My home / Inspiration / Guider / Så gör du...
Den generösa, mjuka sänggaveln gör att rummet ser mer möblerat ut och fyller också en funktion då man kan sitta skönt och luta sig mot den. Den gör du ganska enkelt själv om du har lite tålamod och hjälp av ett par extra händer.

Så gör du din egen sänggavel!

Hittar du inte den perfekta sänggaveln i affärerna? Bygg en själv snabbt och enkelt! Följ våra fyra steg och få en personlig säng som ger ditt sovrum ett lyft.

Av: Catharina Brändström Foto: Ragnar Ómarsson

En snygg sänggavel kan förändra känslan i hela sovrummet. Den här sänggaveln är dessutom mjuk och skön så att man kan sitta skönt och luta sig mot den. Med hjälp av ett par extra händer och lite tålamod kan du enkelt bygga den själv. Se här hur du gör!

 

Du behöver:

  • Mdf-board 210 x 125 cm
  • Skumplast (samma mått som mdf-skivan)
  • Skumvadd (en tunnare, mjuk vadd som man köper per meter i tygaffärer, den används för att ge kanterna på gaveln en mjukare rundning)
  • Tyg
  • Persiennsnöre
  • Knappar
  • Dubbelhäftande mattejp
  • En extra lång nål

 

Så gör du:

1. Börja med att märka ut och borra hål i mdf-skivan där du vill att knapparna ska sitta.

2. Spraylimma eller tejpa fast skumgummit med stark dubbelhäftande tejp på mdf-skivan. Om det inte är måttbetällt så skär till så att det passar till mdf-skivan

3. Lägg över skumvadden över skumgummit och häfta sedan fast den under mot mdf-skivan. Klipp bort överflödig skumvadd. Lägg sedan över tyget och spänn det ordentligt när du häftar fast det på baksidan. Se till att du har tillräckligt med tyg för att kunna häfta fast det ordentligt på baksidan Nu är gaveln så gott som klar, bara knapparna som fattas. Jag beställde mina knappar i tygaffären där jag köpte tyget, 10 kr styck.

4. Använd en riktigt lång nål, cirka 15 centimeter med stor ögla. Trä persiennsnöret på nålen och fäst ena änden med häftpistol nära det förborrade hålet. Stick sedan igenom nålen med tråden genom mdf-skivan, skumgummit, vadden och tyget, sätt på knappen och stick tillbaka nålen igen. Lite pilligt men värt besväret. Dra sedan åt tråden tills knappen sjunkit in så långt du vill och häfta sedan fast andra ändan av persiennsnöret. När alla knappar är på plats är du klar!

 

Så här fin blir sänggaveln! Enkelt och snyggt hänger fotona över sängen i en vajer med klämmor, 129 kr, Granit.
Så här fin blir sänggaveln! Enkelt och snyggt hänger fotona över sängen i en vajer med klämmor, 129 kr, Granit.