My home / Inspiration / Guider / Hantverkaren: Så maxar...

Hantverkaren: Så maxar du ROT-avdraget före årsskiftet

Funderar på att renovera köket eller piffa upp badrummet i höst? Tänk om.
Här är hantverkarens bästa tips på hur du maxar ROT-avdraget före sänkningen vid årsskiftet.

Av: Fanny Wikander Foto: Thinkstock

 

markus-holm
Markus Holm

Regeringen har föreslagit en begränsning av ROT-avdraget som innebär att du i stället för nuvarande 50 procent endast får dra av 30 procent av arbetskostnaden. Allt talar för att förslaget klubbas i december och börjar gälla redan vid årsskiftet. För att få ut så mycket som möjligt av ROT-avdraget innan det ändras bör du satsa på renoveringar där största delen av kostnaden ligger på arbetstid snarare än material.

Markus Holm driver företaget Markus Holm Byggnads AB och har 20 års erfarenhet som hantverkare. My Home lät honom ge sina allra bästa tips för på vad som är smartast att lägga krutet på – och vad du kan strunta i.

Bygg ut!

– Större och mer tidskrävande renoveringar såsom ytskikt eller utbyggnader är smart. De är båda ROT-berättigade och kräver inte så mycket material. Terrass kan också vara en bra idé, men tänk på att den måsta sitta ihop med huset för att arbetet ska ge rätt till skattereduktion.

Dränera!

– Passa på att göra tråkiga saker som exempelvis takomläggning, dränering och att se över husets el. Det är inte så roligt, eftersom du knappt ser någon skillnad när det är klart, men det är låga materialkostnader och sådant som ändå behöver göras då och då.

Skippa köket!

– Strunta i att renovera kök och badrum. Det är vad de flesta vill göra eftersom det är roligt att välja material och blir stor skillnad vid slutresultatet. Men det är höga materialkostnader och därför inte optimalt om du vill hålla nere kostnaderna och utnyttja ROT maximalt.

Så funkar ROT

Du kan inte använda dig av ROT-avdrag för alla sorts arbeten hemma. Här är en lista över de vanligaste jobben och huruvida de ger rätt till skattereduktion. En mer komplett lista hittar du på Skatteverket.se.

LÄS MER: Det får du göra med ROT – hela listan här