My home / Inspiration / Guider / Så bygger du...

Så bygger du Pella Hedebys fina barnsäng

Stora barn och lite utrymme? Då kan en plastbyggd säng vara lösningen. My Homes Pella Hedeby visar hur hennes söner fick ett mysigt krypin.

Av: Pella Hedeby Foto: Sara Medina Lind

När det blev dags att flytta ihop och två skulle bli fem i det lilla huset så fick arbetsrummet som tidigare hade ett sovloft för gäster byggas om till barnrum. Här bor nu Pella Hedebys söner Leo, 10,  och Viggo, 7.

Den övre sovslafen fungerade tidigare som gästsäng byggd ovanpå en liten klädkammare med ingång från rummet intill. När pojkarna skulle få dela rum blev lösningen ytterligare en sängplats med ett eget litet krypin.
– Vi trodde nog att pojkarna skulle kivas om vem som skulle få sova uppe på loftet, men det blev den nedre sängen som blev mest poppis. Här sover Viggo, som allt som oftast får sällskap av storebror på nätterna, berättar stylisten Pella Hedeby, som bloggar på My Home.

Ett bra tips är att välja en bredare säng om utrymme finns i barnrummen. Dels kan barnen sova gott tillsammans och så finns gott om plats vid läggning för både stora och små. Dessa sovslafer är 120 centimeter breda, vilket dessutom ger utrymme för kompishäng.

I det här fallet blev den platsbyggda lösningen något kortare än standardmått. Det löstes genom man köpte dubbla madrasser som kunde kapas till önskad längd, något som kan köpas från till exempel Jysk.

 

sovrum4 Pella Hedeby
Populär sovplats som gjorts extra bred för att få plats för vuxen som nattar. Sängkläder från By Nord, Lampa Loft från Jielde/Posh Living. Vitmålade pallar, Frosta från IKEA, fungerar som sängbord och som extra sittplatser vid behov. Grön kviltad pläd från Lily & Oscar.
sovrum2
Maxat mys på litet utrymme. Nätt skrivbord i vitt/ek från Habitat, stol Tolix. Grå tygklädda boxar från HAY, pennmugg P från Design Letters. Matta (med baksidan upp) från House Doctor.

 

Så byggdes sängen:

* Sängbottnarna vilar på reglar 45×70. Låt en snickare dimensionera reglar och konstruktion för en hållbar lösning.

* Den vita panelen som klär in sängen följer väggar och tak husets övriga rum, men kan bli ett fint avbrott och förstärka känslan av en mysig koja även om du har släta väggar för övrigt.

* Sängöppningen är klädd med planhyvlad furu som smyg och foder för att rama in och förstärka den platsbyggda lösningen.

* Räcket till den övre slafen är tillverkat av rundstav i massiv ek. Delarna samt fästen är desamma som används till handledare för trappräcken. Du hittar dessa i välsorterade byggvaruhus, t ex hos Fredells.

* Ekstegen, se nedan, är ett hemmabygge med material från en gammal bänkskiva, monterad i väggen med en hasp fäst med täljd ekplugg. Låt en rejäl stege bli ett fint blickfång och en inredningsdetalj i sig.

 

sovrum3
En stege kan kan bli ett fint blickfång. Denna är ett hemmabygge med material från en gammal bänkskiva, monterad i väggen med en hasp fäst med täljd ekplugg.