My home / Inspiration / Guider / Så lägger du...
Snyggaste betonggolvet gör du själv. Vi hjälper dig steg för steg!

Så lägger du eget utegolv av betong

En uteplats behöver inte vara en gräsplätt med möbler på. Varför inte gjuta egna betongplattor och lägga ett personligt utegolv.

Av: Malena Skote

Här ska vi ställa utemöblerna, tänkte jag spontant när vi flyttade till huset med den stora trädgården. Här, under uppvuxna äppelträd och bland lummiga buskar, blir den givna platsen att vara på. Men det blev inte så. Utemöblerna hamnade snart på andra sidan huset där kvällssol, lä för västanvinden och närheten till husets köksingång gjorde utelivet enklare.

Golvet var en sliten gräsmatta, blöt och lerig på försommaren, torr och fläckig på sensommaren. Att ta bort gräset och hårdgöra ytan skulle göra platsen både bekvämare och mer inramad i väntan på att träd och buskar växte upp. Vi funderade länge på vilket material vi skulle välja – kalksten, grus, betongplattor eller tegel? Eller en kombination av flera material? Till slut gav vi uppdraget till den tjugoårige sonen: design, projektering och genomförande av femtio kvadratmeter uteplats.

Efter några sommarveckor var det stora utegolvet klart. Ett färgglatt, annorlunda golv av begagnat tegel, egengjutna betongplattor i olika färger och färdigköpta grå plattor. Ett utegolv som snabbt torkar upp efter regn, håller solvärmen länge, känns skönt att gå på och med en helt unik design. I mitten tronar en rundel av kullersten, perfekt att ställa krukor på.

Eget betonggolv17 (kopia)

 

SÅ GJUTER DU EGNA BETONGPLATTOR:

Att gjuta betongplattor är inte svårt. Man kan spika ihop en enkel form av brädbitar eller använda fyrkantiga plastburkar från godisaffären. Enklast är att köpa säckar med finbetong (färdigblandad cement + sand) som finns på byggmarknaden. Då behöver man bara tillsätta vatten. En säck på 25 kilo räcker till 5 stycken plattor som är 30 x 30 centimeter och 5 centimeter tjocka. Om man ska gjuta många plattor blir det billigare att köpa cement och sand för sig och blanda 1:3, det vill säga 1 del cement och tre delar sand.

Du behöver:

Skiva av formplywood, 2,4 x 1,2 meter, plast på rulle, silvertejp, spillvirke, skruv, tyngder (stenar), spännband, finbetong och flytande färgpigment. Tumstock, såg, skruvdragare eller skruvmejsel, betongblandare eller murarhink, murslev och handskar.

Så gjorde vi:

1. För att kunna gjuta flera plattor samtidigt gjorde vi en form av ett hopskruvat ”galler” av spillvirke som vi la ovanpå formplywoodskivan. Vi göt flera omgångar plattor i formen och för att slippa göra rent plywooden klädde vi den med plast, som vi bytte mellan gjutningarna.
2. Ett spännband runt om och tyngder ovanpå gjorde formen stabil. I några rutor spraylimmade vi fast löv som fick ge avtryck i betongytan.

Eget betonggolv21

3. Till ett så här stort betongprojekt var det bäst att blanda betongen i en blandare, som finns att hyra på maskinstationer. Läs instruktionerna på betongsäckarna! Blandar man för hand är det bara att ösa upp några liter finbetong i en hink, tillsätta lite vatten i taget och blanda till en trög smet som inte är rinnig men inte heller smulig. Glöm inte att använda handskar.

Eget betonggolv13

4. För att få betongen gul respektive röd använde vi flytande pigment från färgaffären. Färgen gör betongen något svagare och helst ska man inte blanda i mer än 6 procent pigment. Vi gick lite på känn och blandade pigmentet direkt i den blöta betongen.
5. Det är viktigt att packa betongen noga när den kommit ner i formen, för att få bort så många luftbubblor som möjligt. Vi gjorde plattorna cirka 5 centimeter tjocka.

Eget betonggolv15

6. Vi täckte formarna med plast och lät plattorna härda i två dygn. Vi lyfte på plasten och duschade betongen flera gånger. Betong som härdar långsamt blir stark och utan sprickor.

Tips! I några av betongplattorna gjöt vi in speglar genom att lägga spegelbiten upp och ner i formen.
 
 
Eget betonggolv22
 

SÅ LÄGGER DU GOLVET: 

 

Du behöver:

Måttband + markeringskäppar, geotextil eller fiberduk, bärlager av bergkross, sättsand, några långa reglar, 50 mm, till avdragsbanor och fogsand. Inhyrd grävmaskin eller spade, inhyrd kompakterare (alternativt kraftiga skor och mycket tålamod, om ytan inte är så stor), vattenpass, gummiklubba och borste.

Eget betonggolv18 (kopia)

Så gjorde vi:

1. Vi mätte upp och markerade uteplatsens yta (vi lade till cirka 10 centimeter runt om) med käppar.
2. Att gräva bort 20 centimeter av den hårt packade jorden för hand hade tagit alldeles för lång tid. I stället hyrde vi en liten grävmaskin hos en maskinuthyrare, som också forslade bort den uppgrävda jorden. Ovanpå den nakna jorden la vi geotextil så att inte den leriga jorden skulle kunna tränga upp i bärlagret.
3. Vi grundade med ett 10 centimeter tjockt bärlager av bergkross (0–3 millimeter) från den närmsta grusfirman. Med ett långt vattenpass försökte vi redan nu få en svag lutning (cirka 1 centimeter per meter) på ytan, bort från huset. Sedan packade vi bärlagret med en hyrd kompakterare, en så kallad padda, för att få det stadigt. Mindre ytor kan vattnas och noggrant trampas.
4. Så var det dags för ett 5 centimeter tjockt lager sättsand. Först la vi ut cirka 5 centimeter tjocka reglar att dra av sanden mot. Nu var vi noggranna med att få lutningen rätt. Avdragsbanorna kan man flytta efter behov. Fyll sand i spåren efter dem.
5. Nu skulle plattorna på plats. Med hjälp av bräda, vattenpass och gummiklubba hamnade plattorna i rätt höjd, trots att inte alla har samma tjocklek. En fog på 3 millimeter mellan plattorna är lagom. När alla plattor låg på plats borstade vi ut fogsand, som rann ner i och fyllde fogarna.   

Det är svårt att undvika ogräs i sprickor och fogar – naturen har en envis livskraft. Jag tillåter lite ogräs och annat i våra fogar, det förstärker den informella bakgårdsstämning vi har eftersträvat. När det dyker upp självsådda penséer, vallmo och tusenskönor får de mer än gärna stå kvar. Den som inte vill ha ogräs i plattfogarna kan använda så kallad hårdfog, som borstas ner och efter vattning härdar till en hård fog som ingenting växer i.

Eget betonggolv14
Beskrivning, bilder och illustrationer kommer ur boken ”100 projekt till trädgården” av Malena Skote, Nordstedts förlag.