My home / Inspiration / Guider / Så inreder du...
Välj ekomärkta textilier, välj möbler och mattor med ull i stället för flamskyddsmedel, gör ren med vanlig såpa och undvik golv av PVC-plast. Det är några av de enkla tips som kan minska mängden skadliga kemikalier hemma hos dig.

Så inreder du giftfritt

Vanlig inredning som golv, mattor och möbler innehåller ofta kemikalier som vara skadliga för både barn och vuxna – det kan handla om fosterskador, hormonstörningar och svårighet att få barn. Men det går att minska giftmängden hemma – här är tipsen hur:

Av: Jacob Härnqvist

Inredning

1. Undvik plastgolv, särskilt PVC-golv. De läcker hormonstörande ämnen, som framför allt barn är känsliga för. Satsa i stället på golv av linoleum, svenskt trä, kakel, terrakotta, mosaik, tegel eller sten.
2. Mattor med ull är bra eftersom de mer sällan behandlats med flamskyddsmedel. Kolla också på undersidan av mattor, naturmaterial är bättre än plast.
3. Begagnade möbler släpper oftast inte ifrån sig lika mycket kemikalier som nya. Se upp med gamla soffor som kan innehålla flamskyddsmedel och freoner.
4. Undvik tapeter med strukturbeläggning i mjuk plast.
5. Välj en miljömärkt färg när du målar om och vädra ordentligt innan du flyttar in i rummet.
6 Välj miljömärkt eller ekologisk hemtextil. Det finns ett bra utbud av exempelvis lakan och handdukar.
7. Om du köper en soffa, fråga i butiken om den är utan flamskyddsmedel.
8. Undvik kromade detaljer, kanske inte så farligt för dig, men den som tillverkade dem kan ha tvingats använda cancerframkallande ämnen.
9. Undvik uppblåsbara möbler, de är ofta gjorda av PVC som gjorts mjuk med ftalater.
10. Om du köper läder, fråga efter vegetabiliskt garvat skinn.

I barnens rum

11. Undvik mjuka plastleksaker.
12. Håll utkik efter Svanenmärkta leksaker.
13. Undvik leksaker som luktar parfym eller plast.
14. Kan du välja leksaker i obehandlat trä är det toppen.
15. Köp inte leksaker som butiken inte kan garantera är fria från PVC.
16. Låt inte din gamla mobil bli en leksak. Elektroniken innehåller många ämnen som är farliga.
17. Om du har möjlighet, förvara plastleksakerna i ett annat rum än det barnet sover i. Då behöver inte barnet andas in lika mycket av de kemikalier som läcker ut.
18. Vädra korta stunder med korsdrag när barnet inte är i rummet.
19. Textil, madrasser och byggmaterial ger ifrån sig mest kemikalier när de är helt nya. Försök blanda upp gammalt med nytt och måla om i god tid innan barnet flyttar in.
20. Vädra, våttorka och dammsug så blir du av med damm som kan innehålla rester av miljögifter.

 

 

Måste man ha flamskyddsmedel?

Om man undviker flamskyddsmedel i möbler – betyder det man ökar brandrisken i stället? Nja – det finns alternativ till bromerade flamskyddsmedel, säger brandskyddsexperten Lars Brodin på Brandskyddsföreningen Sverige.
– Man kan i viss mån välja möbler med tyger som på naturlig väg har större motståndskraft mot bränder som till exempel ylle eller att välja stoppade möbler som har en interliner, säger han.

 

 

OCH SÅ STÄDAR DU GIFTSMART:

• Rengöringsmedel innehåller mycket kemikalier och är ofta helt onödiga. Miljömärkt såpa fungerar utmärkt till både köket, badrummet, toastolen, golvet och möblerna.
• Mikrofibertrasor är bra för dammiga golv, både med eller utan vatten. Har du riktigt smutsiga golv är såpa smartare än de flesta rengöringsmedel.
• Behöver du starkare doningar till något särskilt, välj en produkt märkt med Bra Miljöval eller Svanen.
• Fönsterputs innehåller ofta kemikalier som inte är bra för lungor och hud. De flesta innehåller också ämnen som är svåra för naturen att bryta ned eller som är mycket giftiga för fiskar och andra djur som lever i vatten. Gör som proffsen – kör med vanligt miljömärkt handdiskmedel och vatten. Är fönstren rejält smutsiga kan du också slänga i en skvätt ättika eller t-röd.

Källa: Naturskyddsföreningen