My home / Inspiration / Guider / Så får du...
Vid midsommar är det dags att gödsla igen – om du vill uppnå det här!

Så får du snyggare gräsmatta än grannen – 8 bästa knepen

Är gräset grönare på andra sidan staketet? Johan Orre, hortonom på Plantagen, har knepen som gör trädgårdens golv smaragdgrönt, frodigt och garanterat mossfritt.

Av: Fanny Wikander Foto: Thinkstock

 

Gödsel är A och O

”Det vanligaste felet folk gör med sin gräsmatta är att de inte gödslar den. Ändå är det det i särklass viktigaste för att få en snygg matta. Det gör att gräset växer snabbare, blir tätare och mindre känsligt för torka och ogräs. Gräset bör gödslas tre gånger per säsong, en gång i början av maj, en gång vid midsommar och en gång i slutet av augusti. Tänk vår = frukost, sommar = lunch, höst = middag.”

 

Så får du en perfekt gräsmatta02

Klipp två gånger i veckan

”Ju oftare du klipper din gräsmatta desto tätare blir den. Två gånger i veckan är lagom under sommaren. Använd inte en gräsklippare med uppsamlare utan låt det avklippta gräset fungera som näring. En gräsmatta som lider av näringsbrist blir mer känslig för ogräs. Klipper du gräset sällan gör du däremot bäst i att ta hand om gräsklippet.”

 

Aldrig kortare än 4 cm

”Trots att du ska klippa ofta ska du inte klippa gräset för kort. Som mest bör man klippa en tredjedel av längden och grässtråna ska aldrig vara kortare än 4 centimeter. Längre strån skyddar rötterna bättre så att mattan inte blir gul och torkar ut.”

Så får du en perfekt gräsmatta01

Så tacklar du ogräset

”Har du drabbats av ogräs finns det tre sätt att tampas med det. Det första är att helt enkelt acceptera det! Även ogräs är grönt och dessutom kan det ge dig lite fina blommor. Det andra är att rensa bort det för hand och det tredje och sista knepet är att använda kemiska medel. Dessa gödslar gräset men tar död på ogräset. Vid användning av sådana behöver ogräset vara ordentligt tillväxt och marken ha en tillräcklig temperatur, juni brukar vara en bra tidpunkt.”

Där trivs mossan

”Mossa frodas de år vi har milda höstar och vintrar eftersom det fortsätter växa tills det blir minusgrader, medan gräs slutar växa vid tre plusgrader. Det innebär att mossan har tid på sig att skapa sin egen miljö som den trivs i medan gräset konkurreras ut. För att bli av med mossa kan du kratta gräsmattan hårt eller använda vertikalskärare och mossrivare. Det finns även kemiska preparat, som liknar de för ogräs, att ta till. I skuggiga lägen, som under träd till exempel, är det svårt att få en fin gräsmatta utan mossa. Utnyttja det och gör en rabatt med växter som gillar skugga på det stället.”

 

Vattenspridare

Vattna – rejält!

”Under varma och torra perioder behöver din gräsmatta vattnas och då ska det inte småskvättas lite utan hällas på rejält med vatten. Vattnar du för lite lockar du nämligen bara upp gräsrötterna till ytjorden och de blir utsatta och känsliga. Bäst är att använda sig av en vattenspridare och regnmätare. 25-30 mm, en gång i veckan är lagom. Vattna under kvällen eller natten och inte på dagen, då dunstar det mesta bort.”

 

Underarbetet är viktigt

”Ska du fixa helt nytt gräs är det viktigaste ett ordentligt underarbete, oavsett om du ska så eller rulla ut färdig matta. Det behövs bra jord som gärna är minst 20 cm tjock. Har du tunnare lager så kommer resultatet att bli lidande.”

 

Då sår du bäst

”Ska du så är bästa perioden tidig vår eller tidig höst. Att så senare på hösten behöver inte heller vara fel, även om fröet inte hinner gro förrän till våren. Gräsfrön behöver bara skvättvatten så att ytan hålls fuktig hela tiden. Ett bra tips är att lägga en fiberduk över sådden för att hålla fukt och värme.”

 

 

LÄS MER: Flera av våra bästa trädgårdsartiklar hittar du här