My home / Inspiration / Guider / Så höstfixar du...

Så höstfixar du trädgården – 9 bästa tipsen

Hösten är här och trädgården förbereder sig för vila. Njut av den sista blomningen och planera för nästa år. My Home ger dig 10 tips på vägen.

Av: Ellen Forsström

Höstanemon Myhome
Höstanemonen är underbar med sin vackra färg.

Förläng blomningen

För många slutar trädgårdssäsongen när semestern är över. Men så behöver det inte alls vara. Det går att ha fin blomning ända in i oktober. Åk till en botanisk trädgård, handelsträdgård eller en vacker park och se vad som blommar där. På hösten blommar underbara perenner som röd rudbeckia, höstanemon, höstsilverax och höstastrar för att nämna några.

 

 

Plantera nytt

Hösten är en utmärkt planteringstid för både perenner, buskar och träd. Det är fuktigt i jorden och växterna hinner etablera sig innan nästa vår. Du slipper vattna så mycket och växterna sätter igång snabbare på våren. Tänk gärna i buketter. På så sätt hittar du fina kombinationer.

 

 

Städa lagom

Klipp inte ner för mycket i rabatterna på hösten. Låt rester av vissna blad och stjälkar få vara kvar. De skyddar växterna mot vinterkylan. Om du ändå vill klippa ner vissna perenner, lämna gärna tio centimeter så att snön kan fastna där under vintern och isolera plantan. Klippet hamnar på komposten. Där blir de till ny fin jord som kan användas för att få trädgården att spira igen. Låt vackra fröställningar få stå kvar, som vallmokapslar. De är en prydnad i sig!

 

 

Flytta och dela

På hösten kommer man fortfarande ihåg vad som inte varit riktigt bra under sommaren och kan flytta på växter som inte trivs. Dela perenner som har vuxit sig för stora och blivit glesa i mitten. På så sätt får man fler av samma sort. Helt gratis! Det är dessutom snyggt när samma växt återkommer på flera ställen i trädgården.

 

 

Så höstfixar du trädgården Myhome01

Kratta löv

Löven kan man göra lite som man vill med. Blir det tjocka lager kan man kratta upp dem. Annars räcker det att köra över dem med gräsklipparen eller låta dem ligga. Maskarna jobbar på rätt så bra ändå. Men gångarna är ju bra att hålla rena så att det inte blir halt och vått. Ge komposten ett vintertäcke av löv, det skyddar samtidigt som det ser snyggt ut. Kratta även in löv under buskar och i rabatter. Där skyddar de mot kyla och ger fin mull till våren.

 

 

sb10062327dd-001

Skörda det sista

Hösten är även skördetid. Ta upp det som är kvar i grönsakslandet. Men vissa saker som tål frost, som grönkål, kan få stå kvar. Prova gärna att sätta vitlök, det gör man på hösten. Sedan får vi inte glömma alla äpplen. Äppelpaj smakar som allra bäst just nu.

 

 

Vinterförvara

Växter som inte klarar vintern hos oss tas in och förvaras frostfritt, till exempel krukor med pelargonior. Och så dahliaknölar, när dahliorna har gjort sitt låt dem stå kvar och vissna ner lite. Klipp sedan ner dem, ta upp knölarna och låt dem torka. Vinterförvara knölarna mörkt och svalt. Det är lite pyssel men det är det värt. Töm även frostkänsliga krukor så att de inte sprängs sönder.

 

 

Sätt vårlökar

Alla små lökar, som krokus, scilla, snödroppar ska i jorden först, annars finns det risk att de inte hinner etablera sig innan vintern. En bra tumregel är att lökarna ska sättas på ett djup som är tre gånger deras storlek. Finast blir det om lökväxterna planteras som i en äng. Kasta ut lökarna där du vill ha dem och gräv ner dem där de hamnar. Då känns det inte så arrangerat. Man kan också ha lökväxter i en rabatt med perenner som sedan täcker över lökarnas blad när de har vissnat ner.

 

 

Gör en vårkruka

Ta en frosttålig kruka eller korg. Fyll på med ett lager lecakulor och sedan 10 till 15 centimeter jord. Sätt sedan tulpanlökar. Fyll sedan på med 10 till 15 centimeter jord till. Sätt därefter ett lager med krokuslökar och täck med jord. Vattna en gång. Ställ krukan skyddat, till exempel i en pappkartong som du täcker över med en trasmatta. Börja vattna framåt vårkanten, lägg lite mossa i krukan och stick i några fina kvistar så har du ett riktigt härligt vårarrangemang.

 

 

Kärleksört Myhome
Kärleksört.
4 vackra höstkombinationer
  • Röd rudbeckia tillsammans med alunrot, höstsilverax och rosenflockel. Kanske med lammöron i framkant.
  • Kärleksört, jätteverbena, höstsilverax, ett vackert prydnadsgräs och rosa dahlior. Lite alunrot i framkant.
  • Höstanemon, rosa fackelblomster, anisisop och en ljust gul rölleka.
  • Vit skogsaster, kransveronika, blodtopp, vit höstflox och ett vackert prydnadsgräs.