My home / Inspiration / Guider / Så lägger du...
Förgyll din trädgård med slingrande gångar i sten, som Eklund-Radhe. Häng med och se hur de gjorde!

Så lägger du sten i trädgården – guide & tips!

Några släpkärror fyllda med kalksten. Mer än så behövdes inte för att bygga rum och slingrande gångar i familjen Eklund-Radhes trädgård.
– För mig är det ren njutning att pussla med stenen, säger Henrik Radhe.

Av: Monika Israelsson Foto: Sara Ringström

Vårt projekt:

Vad? Inreda trädgården med natursten. 
Önskemål: Låga trädgårdsmurar, gångar och stigar med kalksten som gång-plattor, en stenlagd medelhavshörna. En trivsam miljö att vara i. 
Slutnota: 1 500 kronor för kalksten. 
Fixare:Henrik Radhe, 45, fotograf, och Carina Eklund, 45, Waldorf-förskollärare, Olivia Radhe, 12 och Amelie Radhe, 9.

 

Omedelbart innanför järngrinden vid den vita villan på Gotland tar den ljusa, skrovliga stenen vid. En gång av ojämna plattor leder in i den tusen kvadratmeter stora trädgården, där doften av smultronjasmin hänger i luften. Där delar den sig i stigar bland  päron-, äppel- och körsbärsträd. I en krök formar flisor ett öga, med en buskpion som pupill. Här har Henrik, hans fru Carina Eklund och döttrarna Olivia och Amelie bott i åtta år.
– Redan första sommaren gjorde vi någon liten gång och kanter runt en rabatt. Sedan fick jag tips om att man kunde köpa sten i ett kalkbrott utanför Visby. Vi åkte dit med en släppkärra som vi fick fylla själva för hundra kronor, säger Henrik.

Sakta har de låtit trädgården växa fram.
– Jag vill att den ska vara spännande. Det måste vara mjuka organiska former, det känns mer välkomnande på något sätt, säger Carina. De har tillsammans markerat hur stigar och låga trädgårdsmurar, eller stentunar på gotländska, ska ligga innan Henrik börjat med ett meditativt stenpussel. Olivia och Amelie har valt stenar i kalkbrottet och hittat en trädstock och rep på stranden, som blivit sittplats och gungor.

Henriks intresse för natursten började redan i barndomen.
– Vi hade ett sommarhus på norra Gotland, mitt i ett hedlandskap. På den utbrända stäppen staplade min pappa kalksten till murar, sommar efter sommar, säger Henrik. Han påverkades själv av stenen, hur ljuset reflekterades.
– Det finns en lyster i den. En regnig dag är den mörk, grå. När solen skiner är den vit och ljus. Allt blir så snyggt mot kalk-stenen, säger han.

En Italienresa inspirerade till en medelhavshörna, med kalkstensplattor och persikoträd, vinranka och olivträd. Det senaste tillskottet är en stig till barnens gungträd. Helt färdiga blir familjen troligen aldrig.
– Jag tycker att det känns jättestressande att ha en färdig bild från början. Vår trädgård växer fram vartefter vi själva växer och utvecklas, säger Carina.  

 

Familjens bästa tips:
 • Använd den sten som finns i din trakt.
 • Våga skapa rum i trädgården. Den blir inte mindre av det, tvärtom.
 • Njut av pusslandet. För mig är det ren terapi. Man får efterhand blick för vilka stenar som passar ihop.
 • Överplantera inte. Stenen gör att det inte behövs lika mycket växter, som om man skulle dela av med rabatter.
 • Var konsekvent. När man bestämt sig för att bygga med natursten måste man fortsätta, det blir konstigt om man plötsligt la betongplattor på ett ställe.

 

Så gjorde vi – steg för steg:

1. Vi åkte till kalkstensbrottet och lastade släpkärran full för en hundralapp.

2. Vi provade tillsammans att lägga ut stenar som en gång eller markerade en form som vi ville stenlägga.

3. Vi grävde och la ett lager grus och sand, speciellt då det handlade om en mur som vi inte vill ska röra på sig i efterhand. På vissa ställen la vi underlagsplast för att hindra ogräs från att komma upp

4. Henrik började bygga stigen, uteplatsen eller trädgårdsmuren genom att pussla med kalksten. Det tog från en dag upp till en vecka beroende på arbetets storlek.

5. Vi planterade växter längs med stenbygget. För att markera rabatten grävde vi ner kalkstensflis och skapade en upprättstående kalkstenskant.  

 

 
Bra att veta innan du börjar:
 • Det är inte tillåtet att ta hem sten från naturen. Gamla stenmurar är kulturskyddade. Men markägare och bönder kan ha sten de vill bli av med, så det kan löna sig att fråga.
 • Stenleverantörer kan i dag få tag i alla typer av sten överallt i landet. Men den som vill få det billigare kan höra med lokala stenbrott eller köpa sten från sprängningsarbeten vid nybyggen.
 • Om du har en tomt med mycket sten kan du använda dessa i stället för att forsla bort dem.
 • Titta på Blocket, där kan man hitta fynd. 
trädgårdsmur-visbyFamiljen Eklund-Radhes byggde slingrande gångar i sin trädgård.
 
 
Bergarter nära dig:
 • Granit: Skåne, Halland, Småland, Bohuslän, Uppland
 • Diabas (svart granit): Skåne, Småland
 • Skiffer: Jämtland, Västmanland
 • Älvdalskvartsit: Dalarna
 • Sandsten: Dalarna, Gotland
 • Kalksten och marmor: Östergötland, Västergötland, Jämtland, Öland, Gotland

 

LÄS MER: Grönaste gräsmattan i kvarteret – så lyckas du!