My home / Inspiration / Guider / Så odlar du...
Odla det goda på hemmaplan och njut av en härlig skörd som belöning!

Så odlar du delikatesserna själv

Egenodlat smakar så klart alltid bäst. Men vill du nå de absoluta topparna av kulinariska upplevelser ska du odla de riktiga delikatesserna – som sparris, kardon, sockerärtor eller svartkål!

Av: Dan Rosenholm

Tänk på att en del av godsakerna kräver att du är ute i god tid och odlar redan under försommaren. Kanske passar dessa bäst att planera inför nästa säsong? Kolla upp vad som gäller för varje sort!

 

1. Basilika

Den exklusivaste kryddan för oss hemodlare är nog basilika. Till skillnad mot de flesta andra mer lättodlade kryddväxter är den en riktig kinkmaja. Gillar inte kyla, favorittemperaturen är densamma som vi människor vill ha för att vistas utomhus utan kläder. Behöver massor av ljus, men är känsliga för direkt sol. Vatten ska det inte vara för lite av, men inte heller för mycket.

 

Odla-delikatesserna-hemma06
Rödbladig basilika och rosmarin.

2. Rosmarin

En klassisk medelhavskrydda som inte minst passar till lamm. Odlas i Sverige normalt som ettåring, kan under väldigt bra förhållanden överleva vintern. Passar som allra bäst i kruka, då placeras den svalt för övervintring, vattning behövs knappt alls.

 

Odla-delikatesserna-hemma08Sparris.

3. Sparris

En sällsam läckerhet som odlats i minst femtusen år och dessutom en graciös prydnadsväxt. Köps som färdiga plantor, men kan dras upp från frön. Plantera i soligt läge på tre decimeters djup i väldränerad, sandig och ordentligt djup jord. Sprid rötterna över en liten jordkulle i gropen, ge rejält med stallgödsel och vattna rikligt. Börja skörda efter två, tre år genom att skära av de gröna och fina skotten vid marken när de är 2–3 dm höga. Från midsommar måste de hämta kraft och får då chansen att visa sina skira bladverk. På bilden den vanliga sorten ’Mary Washington’.

 

Odla-delikatesserna-hemma10Svartrot.

4. Svartrot

Kallas orättvist för fattigmanssparris, men det finns inget fattigt med den. Har flerhundraåriga anor i Sverige. Är lättodlad och inte ens särskilt näringskrävande. Ska sås på solig plats tidigt på våren i välgödslad, lucker och djupgrävd jord. Skördas tidigast i oktober, men kan lika gärna tas upp under vinter eller tidig vår, bara det går att gräva. Lättlagrad, men själva skörden är lite kinkig. Använder man våld går rötterna av och saften rinner ut. Gräv djupt invid varje rot och lirka upp. Skalas med potatisskalare före användning, bäst under vattenkran annars blir fingrarna alldeles vansinnigt kladdiga.

 

Odla-delikatesserna-hemma03
Grönkål.

 5. Grönkål

Gillar du också grönkålssoppa så är den något för dig. Extremt nyttig och lättodlad, kan sås på friland i södra Sverige och når snabbt till skördemognad, på ungefär två månader. Tål frost och kan lämnas kvar i grönsakslandet, som på bilden, över höst och vinter och tas in när man behöver. Praktiskt och snyggt.

 

Odla-delikatesserna-hemma09Svartkål.

6. Svartkål

Alla kåltyper är nära besläktade med varandra, svårt att tro med tanke på hur olika de ser ut. Svartkål är en gammal italiensk specialitet som inte bara är läcker i gommen utan också till stor prydnad.  ”Nero di Toscana” är enda sorten. Lättodlad, gillar djup, näringsrik jord, likt andra kålsorter, och bör skyddas med odlingsväv mot skadeinsekter. Ät dem gärna som i Italien, lätt kokta tillsammans med olivolja, schalotten-lök och citron.

 

Odla-delikatesserna-hemma02
Fänkål.

