My home / Inspiration / Guider / Så lyckas du...

Så lyckas du med belysningen!

Vi lägger ner både tid och pengar på att hitta rätt möbler och fina accessoarer till hemmet men glömmer ofta bort att tänka på ljuset. Med rätt använda ljuskällor lyfter inredningen till nya höjder!

Av: Catharina Brändström Foto: Gustaf Waesterberg

1 Genomtänkt allmänljus är grunden till en riktigt bra belysning. Detta skapar du bäst med flera indirekta ljuskällor som i bokhyllan, up-lights som lyser upp mot taket och en taklampa som sprider ett jämt, inte riktat ljus.

2 Använd många lampor och ljuspunkter i ett rum i stället för en stark lampa. Då får du mer flexibilitet, undviker bländning och får ett mer levande rum.

3 Låt belysningen i ditt hem vara en del av inredningen. Ljuskällorna ska inte bara vara fina utan lyfta resten av inredningen.

4 Låt inte taklampan vara den dominanta ljuskällan i rummet. Använd den mer som en inredningsdetalj som ger rummet en riktigt möblerad känsla.

5 Stora fönster släpper in mycket ljus. Belys fönsterväggarna för att mjuka upp ljuset som kommer utifrån.

6 Dimmers är oslagbara för ljuset hemma. När du vill ha lite lugnt och skönt sänker du ljusstyrkan och när det är dags för storstädning ökar du ljuset så att inga dammkorn kommer undan.

7 Utgå från rummets funktion när du planerar belysningen. Köket och arbetsplatsen kräver mer funktionsbelysning medan vardagsrummet kan göra sig bättre med ett mjukare ljus.

 

Vardagsrummet

Startbild
Illustration: Catharina Brändström

A. Sätt lampor runt om sittplatserna i vardagsrummet så att alla platser känns inbjudande och trevliga att sitta på. Många lampor av olika slag ger tillsammans en riktigt bra allmän-
belysning till rummet.
B. En bra läslampa, som är höj- och sänkbar med riktat ljus för att lysa upp boken eller tidningen väl.
C. Utan en taklampa kan vardagsrummet kännas väldigt tomt. Så låt taklampan vara en inredningsdetalj som sätter stämningen och stilen i rummet snarare än låta den vara en av de främsta ljuskällorna. Ha hellre många olika lampor som tillsammans lyser upp rummet.
D. Tillåt böckerna att ta för sig i vardagsrummet med riktigt bra bokhylle-
belysning. Det ger liv och atmosfär åt rummet och hjälper även dig att hitta boken du letar efter.
E. Att belysa delar av väggarna gör att rummet känns luftigare och större. Små spottar på ovansidan av bokhyllan är ett diskret sätt som ger stor effekt.

F. Låt dina tavlor synas med en tavelbelysning. Det ger främst uppmärksamhet till dina tavlor men adderar även till belysningen i resten av rummet.
G. En lätt belysning runt, bakom tv:n gör att du anstränger ögonen mindre och kan njuta av din tv utan att bli trött i ögonen. Lampan tar bort den starka kontrasten mellan den ljusa tv:n och det så ofta mörka rummet omkring.
H. Sätt belysning på olika nivåer i rummet, lampor på bord eller golvet gör att rummet får en ljus bas att stå på.
J. Glöm inte mysbelysningen. Det kan vara en dekorativ lampa som ger ett varmt sken eller varför inte levande ljus som värmer både kropp och själ.

Köket

Startbild1
Med riktad belysning kan du lysa upp bestämda delar av inredningen som en fin vägg, en tavla eller en arbetsyta som här i köket. Diskreta spotlighten S 6004 Cato, 1 179 kr, kommer från Lampan.se, lampan ovanför matbordet heter ”Ranarp”, 299 kr, från Ikea.

Köket har till att börja med ofta ett par starka belysningspunkter över arbetsbänken, diskhon och spisen. Det är bra så att man ser ordentligt när middagen ska tillagas, men resten av köket hamnar i ett dunkelt ljus. Satsa i stället på många ljuskällor i köket för att skapa ett jämnare ljus och dämpa kontrasterna från den starka arbetsbelysningen.

Rätt belysning04Spotlights inne i vitrinskåpet är både väldigt funktionellt och gör att skåpen och det som är i blir en vacker del av inredningen. Infällda spotlights hittar du i de flesta elbutiker, dessa kommer från Elonline.se, 103 kr/st.
Spotlights inne i vitrinskåpet är både väldigt funktionellt och gör att skåpen och det som är i blir en vacker del av inredningen. Infällda spotlights hittar du i de flesta elbutiker, dessa kommer från Elonline.se, 103 kr/st.

Använd dekorativa lampor som inte har så starkt ljus för att skapa stämningsljus och lysa upp mörka hörn eller ytor. Lampan ”Glow”,  1 699 kr, från Bolia.
Använd dekorativa lampor som inte har så starkt ljus för att skapa stämningsljus och lysa upp mörka hörn eller ytor. Lampan ”Glow”, 1 699 kr, från Bolia.

 

Sovrummet

Sovrummet
Lampa ”Radiell LED” ger ett ordentligt och riktat ljus, från Lampbutken.se. Bordslampa ”Helge”, 599 kr från Åhléns ger både ljus och lockar fram ett litet leende.

I sovrummet vill de flesta ha en behaglig belysning som gör att det är lätt att komma ner i varv och ta det lugnt, få ro till vila och kanske läsa en bra bok. En riktigt bra läslampa ska ge bra ljus till den som läser utan att störa den som eventuellt ligger bredvid och vill sova. En lampa vid nattduksbordet adderar till de andra ljuskällorna i sovrummet och ger rummet ett jämnare ljus.

Satsa på en taklampa som sprider ett mjukt sken över hela rummet. Den här lampan är i vikt papper, 399 kr, Åhléns.
Satsa på en taklampa som sprider ett mjukt sken över hela rummet. Den här lampan är i vikt papper, 399 kr, Åhléns.

Arbetsrummet

Praktisk skrivbordslampa, 499 kr, Granit,  Golvlampa ”Nyfors”, 899 kr, från Ikea.
Praktisk skrivbordslampa, 499 kr, Granit, Golvlampa ”Nyfors”, 899 kr, från Ikea.

Arbetsplatsen hemma kommer lätt i skymundan, men skrivbordet är en av de platser i hemmet som kräver bra arbetsbelysning. Och med bra belysning kan det bli en fin plats som är skön att sitta vid. En funktionell arbetslampa ska sprida ljuset över skrivbordet utan att blända eller ge reflexer på datorskärmen. Att sätta en fin golvlampa som inte ger ett direkt ljus vid sidan av bordet gör att ljuset runt arbetsplatsen blir behagligare. Det är också snällare mot ögonen då det hjälper till att jämna ut de starka kontrasterna som blir från skrivbordslampan.

LJUS OCH MILJÖTIPS

1. Släck lampan när du lämnar ett rum, du spar på både miljön och i plånboken.
2. En LED-lampa förbrukar ungefär 30 procent av energin som en vanlig glödlampa.
3. LED innehåller inget kvicksilver, till skillnad från lysrör och lågenergilampor.
4. Lämna lysrör, lågenergilampor och glödlampor på din återvinningscentral. Har du ingen i närheten kan man ofta lämna in lamporna där de köptes.
5. Med en dimmer kan du anpassa ljuset efter vad du ska göra och spara el.
6. Sätt en del lampor på timer, som utebelysning, så minskar du onödig brinntid.