My home / Inspiration / Guider / Så höjer du...

Så höjer du värdet på bostaden – på riktigt!

Stylister och homestagingproffs i all sin ära, men den som verkligen har koll på vad som höjer värdet på din bostad är den som säljer den.
Kolla in mäklarens bästa tips på hur du får ut mest pengar för lyan.

Av: Helén Bjurberg Foto: Erik Olsson Fastighetsförmedling

När du väl bestämt dig för att sälja din bostad är kanske inte din första tanke att renovera den. Har du dessutom köpt en ny är det förstås den du vill lägga krutet på. Men du kan ha många sköna slantar att tjäna på att tänka om här, menar Erik Olsson, mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling.
– Bästa sättet att öka värdet på din bostad är att göra små men väl genomtänkta renoveringar. En duktig och engagerad mäklare ska kunna hjälpa dig med vad just din bostad behöver, säger han.

Att måla om är exempel på åtgärd som inte behöver vara vansinnigt dyr men ändå kan höja värdet på bostaden väsentligt.
– ”Ljust och fräscht” låter som en klyscha men är precis vad som behövs om du vill få mer betalt för din bostad. Vår erfarenhet är att du kan höja värdet med upp till fem procent med nymålade väggar, säger Erik Olsson.

Målet med renoveringar av den här typen är att skapa en behaglig känsla som träffar köparen så fort han eller hon kliver innanför dörren och som finns kvar lång tid efteråt.
– Det bästa är att börja redan utanför och sedan gå igenom bostaden rum för rum. Vad är det första köparen ser och hur kan du göra det till en positiv syn?

 

Mäklarens 11 bästa tips – höj värdet på din bostad:

 

HALL_Upplandsgatan_ ErikOlssonFastighetsfîrmedling

1. Fixa hallen

Hallen är det första besökaren möts av på en visning och redan här bestämmer sig många för om bostaden är det hem de vill ha eller inte. Ofta är den liten och mörk men med speglar, bra belysning och ljusa väggar kan du få den att kännas större, ljusare och mer välkomnande.

 

RYMD_SîdraAgne_ErikOlssonFastighetsfîrmedling

2. Slipa golven

Tänkte du strunta i dina slitna golv? Tänk om. Du kan öka värdet på din bostad med upp till två till tre procent genom att slipa dem. Lackar du också golven slår du två flugor i en smäll och gör samtidigt bostaden ljusare eftersom nylackade golv reflekterar ljuset.

 

3. Måla väggarna

En billig investering är att måla om hemma inför en försäljning. Med nymålade väggar kan du öka värdet på din bostad med upp till fem procent. Särskilt små ytor och väggar med starka mönster och skrikiga färger mår gott av några nya penseldrag.

 

FôNSTER_Helgagatan_ErikOlssonFastighetsfîrmedling

4. Fräscha upp köket

Ett fräscht kök är viktigt för många köpare. Men att topprenovera inför en försäljning är sällan befogat. Däremot kan du enkelt få köket mer attraktivt genom att byta ut slitna köksskivor eller ersätta gammalt kakel på väggen mellan diskbänk och väggskåp. För några tusenlappar till kan du även sprutmåla fula och slitna köksluckor och byta ut handtag och beslag.

 

5. Snygga till badrummet

Ofta är det inte det gamla kaklet som gör att ett badrum ser sjabbigt ut, utan solkiga kakelfogar och gulnad silikon. Därför kan det göra stor skillnad att bara foga om och byta ut silikonen inför en försäljning. De timmar och slantar du lägger på det får du antagligen igen med råge.

 

ôPPENSPIS_SveavÑgen_ErikOlssonFastighetsfîrmedling

6. Täta spisen

Har du en eldstad eller öppen spis med otätad kanal kan det vara väl värt pengarna att få den tätad tills du ska sälja. Särskilt om du bor högt upp i huset är en sådan investering motiverad eftersom tätningen kostar per meter och alltså blir billigare ju högre upp du bor.

 

Och så bästa snabbtipsen inför fotografering och visning:

 

 

RYMD_NorraAgne_ErikOlssonFastighetsfîrmedling

7. Förstärk belysningen
Skapa fler ljuspunkter och använd starkare lampor än vanligt. Ju ljusare och fräschare en bostad är desto trivsammare upplevs den.

 

8. Avpersonifiera hemmet
Bostaden ska vara personlig men inte privat. Ställ därför undan hygienartiklar och familjefoton. Ju mindre spår av dig och ditt liv som visas upp desto lättare blir det för en eventuell köpare att visualisera sig och sitt eget liv i den.

 

FôNSTER_VanadisvÑgen_ErikOlssonFastighetsfîrmedling

9. Visa upp ljuset och utsikten
Putsa fönstren och rensa bort gardiner och krukväxter så att du släpper in ljuset och visar utsikten bättre.

 

HALL_Norrbackagatan_ErikOlssonFastighetsfîrmedling

10. Skapa rymd
Ett enkelt sätt att skapa mer rymd och ljus i bostaden är att sätta upp en extra spegel eller två. Inte bara i hallen.

 

ôPPENSPIS_GOLV_Askrikegatan_ErikOlssonFastighetsfîrmedling

11. Trolla fram ytan
Ställ undan så mycket möbler och prylar som möjligt. Huvudregeln säger att tjugofem procent av allt du har hemma ska bort. Både för att bostaden ska se så ljus och rymlig ut som möjligt, men också för att det ska finnas plats för visningsbesökarna att röra sig utan att det känns trångt.

 

LÄS MER: Kolla mäklarnas 19 märkligaste historier här

LÄS MER: Kolla in expertens tips hur du inreder med speglar här