7. Fänkål

En fleråring som liknar dill, har liknande kemisk samman-sättning och antibakteriell effekt. Fänkål är ingen småvuxen plutt utan kan bli uppåt 1,5 meter hög. Ska stå i ganska kraftig jord och gärna soligt.

Fröna kan användas som bakkrydda och den kraftigt förtjockade stjälken strax ovan roten som grönsak. Har lakritsliknande smak och används traditionellt i fisksoppa, gratänger och grytor.

 

 Odla-delikatesserna-hemma04Kardon.

8. Kardon

En nära släkting till kronärtskocka är föregångaren kardon, vanlig hos oss på 1800-talet. De bleka stjälkarna äts ungefär som sparris. Odlas som ettårig på liknande sätt som kronärtskocka. I september, en månad före skörd, lindas stjälkarna med wellpapp för att blekas. Ta bort grova strängar ur stjälkarna, koka dem och ät med olivolja och kryddat smör på italienskt vis. Odla gärna kardon också för dess exceptionella bladverk, här mellan buxbomshäckar.

 

Odla-delikatesserna-hemma11 Vitlök.

9. Vitlök

Plantera på hösten för skörd mitt i sommaren året efter. Undvik sättlök från livsmedelsdisken, de bär i princip alltid på växtvirus. Dela i klyftor och sätt en och en med spetsen uppåt på 5–6 cm djup i näringsrik, god jord, gärna i solen. Kan i början på nästa säsong klippas likt gräslök, själva lökarna skördas när de knyter sig senare under sommaren. Låt torka ovanpå landet några dagar, då håller de längre.

 

Odla-delikatesserna-hemma01Bondböna.

10. Bondböna

En aristokrat i en jordbrukares klädnad är bondbönan, vilken odlats i Sverige sedan 1200-talet. Likt andra med lantlig bakgrund är den inte kinkig med väder och vind, till skillnad mot andra bönor tål de till och med lite frost. Så redan när jorden reder sig på våren, bönorna ska ner ungefär 5 cm i marken, lera eller sand har ingen större betydelse. Behöver stöd eftersom de blir meterhöga. Sorten på bilden heter ’Oxford Nigra’.

 

Odla-delikatesserna-hemma07 Sockerärtor.

11. Sockerärtor

Snabbt kokta sockerärtor gör vilken gourmet som helst lyrisk. Ändå är det lätt som en plätt att odla dem, i Norrland såväl som i Skåne. Orkar du sätta upp rejäla stöd, välj högväxta sorter. Är du lat välj låga. Kvävefixerande, kraven på jord är måttliga. Så hyggligt tidigt på våren. Djupet bör vara kring 5 cm, då hålls fukten och fåglarna får svårare att nå ärtorna. Blötlägg kvällen före plantering för att tjäna in ytterligare några dagar. Skörda allteftersom, då fortsätter blomningen. Koka inte för länge, gärna mindre än en minut, ta upp och lägg på en smörklick. På bilden den ljusa, högväxta sorten ’Golden Sweet’.

 

Odla-delikatesserna-hemma05 Kronärtskocka ”Herrgårds”.

12. Kronärtskocka

Ät tistel! Jag menar inte att vara oförskämd. Kronärtskocka är en tistel, en smakfull sådan. De ätliga svullna knopparna är uppseendeväckande skönheter. Nästan ännu vackrare är de utslagna blå blommorna som avgudas av fjärilar, men naturligtvis inte passar som människoöde. Sorten på bilden heter ’Herrgårds’ och är Sveriges vanligaste. Kan odlas som vintertäckt perenn i sydligaste Sverige, annars som ettårig. Ska då sås inomhus redan i januari–februari eftersom de har lång tid till skörd. Behöver gradvis tillvänjning för utelivet, men klarar då även lite frost. Gillar djup och välgödslad jord med massor av kompost eller kogödsel och ett rejält plantavstånd runt metern.