My home / Inspiration / Guider / Så får du...
Låna idéer från stylisten och gör sovrummet extra vintermysigt!

Så får du ett mysigare sovrum – stylistens 10 tips

Vill du göra sovrummet ännu lite mysigare? Stylisten Anna Marklund Karlsson bjuder på sina bästa tips!

Av: Anna Marklund Karlsson Foto: Magnus Legros

1. Samla inspiration

Innan du börjar inreda är det en god idé att samla inspiration. Riv ut bilder från tidningar, skriv ut från nätet och samla material du gillar. Sätt upp på väggen eller lägg ut på bordet och försök att hitta en linje.

2. Prioritera sängen

Sängen, eller rättare sagt madrassen, är det allra viktigaste i sovrummet. Prova madrassen innan köp och känn efter ordentligt vad som passar dig, alla har olika behov och önskemål. Samla information och rådfråga en sängspecialist för bästa köp.

3. Välj en färgskala

Ljusa toner och pasteller är utmärkta för väggarna i sovrummet. Blått, grönt och kalla toner är lugnande medan rött, orange och varma toner är stimulerande för sinnet. Mörka väggfärger gör att rummet upplevs mindre samtidigt som det ger en mer ombonad känsla. Ljusa toner ger en rymligare, luftigare och fräschare känsla. Fundera också på vilka ljusförhållanden du har innan du sätter färg på väggarna.

4. Skapa kontraster

Kombinera mörka och ljusa element i rummet. Kontraster är inte nödvändigt, men ger ett spännande uttryck. Tänk bara på att få en bra balans i rummet. Om du till exempel väljer en mörkare tapet på ena sidan rummet, är det fint att ta upp det på andra sidan rummet med exempelvis mörka kuddar och  tavlor.

5. Dekorera med fina plagg

Kläder är dekorativa! Häng favoritplaggen framme, det ger en ombonad känsla. Välj även dekorativa galgar med pärlor eller band, eller varför inte tunna silver- eller guldfärgade metallgalgar?

6. Rätt belysning

Mysbelysning är lika viktigt som läs- och tak-belysning i sovrummet. Att ha dimmer är en bra idé för att höja mysfaktorn, kanske med fjärrkontroll om du vill lyxa till det. En riktbar läslampa är praktiskt och bör sitta i mitten av sängen för att ge ljus rakt uppifrån. Belysning över och i garderoberna eller under sängen är två andra ljusa idéer.

7. Tapetsera

Att tapetsera bakom sängen är ett trendigt alternativ till sänggavel. Tapetsera hela väggen som en fondvägg eller bara precis vid huvudändan. Tapetsera med liggande våder en bit upp eller stående hela väggen upp till tak. Laborera och känn efter vad som passar din smak och ditt sovrum. Långa lodräta ränder ger en känsla av högre takhöjd.

8. Tänk på förvaringen 

Häng kläderna på en stång i stället för att inreda med garderober, ett bra alternativ vid platsbrist eller om takhöjden är knapp.
Lägg underkläderna i en byrå och platsbristen är löst. Stången kan hängas från tak eller mellan två väggar. Tänk på att stången kan krokna om belastningen blir för stor och välj därför en rejäl och stadig variant. Klädställningar är ett annat alternativ.

9. Skärma av

En vikvägg är en god idé om du vill skärma av eller dölja till exempel en klädstång. Vikväggen är även perfekt att hänga saker på och bra om du vill byta om utan att bli störd. Dessutom är den en dekorativ detalj.

10. Inred med textilier

Ös på med kuddar, täcken och plädar i sovrummet. Några få prydnadskuddar med motiv kan sätta prägel på hela rummet! Byt och alternera efter säsong.