My home / Inspiration / Guider / Så lyckas du...
Foto: Styleroom

Så lyckas du med julens blommor

Julstjärnor, azaleor och cyklamen – julens blommor är vackra men ofta svårskötta. Men det går att lyckas. My Home har listat fallgroparna du ska undvika för att få en härligt blomstrande jul.

AV: Ellen Forsström

 

Julstjärnan

är känslig för kyla så här gäller det att se upp redan vid inköpet, speciellt om jorden i krukan är fuktig. Se till att blomman är väl inpackad om det är kallt ute. Smådutta sedan inte med vattningen utan vattna rejält och låt sedan jorden torka upp innan du vattnar nästa gång. Vattna inte med iskallt vatten, hellre rumstempererat. Julstjärnan ska stå ljust för att få fina färger men inga av dessa blommor vill stå i direkt solljus.

 

Azalea

köp exemplar som har många fina knoppar på väg att slå ut, så där så att du ser färgen på dem. Det finns nämligen en risk för att små hårda, gröna eller bruna knoppar, aldrig kommer att slå ut. Låt inte azalean torka ut helt, då går det ofta inte att rädda den. Vattna flera gånger per vecka istället och plocka bort vissna blommor efter hand. Azalean vill helst stå luftigt och svalt.

 

Cyklamen

Vattna i ytterkanten på krukan eller på fatet, det viktiga är att inte vattna på knölen där blad och blommor sitter fast. Gör man det kan det lätt kan bli mögel vilket leder till att blad och blomknoppar vissnar. Ryck bort vissna blad och blommor. Cyklamen vill egentligen ha mellan 15 och 18 grader men minicyklamen klarar våra varma rum lite bättre än de större varianterna.

 

Amaryllis och Hyacint

Amaryllis och hyacinter är däremot lättskötta julblommor, de har det mesta de behöver i löken. Lite sparsam vattning är det enda som behövs för att de ska vara nöjda. Men de blommar inte länge, särskilt inte hyacinterna. Har man möjlighet att ställa dem lite svalare, i alla fall på natten, så kan man förlänga blomningen.

 

Brudorkidé

Brudorkidén är kanske ingen klassisk julblomma men det borde den kanske vara. För den är vacker, lättskött och dessutom långlivad och går att spara från år till år. Lägg lite mossa ovanpå krukan eller klä hela plastkrukan med mossa, knyt ett band runt, och ställ blomman på ett fat. Det blir fint. Man kan nästan inte misslyckas med en brudorkidé eller phalaenopsis som den egentligen heter.

 

LÄS MER: pimpa hyacinten – 10 idéer för julblomman