå lades ett lager grus. Sist lade jag färdigt plattan med marksten. Hela grunden fick vila över vintern för att hinna sätta sig ordentligt innan växthuset kom på.

 

Bygg-ett-eget-vaxthus03
3.
 Sommaren efter murade jag upp nedre delen av väggarna. Jag murade med marksten som är kompaktare än vanligt tegel, lagrar värme bättre och inte spricker lika lätt. Muren fick torka ett par veckor innan bygget fortsatte.

 

Bygg-ett-eget-vaxthus04
4. När glasrutorna och själva stålkonstruktionen skulle sättas upp fick jag hjälp av min äldste son. Man måste nog vara två för att klara det. Byggsatsen var komplett, instruktionerna tydliga och vi reste ställningarna utan problem. Sedan satte vi in fyra millimeters säkerhetsglas.

 

Bygg-ett-eget-vaxthus05
5. En elektriker kopplade in elen. Jag ville kunna ha tilläggsvärme för att förlänga säsongen så mycket som möjligt. Jag drog inte vatten utan använder det som samlas via hängrännorna i stora vatten tunnor.

 

Bygg-ett-eget-vaxthus06
6. Året efter gjorde jag färdigt uteplatsen runt växthuset. Jag använde samma marksten som jag använt till grunden.

 

Bygg-ett-eget-vaxthus08
Klart! Christer valde den största modellen. Han ville ha ett vackert växthus, stort nog att även kunna användas som fikaplats. ”Om jag hade byggt det i dag hade jag gjort det ännu större.”  

 

 

Tips! Tänk på det här när du bygger växthus
  • Välj inte de billigaste varianterna. Det lönar sig sällan, man får bara en massa extra jobb att laga och göra om.
  • Ta till ordentligt med utrymme! Det är härligt att kunna fika i växthuset när man har gäster. Sommarkvällar slipper man mygg och kalla vindar och man kan sitta mitt i grönskan ända in på höstkanten.
  • Bygg grunden med marksten. Marksten är kompaktare än tegel och står emot kyla bättre. Det är lite dyrare men väl värt pengarna.
     
Bygg-ett-eget-vaxthus11
Gör både öppningsbara luckor i taket och ventiler längre ner.

 

  • Förläng säsongen genom att dra in el. Med tilläggsvärme kan du utnyttja ditt växthus betydligt längre.
  • Odla dina grönsaker i flera omgångar så att du drar ut på skörden. Sätt nya frön mitt i sommaren så har du för husbehov i höst också!
  • Var väldigt noga med vattenpasset hela tiden, så att konstruktionen blir helt rak.
  • Glöm inte ventilationen. När solen ligger på blir det otroligt hett i ett växthus. Gör både öppningsbara luckor i taket och ventiler längre ner.

 

LÄS MER: Familjen byggde sitt smarta hus – inuti ett stort växthus