My home / Inspiration / Guider / Så gör proffsen:...

Så gör proffsen: 15 smarta tapetseringstips

My Homes bloggare och renoveringsexpert Hildur Blad ger sina bästa tips att ta till när det är dags att tapetsera därhemma.

Av: Hildur Blad Foto: Hildur Blad

1. Gör allt i rätt ordning

Regel nummer ett – börja uppifrån med att måla taket. Det går betydligt snabbare att renovera ett rum om du gör allt i rätt ordning. Efter tak kommer målning av snickerier. Sen är det dags att tapetsera och avslutningsvis står golvet på tur. Funderar du på om taket behöver målas – då är svaret ja.

tapet1

 

2. Plocka inte bort listerna

Låt bli att plocka bort taklister, golvlister och fönsterfoder om de inte ska bytas ut eller behöver målas om. Du riskerar bara att de går sönder och dessutom blir det fula märken när de ska sättas på plats igen vilket kräver både spackling och målning.

3. Fixa slätt underlag med en renoveringstapet

Får det ojämna underlaget dig att avstå från tapetsering? Glöm bredspackling eller renoveringsgips. Satsa istället på en renoveringstapet för att få ett slätt underlag att tapetsera på. Använd våtrumslim när du sätter upp renoveringstapeten, det fyller ojämnheter bättre än ett traditionellt vävlim.

4. Tänk på släpljuset

Lägg extra fokus på den vägg där solljuset faller in och släpljus bildas, eftersom där syns ojämnheter väldigt tydligt. Sätt en renoveringstapet enbart på denna vägg om du vill få ett perfekt slutresultat. Är du osäker på om du lyckats med underarbetet kan du underlätta för dig själv genom att välja en tjockare tapet eller en tapet med lätt struktur som är mer förlåtande mot underlaget.

5. Olika färg på underlaget

Är underlaget du ska tapetsera olikfärgat med stora färgskillnader? Då rekommenderas grundmålning för att du ska vara säker på att mönstret inte ska lysa igenom den nya tapeten. Vill du slippa grundmåla välj en tapet med hög opacitet (tjock och tät). Testa opaciteten på tapeten du fastnat för genom att lägga en färgglad tapet med tydligt mönster bakom din tapet i tapetboken. Ser du igenom – då måste du definitivt grundmåla.
tapet2

 

6. Grunda eller förlimma

Ska du tapetsera på gips eller spånskiva? Glöm inte att grundmåla eller förlimma underlaget. Annars suger underlaget åt sig vattnet i limmet och vidhäftningen minskar. Det vill säga, när vattnet torkat sitter inte längre tapeten fast ordentligt vid underlaget.

7. Snåla inte med limmet

Kantresning eller glipor mellan skarvar beror inte på fel på tapeten. Det handlar om uppsättningen. Slarva inte med limmet, det är i skarvar och hörn du blir avslöjad. Skarvrullen är ett toppenbra verktyg för att ”trycka till” kanterna ordentligt.

skarvrulle-1024x1024
Bäst sättet att undvika kantresning eller glipor mellan skarvar är att använda en skarvrulle.

 

8. Torka av limmet!

Om du får lim på tapetens framsida är det viktigt att torka av detta genast med en blöt svamp eller trasa. Gnugga inte – då finns risken att det blir en blank fläck eller skillnad i färgen där du torkat.

 9. Avsluta i ett hörn du inte ser

Planera din tapetsering genom att se till att du avslutar i ett hörn som du inte ser direkt när du kommer in i rummet. Skulle det vara så att tapetens mönster är lite förskjutet när du tagit dig runt rummet gör inte det så mycket eftersom det ändå inte kommer synas i det undanskymda hörnet.

10. Mönsterpassa i ögonhöjd

Har du valt en mönstrad tapet kan du ibland råka ut för att mönstret inte stämmer hela vägen från golv till tak. Detta är inget konstigt. Det viktigaste är att passa in mönstret så att det stämmer i ögonhöjd – då uppfattar man nämligen inte den lilla förskjutningen av mönstret upptill och nertill.

11. Fuska på rätta stället

Ibland blir det lite galet när man tapetserar och förutsättningarna är inte alltid de lättaste med sneda golv och tak. Var extra noggrann med att få det fint vid ljusknappar och eluttag eftersom det är där som man ser tapeten i ”närbild”.  Så, behöver du fuska lite med tapetseringen för att få till det i slutändan, tänk på att fuska på rätt ställe, där det ändå inte syns.

12. Bästa tapetverktyget

Våden är på plats, rak och bubbelfri. Dags att skära. Som ett komplement till saxen och den traditionella tapetkniven är världens bästa tapetverktyg den trekantiga tapetkniven med hölster, ”strykjärnet”. Den hjälper dig att trycka åt tapeten mot golv- och taklist samtidigt som den skär en rak och fin kant. Smådetaljer som gör stor skillnad för slutresultatet. Tänk på att byta rakblad ofta, ett slött blad trasar lätt sönder tapeten.

strykjärn
Utöver saxen och den traditionella tapetkniven bör man använda den trekantiga tapetkniven med hölster, ”strykjärnet”.

 

 13. Dra aldrig en tapet på plats

Kommer tapetvåden lite snett när du sätter upp den får du inte dra den på plats utan lossa istället tapeten och häng om den. Annars är risken stor att skarvarna glipar när tapeten torkat.

14. Bubblig tapet

Har du gjort ett ordentligt underarbete och sett till att all löst sittande tapet är borta och inte heller snålat med limmet behöver du inte bli orolig om den nyuppsatta tapeten har bubblor på vissa ställen. Ge det en dag eller två så har de försvunnit. Skulle bubblorna mot all förmodan inte lägga sig kan du köpa en engångsspruta (finns bl a på Apoteket men tapetlimspruta finns även i färgfackhandeln) och injicera lite lim. Alternativt så skär du ett fint litet x-snitt med ett skarpt tapetblad och petar in lite tapetlim och trycker åt.

15. Quick fix som blev ”gör om – gör rätt”

Gör rätt från början. Välj inte den snabba vägen och quick-fix. Det är oftast de lösningarna som man ångrar och får göra om i efterhand. Snabb väg blir lätt omväg. Avsätt ordentligt med tid och slarva inte för att tjäna nån timma eller två. Själva genomförandet är ju ändå procentuellt sett inte så stor del av tiden jämfört med hur länge du ska omges av slutresultatet.

 

LÄS MER: Hildur Blads rekommendationer om vilka tapetseringsverktyg som är bäst hittar du här och här.
LÄS MER: Hildur Blad visar hur hon har tapetserat om två rum här och här