My home / Inspiration / Guider / Experttipsen: Så planerar...
Lantköket Bistro i lindblomsgrön från Ballingslöv.

Experttipsen: Så planerar du ditt nya kök

Stilren granitbänk, lantligt skafferi eller handmålade luckor. Drömmer du om ett nytt kök? Här är experternas tips på hur du tänker smartast och undviker fallgroparna.

Av: Karin Grahn Wetter

Köket har gått från att ha varit en undanskymd vrå till husets centrala samlingspunkt. Allt fler river en vägg för att öppna upp mellan rummen och låter parketten fortsätta ända fram till diskbänken.
– Jag planerar alltid köket utifrån att det ska vara minst två personer där samtidigt. Vi har ofta sällskap av någon eller lagar mat tillsammans, säger Urban Karlsson, köksplanerare på Starcenter i Jönköping.
Bland det viktigaste i planeringsstadiet är att titta på planlösningen på hela huset.
– En del lägger ner flera hundra tusen på ett nytt snyggt  kök men vänder det åt fel håll. Då kan allting kännas bakvänt när man jobbar i det.

Han varnar för att låta köksrenoveringen inspireras för mycket av matlagningsprogram på tv.
– En köksö med stekhäll mitt på golvet kan se väldigt trevligt ut, men det kommer osa i hela huset om man inte satsar på en riktigt bra fläkt, säger han.

 

LÄS MER: Kolla in – här är de stora kökstrenderna 2016

 

På 1940-talet bildades Hemmens forskningsinstitut, det som i dag är Konsumentverket, för att ta fram så funktionella kök som möjligt. Genom att studera hemmafruar kom de fram till ”arbetstriangeln” som ansågs vara det mest optimala avståndet mellan nyckelpunkterna i köket. I dag är det spisen, diskhon och kylskåpet.
– Det är ingen händelse att köken har sett väldigt likadana ut genom tiderna. De har utvecklats efter vad som var mest praktiskt, säger inredaren Mia Thörn.

Hon rekommenderar att låta en expert se över själva planeringen.
– I dag finns möjligheten att rita upp köket själv i ett ritprogram. Det är jättebra, men det ökar också risken för att man ramlar i fallgropar. Ta hellre hjälp tidigt i processen, sedan kan ni sitta och prova ut luckor, bänkskivor och kakel i lugn och ro.  

 

LÄS MER: Renovera kök med liten budget – så gör du!

 

Experternas tips: 6 steg till ett nytt kök

 

1. Gör en önskelista

Börja med att önska och fantisera fritt! Skriv upp allt från små detaljer till stora ombyggnationer. Det kan finnas lösningar och möjligheter som du inte trodde var möjliga!

 

2. Sätt en budget

Beräkna priset för material, vitvaror, montering och att riva ut det gamla köket. Även om budgeten är en grov uppskattning kommer den vara till stor hjälp för att hålla koll på kostnaderna under byggprocessen. 

 

3. Mät ditt kök

Mät och markera ut fönster, dörrar, element, eluttag, ventilation och VVS. Var noggrann! Ett av de vanligaste misstagen är att måtten blir fel.

 

4. Placera ut vitvaror

Dags att välja ut vitvaror som du tycker är snygga och bra! Kontrollera utrymmet när du ska placera ut dem i köket, olika tillverkare utgår från olika standardmått.

 

5. Gör en skiss

Rita upp ditt nya kök för hand eller i ett ritprogram. Det finns flera ritprogram med 3D-funktion att ladda ner gratis.

 

6. Involvera omvärlden

Ta med skissen, önskelistan och budgeten till en köksleverantör. Låt gärna flera leverantörer titta på skissen. Jämför vad du får för pengarna, vad de ser för lösningar, hur lyhörda de är för dina åsikter och när du kan få köket färdigt. Ta hjälp av erfarenhet från grannar och bekanta! Källa: Koksingangen.se  

 

 

Tänk på det här medan du planerar!
 • Utgå från hur familjen ser ut. Hur många ska vara i köket? Når alla upp överallt?
 • Husets värde bevaras ofta bättre om du bygger köket i samma stil som övriga huset. Lantkök i sekelskifteshus och funkiskök i funkishus!
 • Ta till marginalerna lite när du ritar ditt nya kök. Sätt inte skåpdörren precis mot hörnet, utan lämna lite utrymme emellan. Det behövs för att skåpen kunna öppnas ordentligt.
 • Prioritera! Ett vanligt renoveringsmisstag är att inte anpassa sina drömmar efter verkligheten.
 • Planera in ett utrymme för en pall eller trappstege. Den brukar bli väldigt användbar och ofta en populär sittplats för barnen eller någon som håller sällskap under matlagningen.

 

Planera ditt kök i 3D

 

Med ett planeringsverktyg på datorn kan du enkelt planera ditt kök bit för bit. Rita upp köket och bygg sedan på med alla delar du behöver: skåp, vitvaror, kranar – till och med krukväxter. Du kan sedan enkelt se i 3D hur ditt färdiga kök kommer att se ut. Här är tre varianter:

 • Ikea (gratis). När du är färdig kan du välja att skriva ut en komplett inköpslista.
 • Google-sketchup (gratis).
 •  Home & Landscape Design Premium. Inred köket – eller ett helt hus. Kostar cirka 750 kronor (för Windows): punchsoftware.com
Sa-planerar-du-ditt-nya-kok01
Måttguide! Så mycket utrymme behöver du:
 • 80–120 cm arbetsyta mellan spisen och diskhon.
 • 60–80 cm avställningsyta vid diskhon.
 • 120–140 cm bredd mellan köksbänk och övrig inredning, som matbordet eller en köksö.
 • 50 cm mellanrum mellan diskbänk och överskåp!
 • 85, 90 eller 95 cm över golvet är standardhöjden för en diskbänk­!
 • 60 cm djup bänkskiva. 120 cm fri passage framför ugnen.
 • 110 cm över golvet är lagom högt för mikrovågsugnen!