My home / Inspiration / Guider / Så klär du...
Sugen på att förnya din möbel? Du är 12 steg ifrån, lär dig hur du gör nedan!

Så klär du om loppisstolen

Här är 12 steg som visar hur du fixar att klä om din möbel.

Av: Lotta Ringdahl Foto: Frida Ekman

Du behöver:

Verktyg: Sax, tång, häftpistol, sadelgjordspännare, dubbel spetsnål och knappnålar.
Material: Trälim, sadelgjord, grov linneväv, seaminggarn, tagel eller cellokrin, bomullsdomestik eller lakansväv, vadd eller fiberfill, kantband, hobbylim och tyg (använd gärna möbeltyg då vanligt tyg lätt slits ner).

 

Tapetserarskolan06

1. Arbetshöjd. Ställ upp stolen du ska renovera på ett bord för att få en bra arbetshöjd. Det kan bli ganska skräpigt, skydda bordet om det är ömtåligt.

 

Tapetserarskolan08

2. Klä av stolen. Ta bort tyg och eventuella band tills stolen är trären. En rejäl sax och en snedställd tång är bra redskap. Om stoppningen är fin går den att återanvända.
3. Limma. Laga eventuella skador med trälim och täpp till stora hål med lim och eventuellt även med tandpetare i de stora hålen. Låt torka innan du fortsätter.

 

Tapetserarskolan09

4. Sadelgjord. Spika fast sadelgjorden i ett rutnät. Spänn varje band ordentligt innan du häftar fast det, gärna med en sadelgjordspännare.

 

Tapetserarskolan10

5. Grundväv. Lägg på grundväven och fäst med häftpistol. Klipp kanterna, vik över och fäst inåt. OBS: använd grov linneväv som grundväv i stället för juteväv som lätt blir sprött.

 

 

Tapetserarskolan11

6. Stoppning och genomdrag. Lägg på den gamla stoppningen och fäst den med genomdrag. Använd en dubbel spetsnål trädd med seaminggarn/linnegarn och stick nålen genom hela grundväven, upp och ner i två fyrkanter så att det fäster ordentligt i linneväven undertill. Fäst grundstoppningen i sargkanten med klammer.
7. Extra stoppning. Lägg på lite mera fyllning om sitsen är nedsjunken. Använd tagel eller cellokrin som är gjort av kokosnötskal. Peta in taglet under stygnen och gräv med fingrarna så att du får en jämn yta, cirka 1,5 centimeter hög.

 

Tapetserarskolan12

8. Domestik. Klipp till domestiken grovt och spänn fast den med nålar runt om. Efterspänn genom att dra handen i en smekande rörelse över tyget när du fäster nålarna. Upprepa flera gånger, det ska sitta tajt. Fixa till eventuella gropar i stoppningen med en nål eller prim om det känns ojämnt. Gör uppklipp i domestikens vid bakstolparna, vik och fäst med nålar. Lägg fina hörn även framtill. Spika fast med häftpistol och ta bort nålarna. Klipp bort överflödigt tyg.

 

Tapetserarskolan13

9. Vadd. Lägg på vadd eller fiberfill som stoppar taglet från att sticka igenom och som samtidigt ger extra luftighet åt överstoppningen. Klipp till och fäst med ett fåtal klammer.

 

Tapetserarskolan07

10. Möbeltyg. Klipp till tyget, sätt tyget åt rätt håll – extra viktigt om du ska göra flera likadana stolar. Fäst tyget med nålar så pass hårt att ytan inte veckar sig när du drar händerna mot varandra från kant till kant och in mot mitten. Klipp vid stolparna och vik in hörnen som tidigare med domestiken. Fäst med häftpistol och klipp bort överflödigt tyg. Limma i uppklipp om tyget fransar sig. Om du inte ska ha kantband kan du använda dekorspik. Glöm då inte att vika in kanterna först.

 

Tapetserarskolan14

11. Möbelband. Börja i ena bakre hörnet. Vik in änden av bandet, limma med hobbylim och fäst med en nål. Stryk ut limmet på bandet med hjälp av ett finger, fäst och nåla. Ta cirka en decimeter i taget. Vik in kanten, på samma sätt som vid starten, när du kommer fram till stolsbenet.  Känner du dig säker kan du runda stolpen och fortsätta på baksidan. Låt limmet torka ett dygn innan du tar bort nålarna.

 

Tapetserarskolan17

12. Färdig! Med rätt underarbete så har du förlängt din stols liv med 50 år.