My home / Inspiration / Guider / Så målar du...

Så målar du huset – steg för steg

Ser huset lika trött och glåmigt ut som du efter vintern? Flagnar färgen litegrann i nederkant? Då är det hög tid att måla om. Vi lät färgexperterna Åke Hallberg på Alcro-Beckers och Mats Nilsson på Akzo Nobel dela med sig av sina tio smartaste tips.

Av: Monika Israelsson

1. När är det dags?

Det är läge om det gått åtta till tolv år sedan du målade om senast (fast moderna akrylatfärger kan hålla upp till 20 år). Eller om du köpt ett nytt hus och inte gillar den chockrosa fasaden. Eller om huset börjar se smutsigt ut. Eller – såklart – om färgen flagnar för fullt.
– Flera parametrar avgör hur länge ytskiktet håller: husets ålder, konstruktion, material. Själva ytan är bara en liten del, säger Mats Nilsson.
Det gäller också att du har råd. Räkna med att kalaset går på 10 000–15 000 kronor.  

 

2. Kontrollera och laga
Åke Hallberg.
Åke Hallberg.Åke Hallberg.

Om några brädor behöver bytas ut eller lagas på huset ska du göra det innan du målar om.
– Villaägare brukar vara bra på att se om något är missfärgat eller om plankor börjar ruttna, säger Åke Hallberg. På putsade hus kan det lätt uppstå sprickbildningar. Alla sådana skavanker måste åtgärdas innan du kan börja måla. Det kan krävas hjälp av till exempel murare.

 

3. Tvätta

Vart tredje till femte år är det bra att tvätta fasaden. Det händer att villaägare upptäcker att huset inte behövde målas om, det var bara smutsigt. När du tvättar går det bra att använda vanligt diskmedel eller svamp/mögel/alg-dödande medel från färgaffären. Applicera med lågtrycksspruta och tvätta manuellt med borste/svamp. Spola av med trädgårdsslangen.
– Högtryckstvättar ska man vara försiktig med, vattnet kan tryckas in i träet, säger Åke Hallberg. Har du ett putsat hus, se till att blöta ner först, så att inte tvättmedlet går in i putsen.  

 

4. Vad är det för färgtyp?

Huvudregel: Fortsätt med samma system som du började med. Varken slamfärg eller linoljefärg bör man måla över med en annan färgtyp. Alkyd­oljefärg måste man grundmåla på om man vill byta till akrylatfärg. Det bästa är förstås om du eller föregående ägare skrivit upp vilken färgtyp som använts, eller sparat gamla färgburkar.
– Om du inte har någon aning kan du plocka bort en brädbit och ta med till en lokal färghandlare. Du kan också prova att ta t-röd på en trasa och gnugga på fasaden. Om färgen löses upp kan du utgå ifrån att det är akrylatfärg, säger Mats Nilsson. På ett putsat hus använder man till exempel kalkfärg eller silikatfärg.  

LÄS MER: Så väljer du rätt färgtyp till ditt hus

 

5. Välj smutsigt

Det är inte lätt att komma fram till vilken kulör som passar huset bäst, eller vilken färgkombination som bäst får knutar och fönster att framträda. Färgsättningsprogram i datorn kan vara till hjälp eller att själv rita huset på ett papper och färglägga.
– Det vanligaste problemet är att färgen, som ser klar och fin ut på färgkartan, blir för stark på stor yta. Ibland när man ser citrongula hus undrar man om det blev som husägarna hade tänkt sig. Mitt råd är att välja en färg som ser lite smutsig ut, alltså ett steg mörkare än man hade tänkt. Provmåla gärna på en större yta, säger Åke Hallberg.  

LÄS MER: Så lyfte paret stationshuset med ny färg – kolla in före & efter!

 

 

6. Arbetsställning
Mats Nilsson.
Mats Nilsson.Mats Nilsson.

Har du ett lågt enplanshus klarar du dig kanske med en stege.
– Men var försiktig, det händer en del olyckor, säger Mats Nilsson.
Byggnadsställning eller skylift kan du hyra hos flera företag. Det kan vara värt att titta på Blocket, där kan det finnas ställningar att hyra en hel vecka för 500 kronor. Om du vill sprida ut arbetet över tid kan det bli billigare att köpa en enkel byggställning för ett par tusenlappar. Tänk på hur du står och rör dig när du målar så att du inte får problem med rygg och axlar på kuppen.

 

 

7. Skrapa

Sorry, om färgen flagnar måste den bort.
– Det blir aldrig bättre av att måla på något som sitter löst. Det yttre färgskiktet drar dessutom i det undre, så att det lossnar ännu fortare, säger Mats Nilsson.
Kanske flagnar det bara på vissa ställen, till exempel längst ner på fasaden och då behöver du bara skrapa där. Använd färgskrapa och stålborste. Om färgen sitter hårt finns värmelampor som kan bränna bort den, men se upp – det medför brandrisk. Slipa efteråt med slipmaskin eller grov sandpapper.  

 

8. Följ väderleks­rapporten

Välj en molnig dag då det är skönt att vara ute, 15–20 grader.
– Det är inte bra om det kommer sol på färgen och inte heller om det börjar regna direkt, för då rinner färgen av och ligger på backen, säger Mats Nilsson.  

 

9. Måla

Använd pensel för att få in färg i varenda vrå. Om du rollar, se till att efterstryka med pensel. Första gången du målar ska du stryka med grundolja, grundfärg och två gånger med toppfärg. Det kallas systemmålning. När du målar om räcker det att använda toppfärgen.
– Men räkna med att måla två gånger, det blir alltid några småfläckar som inte får tillräckligt med färg. Hellre två gånger tunt än en gång tjockt, säger Åke Hallberg.  

 

10. Bli en miljöhjälte!

Nu har du kämpat och målat ett helt hus – gå då inte och häll ut färgen i avloppet. Proppa ner färgburkarna med eller utan färgslattar i sopsäckar och åk till en återvinningscentral. Men glöm inte att skriva upp vilken sorts färg du använt, så att du vet till nästa gång.    

 

LÄS MER: Se fler av våra smarta bygg-guider här